Neincrederea, cea mai mare amenintare pentru economie?

Vineri, 28 Mai 2010, ora 12:04
2396 citiri
Neincrederea, cea mai mare amenintare pentru economie?
Foto: Preparednesspro

Situatia Greciei incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cea a Lehman Brothers, in care problemele unei singure banci s-au extins la nivel mondial, dand nastere recesiunii globale, sunt de parere analistii internationali.

Desi, in cazul Greciei, este mult mai clar care este nivelul datoriilor decat in cazul Lehman, factorul comun este neincrederea, crede Jim O'Neill, economist sef la Goldman Sachs.

Atata timp cat nesiguranta persista, nu trebuie exclus faptul ca Grecia sa impinga inapoi in recesiune economia mondiala.

"Lucrurile nu arata bine deloc. Nu mai este doar o problema a Greciei, fara indoiala", a spus O'Neill, citat de Financial Times.

Problemele cu deficitul bugetar si datoriile din Grecia sau Spania pun presiuni si asupra creditorilor acestora, in special a bancilor din Franta si Germania, dar si a guvernelor din Paris si Berlin, care, pana la urma, trebuie sa-si sprijine sectorul bancar. Astfel, cand au fost de acord cu imprumutul de 110 miliarde de euro pentru Grecia, de fapt, si-au salvat propriile banci.

In zona euro, cresterea uriasa a datoriilor guvernamentale in ultimii ani a fost, in acelasi timp, si cauza si consecinta a crizei, spune economistul Paul De Grauwe, profesor la Universitatea Leuven din Belgia.

Spania, de exemplu, si-a redus datoriile guvernamentale de la 60 la suta din PIB la 40 la suta. Insa economia sa se baza pe un boom imobiliar si al consumului nesustenabil, finantat prin credite bancare, astfel incat, in urma crizei, datoriile s-au mutat din sistemul privat in cel public.

Totusi, criza provocata din Grecia are sanse sa nu se transforme intr-o criza globala. In primul rand, se cunoaste mult mai bine dimensiunea activelor bancare decat in cazul Lehman, iar bancile, in general, sunt mai bine capitalizate.

In al doilea rand, factorii de decizie stiu mai bine, in prezent, cum sa gestioneze amenintarile din pietele financiare, Banca Centrala Europeana incepand deja sa cumpere obligatiuni guvernamentale, in timp ce Federal Reserve, banca centrala americana, a dat drumul schimburilor cu alte banci, pentru a asigura fluxul de lichiditati.

De asemenea, desi costurile creditarii au crescut, un semn al neincrederii investitorilor, au ramas, totusi, relativ scazute in comparatie cu nivelul inregistrat dupa prabusirea Lehman.

In plus, Grecia reprezinta doar o mica parte din produsul intern brut din zona euro, iar aceasta regiune oricum nu a fost, in ultimii ani, un motor al economiei mondiale.

In urmatoarele luni, fatorii de decizie vor fi nevoite sa faca fata unor probleme extrem de dificile. Planul de salvare de 750 de miliarde de euro anuntat de guvernele din zona euro ar putea ajuta, insa pietele financiare sunt, in continuare nelinistite, iar tari precum Grecia, Portugalia sau Spania ar putea intra in incapacitate de plata.

Acest lucru ar insemna ca guvernele din Paris si Berlin vor fi nevoite sa-si salveze bancile pe modelul Statelor Unite, insa si datoriile guvernamentale sunt foarte mari, deci nu vor avea prea multi bani la dispozitie.

Astfel, faptul ca problemele financiare au fost transferate din sectorul privat in cel public nu reprezinta chiar o surpriza, acest lucru creeaza o stare de nesiguranta, care ar putea fi cea mai mare amenintare la adresa economiei globale.

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#criza economica mondiala, #criza financiara, #datorii Grecia, #datorii banci , #criza economica mondiala
Comentarii
Poza cutare
cutare
rank 5
Gandirea de tip securist-dictatorial a presedintelui Basescu si a premierului Basescu are solutii numai pe linia controlului informatiei si a impunerii art.53 si art.93!