Europa, cuprinsa de puseuri sinucigase? (Opinii)

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 18:58
2365 citiri
Europa, cuprinsa de puseuri sinucigase? (Opinii)
Foto: infomm.ro

Economia Europei este supusa unor riscuri majore, ca urmare a instabilitatilor deja extinse in sudul continentului.

Pericolul, vizibil chiar de la declansarea crizei din Grecia, cu peste un an in urma, n-a fost corect evaluat din start, ceea ce a permis vechilor carente sa prolifereze, este de parere Joschka Fischer, fost ministru de Externe si vicecancelar al Germaniei, in perioada 1998-2005.

Se confirma acum ceea ce se putea intui de la inceput: ca pericolul insolventei apasa din nou Grecia, iar haosul fiscal nu este exclus nici in alte state, aflate la periferia sudica a UE. Practic, se demonstreaza cum, intr-un moment de cumpana, UE ezita.

Riscul unei noi crize financiare la nivel global, cu repercursiuni de felul celor din 2008, poate fi un semnal de esec asupra intregii zone euro, cu consecinte incalculabile pentru insasi piata comuna, este de parere Joschka Fischer, potrivit unei analize publicate pe Project Syndicate.

Totusi, UE inca se mai comporta ezitant, influentata de egocentrisme nationale sau managemente defectuoase. Este usor de observat ca statele pot falimenta odata cu companiile, dar, spre deosebire de companii, statele falimentate nu dispar.

Ca urmare, exercitarea de presiuni asupra statelor sau penalizarea lor demonstrativa n-ar fi decat demonstratii contraproductive.

Cine plateste datoriile altora?

Statul aflat in dificulate trebuie ajutat, fiind singurul factor care, salvandu-se pe el insusi, poate salva, la randul sau companiile, deschizand drumul iesirii din criza.

In acest ceas al doisprezecelea, a devenit limpede pentru oricine ca Grecia nu va depasi criza decat printr-o reducere masiva a datoriilor cumulate. Ramane insa de clarificat in ce masura vor fi in stare sa tina sub control managementul restructurarii datoriilor.

Traim momentul crucial, cand Grecia trebuie sa aiba o strategie adecvata reconstructiei sale economice, condusa in asa fel incat, atat grecii insisi, cat si pietele financiare sa stie ca undeva, la capatul tunelului, ii asteapta luminita izbavitoare.

Fostul vicecancelar al Germaniei observa, pe drept cuvant, ca insasi ideea platii datoriilor grecesti din fondurile altor state partenere frizeaza ridicolul. Si totusi, judecad corect, nici refuzul partenerilor de a-si sacrifica ceva din tezaur nu este o solutie, daca admitem ca plutim cu totii in aceeasi corabie.

Criza economica se transorma intr-una politica

Exista un prag cand o eventuala defectiune in zona greaca sau oricare alta poate ameninta sa scufunde intreaga nava, daca indoielile cu privire la capacitatea bancilor si a companiilor de asigurare, aflate in interdependenta, ar crea panica.

Din pacate, sefilor de state din zona euro nu le vine la indemana sa faca public adevarul, fiecare menajandu-si propriul viitor politic.

Poate unii conteaza pe faptul ca bancile vor prelua finantarea crizei, macar partial. Practic, un capital de asemenea dimensiuni suportat de banci ar putea provoca o noua criza financiara. Ceea ce era posibil in 2009, acum e depasit.

Pe fondul unui asemenea joc, continua criza politica sinucigasa a UE, in timp ce criza economica destabilizeaza nestingherita regiunea.

Europa s-a bagat deja intr-o cursa, din care nu poate iesi decat salvand moneda euro, care, la randul ei, nu poate fi salvata decat printr-o inteleapta si neabatuta uniune politica.

Altfel, indiferent daca ne place sau nu, integrarea europeana devine tot mai fragila, iar dizolvarea ei tot mai iminenta. Acesta ar putea fi ultimul pas inainte de dizolvarea monedei euro.

Europa, la ceas de cumpana

Lansandu-se intr-un asemenea puseu sinucigas, Europa ar pierde tot ce a castigat timp de jumatate de secol, inclusiv depasirea barierelor transnationale. Ar fi scenariul cel mai dramatic ce se poate imagina pentru europeni.

Si totusi, in cadrul Consiliului European, aproape nimeni nu este dispus sa recunoasca amploarea actualei crize, iar cand preseditele Bancii Centrale Europoene a propus infiintarea unui Secretariat European al Trezoreriei, sefii de stat si de guvern n-au cuplat deloc.

Chiar si principalii piloni capabili sa preia partea grea din povara dificultatilor europene, Franta si Germania, se izbesc de destule obstacole, chiar daca sunt vizibile unele intelegeri bilaterale binevoitoare.

Franta este blocata de rezultatul referendumului din 2005, privind constitutia UE, dar nici actiunile de integrare ale Germaniei nu sunt scutite de un posibil esec propriu.

Joschka Fischer conchide ferm ca numai un parteneriat solid franco-german poate oferi solutia viabila pentru problemele in fata carora s-a expus UE. Cine nu intelege sau nu accepta aceasta realitate merita sa faca apel la istorie si sa-si aminteasca evenimentele primei jumatati a secolului XX.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Europa puseuri sinucigase, #Europa criza economica, #Europa Grecia austeritate , #criza economica mondiala
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
Multumiti grecilor care fac tot ce pot sa darime
Poza paraipan
paraipan
rank 5