Drumul spre saracie este pavat cu palate si ambasade

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 12:52
5137 citiri
Drumul spre saracie este pavat cu palate si ambasade

Nu este un secret ca Spania si Portugalia trec prin zile grele. S-ar putea ca lectia iberica sa se potriveasca in parte si la realitatile balcanice. Intrebandu-se cum de a ajuns Spania acolo unde se afla, presa franceza observa ca grandomania regionala n-a cunoscut limite in ultimii ani.

Tara aeroporturilor

S-au construit palate, aeroporturi, o inchisoare de lux, un velodrom si chiar "microambasade", reprezentante ale regiunilor in mai multe tari ale lumii, scrie Rue89.

La Valencia s-a taiat panglica inaugurala a aeroportului Castellon, un mare succes al campaniei electorale. S-au pus la bataie 150 milioane euro, alegerile au trecut, dar aeroportul nu are nici azi licenta necesara zborurilor.

Numai intretinerea pistei nefolosite costa 90.000 euro pe an, pentru ca, degradansu-se sa nu devina definitiv compromisa.

De altfel, Spania este tara aeroporturilor. Ocupa primul loc in Europa, cu cele 48 aeroporturi publice ale sale si 2 aeroporturi private. Dintre acestea, 12 nu sunt solicitate de public. Ca urmare, nu decoleaza nimic, nu aterizeaza nimic, dar economia nationala este impovarata cu inevitabilele cheltuieli de intretinere.

Culmea aeropoturilor spaniole se afla in orasul Ciudad Real, la numai 200 km de Madrid: ultima cursa (goala) a decolat in octombrie trecut.

Rezilierea contractelor care nici nu trebuiau incheiate

La Zaragoza, in provincia Aragon, s-au inaltat cladiri simbolice si palate comerciale de 700 milioane euro, pentru o expozitie internaionala, care a durat trei luni.

Dar asta nu este nimica, pe langa faimoasa telecabina prevazuta anume pentru expozitie si a carei constructie a costat dintr-un foc 1,7 milioane euro.

Madridul si-a proiectat un campus al justitiei, prevazut cu cincisprezece palate si gradini aferente, pe o suprafata de 200.000 mp, pentru ca cei 5.000 de angajati din justitia spaniola sa se simta cat mai confortabil.

Lucrarea n-a fost abandonata, dar nici n-a putut continua, dupa ce, pentru o singura constructie, s-au consumat 900.000 euro, conform unei estimari a ziarului El Mundo.

Acum, preocuparea autoritatilor este sa rezilieze, cumva, contractele incheiate in legatura cu grandiosul plan.

A plouiat cu tichii de margaritar

In Galicia, la Saint-Jacquesc de Compostela, patru palate de cultura au costat peste 400 milioane euro, fara sa poata fi terminate, din lipsa de alte fonduri. Ca urmare, se cheltuieste pentru intretinerea lucrarilor sistate suma de 4,5 milioane euro pe an.

Cu o investitie de 1,28 miliarde euro, Valencia detine astazi un superb complex muzeal si o noua sala de opera, menite sa atraga turistii. Criza a potlit insa avantul turistilor, iar justitia a deschis o cercetare in legatura cu modul cum s-au cheltuit banii. N-are rost sa intram in detalii, coruptie avem, si noi, destula.

La Palma de Mallorca, in insulele Baleare, autoritatile au simtit nevoia sa construiasca un velodrom pentru cupa mondiala de ciclism: o nimica toata de 100 milioane euro. Si aici sunt suspiciuni de deturnare a fondurilor, banuiti fiind nu numai fostul presedinte al regiunii, dar si un ginere al insusi regelui Spaniei.

La Aviles, in Asturia, autoritatile locale au platit 50 milioane euro pentru un superb centru cultural, inaugurat in martie 2011 si inchis pentru inventar in decembrie, cand noile autoritati au constatat ca nu era necesar.

Degeaba pune puscaria afis, cu invitatia "welcomme"

La Figueres, in Catalonia, o initiativa si astazi inexplicabila a determinat construirea unei inchisori moderne cu 750 locuri, in valoare de 108 milioane dolari, care si astazi isi asteapta degeaba oaspetii: Spania nu ducea lipsa de inchisori. Acum, statul este nevoit sa suporte cheltuielile de intretinere, ca sa mentina in stare de functionare o inchisoarea goala.

Cea mai ciudata cheltuiala a bugetelor regionale spaniole apare, insa, dupa ce acestea si-au propus sa aiba reprezentante proprii in strainatate, un fel de ambasade, in circa 200 locatii din numeroase tari. Actualul guvern incearca sa le desfiinteze.

Totusi, niciuna din investitiile spaniole nu se compara cu mastodontul nostru, mostenire a trecutului, unde se tolanesc alesii in timpul sesiunii.

Oare n-am putea gasi o mare institutie internationala dornica sa se instaleze acolo? N-am plati noi intretinerea, am incasa chiria si am pune capitala noastra la rand cu nume simandicoase, ca Bruxelles, Haga, Venetia. Nimeni nu s-ar opune, in afara de demnitari, asezati acolo, ca sa lupte in lux pentru fericirea poporului, aflat in criza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
#criza economica, #recesiune Spania Portugalia, #criza financiara , #criza economica mondiala