Europa se uita inspre China. China se uita in alta parte

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 18:50
2456 citiri
Europa se uita inspre China. China se uita in alta parte
Foto: Arhiva

In plina criza a datoriilor suverane pe continent, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au venit in China, la Beijing, sperand, poate, la un ajutor atat de necesar in lupta care dureaza de prea mult timp si nu da semne ca s-ar apropia de un deznodamant favorabil.

Oficialii chinezi au afirmat cu aceasta ocazie ca sunt dispusi sa lucreze impreuna cu politicienii europeni pentru rezolvarea crizei datoriilor in Europa.

Mai exact, presedintele chinez Hu Jintao a spus ca acorda o atentie sporita masurilor luate de Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana pentru rezolvarea crizei, ca va spori coordonarea politica cu Uniunea Europeana si va participa la eforturile globale destinate sprijinirii Europei si zonei euro.

Desigur, China ia in considerare o implicare mai puternica in Faciliatea Europeana pentru Stabilitatea Financiara si Mecanismul european de stabilitate, dar doar atat.

Cooperarea comerciala este o componenta importanta a relatiei China-Europa. In prezent, UE este cel mai mare partener comercial al Chinei si cea mai mare piata pentru exporturi. Valoarea tranzactiilor comerciale bilaterale a fost de 567 miliarde de dolari in 2011.

Astfel ca propunerile concrete ale Chinei au vizat acest domeniu. Premierul chinez Wen a initiat o serie de propuneri pentru stimularea legaturii comerciale, precum extinderea investitiilor reciproce, cooperare in cercetare stiintifica, inovatie, energie si protectia mediului, urbanizare, potrivit China Daily.

In rest, angajamentul Chinei in Europa a ramas deocamdata doar retoric. Europa ramane o investitie riscanta, dar China asteapta totodata ca o tara mai bogata sa isi asume rolul de lider, considera co-fondatorului Trusted Sources, o firma specializata in pietele emergente, Jonathan Fenby.

"China este destul de precauta in negocieri cu alte tari pe probleme de acest gen. Daca va investi, totusi, in Europa, ar prefera sa o faca mai degraba prin intermediul FMI decat direct", potrivit ABC Online.

Chiar daca angajamentul formal a contribuit intr-un fel la ameliorarea crizei europene, stimuland increderea pe pietele financiare, acest sentiment nu se sustine singur.

Iar conducatorii chinezi trebuie sa aiba in vedere faptul ca o agravare a crizei in Europa poate avea un impact dramatic asupra economiei globale, afectand implicit China.

In prezent, investitiile straine in China au scazut pentru a treia luna consecutiva, in conditiile in care firmele europene au redus cheltuielile cu peste 40%.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#criza datorii Europa, #china ajuta europa, #Uniunea Europena , #criza economica mondiala