Grecia s-a ales cu un colac de salvare sau cu un algocalmin?

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 16:05
1837 citiri
Grecia s-a ales cu un colac de salvare sau cu un algocalmin?

Acum, cand salvarea Greciei, la summit, este aplaudata la scena deschisa pe toate continentele, iata ca, in presa europeana, au inceput sa apara comentarii rezervate - ca sa nu spun chiar rautacioase.

Este ciudat faptul ca, desi vedeta succesului pare sa fie Franta, ale carei propuneri au primit nota de trecere, tocmai ziarele franceze isi pun problema in ce masura Grecia a primit cu adevarat colacul de salvare sau s-a ales numai cu un algocalmin, atat cat sa-i treaca durerea de cap.

Un optimism prematur?

In ce priveste presa germana, nu pare prea generoasa in comentarii, mizand mai mult pe comunicatele oficiale, publicate in capul paginilor, cu fotografiile de grup ale delegatilor. Comunicatele sunt optimiste si increzatoare.

Tot optimist este si ziarul parizian Le Figaro, care titreaza foarte sugestiv: "Zona euro stinge incendiul grec". Nu este singurul, dar nici sa nu ne pripim, generalizand.

Portalul virtual rue89 isi titreaza articolul de fond tot sugestiv, dar diametral opus: "Planul pentru Grecia - un mare plasture, care nu va schimba nimic".

Editorialul, semnat de Pascal Riche, apreciaza ca optimismul este foarte prematur, in raport cu planul propus.

Ceva pare, totusi, dubios

FMI pune la bataie peste o suta de miliarde euro, platibili in 15 ani. Ca solidaritate europeana, este excelent. Creditorii privati sunt invitati si ei sa schimbe o parte din obligatiunile lor pe alte titluri, mai putin avantajoase. Ca efort privat, este superb.

Dar bancile nu sunt deloc invitate sa puna, si ele, umarul undeva. Dimpotriva, toate mecanismele sunt concepute astfel incat sa le puna la adapost si sa le protejeze. Asta nu mai este nici excelent, nici suberb. Este, pur si simplu, dubios.

Articolul observa ca, atata timp cat discutiile privind acordul s-au purtat nu tocmai democratic, intre delegatii Frantei si Germaniei sau intre cei ai marilor banci comerciale, este greu de presupus ca planul va viza intreg ansamblul european, stopand criza generala si aducand UE pe linia de plutire.

Euro este pus in fata unui soc, care abia de acum incolo urmeaza. Poate unii nici n-au inteles ca moneda este cea care-i leaga pe toti la un loc. Poate n-au observat ca, daca astazi California are probleme financiare, nimeni nu va punea problema ca ea sa renunte la dolar. Aceasta optica unanima in America, nu este la fel de unanima si in Europa.

Austeritate si prudenta

Autorul apreciaza ca decizia, asa cum a fost ea adoptata de conducatorii UE, risca sa franeze cresterile. Decizia se angajeaza sa reduca deficitul anual la 3%, incepand cu 2013, indiferent de tara. Este o masura luata la gramada. Daca ar fi sa rezumam, Europa trebuie sa invete cum se traieste cu:

1. O rata a dobanzii pe termen scurt in crestere - iar Banca Europeana va stabili limitele acestei cresteri.

2. Programe de austeritate bugetara concomitent cu eforturi generale pentru dublarea competivitatii. Toate vor apasa pe umerii salariatilor.

Generalizarea acestor eforturi, la care se refera paragraful 11 al acordului, l-a facut pe Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie, sa faca urmatoarea butada pe blogul sau personal: "In timp ce spaniolii isi vor creste productivitatile pentru a fi comparabile cu cele ale germanilor, germanii si le vor creste pentru a fi comparabile cu cele ale spaniolilor".

In opinia editorialistului, ceea ce-i lipseste acum Europei este mai mult decat salvarea Greciei. Este salvarea insasi a integritatii sale, printr-un plan general si indraznet.

Astazi, "politica micilor pasi prudenti" este - mai sigur ca oricand - politica marilor pasi imprudenti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#criza Grecia, #ajutor financiar Grecia, #criza zona euro , #criza economica mondiala