Din culisele crizei grecesti: jocul dublu al Germaniei si ignoranta guvernului federal

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 22:22
5416 citiri
Din culisele crizei grecesti: jocul dublu al Germaniei si ignoranta guvernului federal
Foto: Europa Libera

Numai zeii stiu daca Grecia se va salva de la faliment. Acestia mai stiu, insa, si altceva. Lucruri neplacute pe care ar trebui sa le cunoasca si publicul larg. Mai exact, grecul de rand trebuie sa stie ca exista o tara care castiga de pe urma mizeriei grecesti. Aceasta tara se numeste... Germania.

Asa isi incepe comentariul istoricul si filosoful german Bruno Schuh, intr-un articol pentru Deutsche Welle. El spune ca, pentru mizeria actuala in care Grecia se afunda, o mare contributie trebuie asumata de Germania. Asta pentru ca Berlinul s-a erijat deja in rolul comisarului dur fara mila, care se chinuie sa-i convinga pe greci ca pot duce la indeplinire masurile de austeritate necesare supravietuirii. Sa fim mai exacti: Berlinul are rolul de a-i obliga sa recurga la aceste masuri.

Istoricul spune ca acest lucru este doar pe jumatate adevarat. Reversul medaliei trebuie citit astfel: firme germane castiga bine datorita faptului ca Grecia este o tara aproape de faliment. De pilda, firmele germane producatoare de armament sunt cele care-si trag o serie de beneficii de pe urma situatiei din Grecia: platile efectuate, in contul unor contracte armate mai vechi, continua sa fie o regula, nimeni neavand de gand sa anuleze astfel de intelegeri.

Aceasta tema de discutie este evitata public de guvernul german care, un timp indelungat, s-a chinuit sa demonstreze comunitatii nationale ca lenesii greci nu se gandesc decat cum sa scoata mai multi bani din buzunarul harnicului contribuabil german.

Populism ieftin pentru uz intern

Ne aducem aminte de acuzatia conform careia grecii s-ar pensiona foarte devreme, un argument populist cu care guvernul de la Berlin a incercat, multa vreme, sa-si ascunda incapacitatea de a gestiona criza din Europa. Tot asa au ascuns si afacerile cu arme, despre care guvernul german a stiut dintotdeauna. De exemplu, intr-un raport de expertiza oficial se spune ca, numai in 2010, guvernul federal a aprobat vanzarea de componente armate catre Grecia in valoare de 35,8 milioane euro, continua autorul mentionat.

In perioada 2005-2009, doar 4 tari din lume au cumparat mai mult armament decat Grecia: China, India, Emiratele Arabe Unite si Coreea de Sud. In ultimii 10 ani, Grecia a cumparat din Germania nu mai putin de 700 tancuri si obuze, nave de razboi, submarine si avioane de lupta.

Pe cap de locuitor, Grecia are cel mai mare buget alocat apararii, 7 miliarde euro, adica 3 la suta din PIB-ul tarii. Aceasta inseamna de doua ori mai mult decat cheltuielile de aparare ale Germaniei. In conformitate cu informatiile oferite de ziarul german Die Zeit, Grecia reduce acum costurile sociale cu 9 procente, dar va creste bugetul alocat Ministerului Apararii cu 18 la suta.

In spatele tuturor acestor miscari se afla vesnicul conflict mocnit cu Turcia. In schimb, Germania a castigat cursa pentru inarmarea celor doua tari mentionate: din 2002 pana in 2009, Germania a vandut Turciei echipamente militare in valoare de13, 7 miliarde euro, conchide istoricul Bruno Schuh.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Grecia criza, #Germania criza zona euro, #Grecia Germania criza, #faliment Grecia, #afaceri armament Germania Grecia, #vanzari armament Germania Turciaa , #criza economica mondiala