Incepe un nou an de framantari financiare pentru UE

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 16:20
1867 citiri
Incepe un nou an de framantari financiare pentru UE
Foto: France 24

Uniunea Europeana intra in noul an framantata de probleme financiare care au scos la iveala fisurile economice tot mai adanci ale regiunii, ca si temerile in crestere legate de viitorul monedei euro, noteaza agentia germana DPA, intr-o analiza dedicata perspectivelor economice pentru 2011.

In pofida unui torent de cifre economice solide, oficiali din cele 16 state ale zonei euro depun inca mari eforturi sa tina sub control criza datoriilor aparuta la inceputul anului, dar si sa sustina increderea economica in moneda comuna dupa luni de turbulente pe piete.

Pe masura ce anul se apropie de sfarsit, ramane neclar cate tari din zona euro ar putea in cele din urma sa cada victima crizei, dupa cum necunoscuta este si dimensiunea daunelor economice provocate de aceasta.

"Pe scurt spus, desi economia zonei euro pare sa reziste in mod rezonabil crizei datoriilor suverane pana acum, exista inca bune motive de preocupare fata de perspectivele trimestrelor viitoare", considera Jonathan Loynes, economistul sef al grupului de cercetare Capital Economics.

Cu certitudine, economistii au adoptat o abordare prudenta fata de perspectivele de crestere ale zonei euro in anul urmator.

Aceasta vine, de asemenea, ca o consecinta a perspectivelor nesigure ale comertului mondial, dar si a masurilor guvernelor europene de a reduce programele de cheltuieli publice destinate sa protejeze economiile nationale de recesiune in 2009.

Dupa un salt din recesiunea de anul trecut si o crestere de 1,7% in 2010, Comisia Europeana prognozeaza o crestere a Produsului Intern Brut al blocului comunitar de 1,5% in 2011, ce ar trebui apoi sa se accelereze pana la 1,8% in anul urmator.

Cine urmeaza dupa Grecia si Irlanda?

Acum sase luni, Grecia, greu indatorata, a devenit primul stat din zona euro care a primit un colac de salvare financiar, prin accesarea un fond de ajutor nou-creat, condus de Uniunea Europeana, de 750 miliarde de euro, menit sa o salveze de pe marginea prapastiei financiare.

De atunci, tensiunile au continuat sa creasca, luna trecuta Irlanda fiind obligata sa accepte un plan de salvare de 85 miliarde de euro care sa ii previna intrarea in incapacitate de plata.

In acest moment, preocuparea este legata de faptul ca criza s-ar putea extinde de la periferia geografica a zonei euro - Irlanda, Portugalia, Grecia, Spania - la membri din nucleul acesteia, precum Italia si Belgia, ceea ce se adauga incertitudinii care inconjoara perspectivele economice ale Europei.

Criza care se adanceste a evidentiat deja o diviziune economica in zona euro. In timp ce economiile cele mai mari din regiune - Germania si Franta - au aparut ca fortele propulsoare din spatele ratei de crestere a zonei euro, state din linia intai a crizei datoriilor au actionat ca o frana pentru performanta ei economica.

Acest lucru, la randul lui, a realimentat indoielile privind elaborarea de catre Banca Centrala Europeana a unei politici unice de dobanda monetara, care sa acopere state cu economii si presiuni atat de divergente.

Intr-o conferinta sustinuta in luna decembrie, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a tinut insa sa domoleasca astfel de ingrijorari. "Toate economiile continentale foarte vaste, precum zona euro si Statele Unite ale Americii, au un grad de deviatie standard intre diferite state sau economii", a spus Trichet, aratand spre diferentele in termeni de crestere economica, costul muncii, inflatie si somaj.

Euro a reusit sa scape din razboiul valutelor

Oricum ar fi insa, criza datoriilor a declansat semnale de alarma in randurile liderilor politici din zona euro legate de faptul ca presiunile ar putea rezulta in distrugerea uneia dintre cele mai mari realizari ale Uniunii Europene: crearea unei monede comune.

"Ne confruntam cu o situatie exceptional de serioasa in ce priveste euro", a declarat cancelarul german Angela Merkel luna trecuta, la o intrunire a Federatiei patronatelor din Germania.

In timp ce criza datoriilor a obligat BCE sa continue programele de lichiditati de urgenta, o alta amenintare pentru economia construita in jurul euro pare sa fi fost deocamdata inlaturata.

Euro a fost atras intr-un razboi al monedelor declansat de acuzatii potrivit carora tari precum SUA si China au incercat sa isi devalorizeze in mod artificial monedele pentru a-si ieftini exporturile. Rezultatul ar fi fost o cotatie ridicata a euro.

Acum insa, in locul riscului ca o apreciere accelerata a euro sa loveasca mecanismul de export al eurozonei, unii specialisti in previziuni monetare vorbesc despre deprecierea monedei comune pe masura ce criza datoriilor ramane nerezolvata in noul an. Aceasta ar trebui, macar, sa incurajeze comenzile de export ale zonei euro.

In conditiile unei crize a datoriilor ce continua sa mocneasca, se mentine pericolul de turbulente economice si financiare in 2011, concluzioneaza analiza DPA.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#zona euro criza, #Uniunea Europeana criza datorii, #Grecia ajutor financiar, #Irlanda ajutor financiar , #criza economica mondiala