Grecia scapa deocamdata de faliment: Liderii UE au aprobat noul imprumut

Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 13:42
1725 citiri
Grecia scapa deocamdata de faliment: Liderii UE au aprobat noul imprumut
Foto: Arhiva

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat, vineri seara, la Bruxelles, cea de-a sansa transa de ajutor financiar pentru Grecia, ceea ce inseamna ca, pentru moment, amenintarea falimentului tarii a fost evitata.

Cei opt miliarde de euro urmeaza sa fie transferati Greciei la inceputul lunii noiembrie, dupa ce board-ul FMI aproba acordul de vineri.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, preluat de The Telegraph, transa de 8 miliarde euro face parte din programul de finantare de 110 miliarde euro convenit in mai 2010.

Oficialii europeni au aratat insa ca Grecia va rata tinta de deficit din acest an, iar pentru a o respecta pe cea de anul viitor va fi necesara "implementarea decisiva" a masurilor de austeritate.

Ministrii, care au demarat mai multe zile de discutii, au mai spus ca lucreaza la un al doilea pachet de salvare pentru Grecia, dar nu au fost date detalii.

Fara aceasta ultima transa, Grecia se confrunta cu posibilitatea de a intra in incetare de plati pana la sfarsitul acestui an.

Hotararea luata la Bruxelles urmeaza dupa votul din ajun din parlamentul de la Atena in favoarea unui nou plan de austeritate, in pofida protestelor populatiei, pe fondul grevei generale ce paralizeaza tara.

Planul prevede noi reduceri salariale si trimiterea in somaj tehnic a circa 30.000 de bugetari.

Saptamana trecuta, grecii au iesit din nou in strada pentru a protesta fata de masurile de austeritate.

Greva generala de doua zile, miercuri si joi, a blocat aproape intreaga activitate, perturband transporturile si functionarea institutiilor statului.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#Grecia imprumut UE, #grecia transa bani ue, #grecia opt miliarde euro , #criza economica mondiala