Nori negri deasupra lumii: 4 factori majori de risc pentru 2016

Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 14:20
6625 citiri
Nori negri deasupra lumii: 4 factori majori de risc pentru 2016
Foto: Certinvest

Economia globala inoata in ape tulburi in contextul in care exista patru factori majori care pot influenta negativ evolutia lucrurilor in 2016.

Daniela Vasile, director general adjunct la Certinvest incearca sa raspunda, intr-o analiza remisa Ziare.com, la doua intrebari importante: Sa privim cu optimism sau pesimism 2016? Cine tulbura de fapt apele economiei globale?

Prognoza sumbra pentru 2016: Vindeti tot! Petrolul va ajunge la 16 dolari pe baril, bursele se vor prabusi

1. Picatura chinezeasca

Se indreapta China catre o criza de amploare? Este oarecum antagonic a considera ca o crestere economica de 6,8% este semnalul unei crize iminente, considera Daniela Vasile. Totusi, economia chineza se confrunta cu o incetinire a ritmului de crestere. In 2015, economia chineza a crescut cu 6,8%, cel mai redus nivel din ultimii 25 de ani, in timp ce in 2014, procentul a fost de 7,2% - aproximativ jumatate din valoarea inregistrata in 2007 (13.9%), anul de debut al celei mai recente crize economice globale.

Bursa din China e iar pe rosu: Unda de soc in toata lumea, petrolul scade sub 30 de dolari pe baril

Pentru anul 2016, estimarile FMI sunt in jurul a 6,5% - valoare considerata foarte buna pentru o economie dezvoltata. Dar economia chineza nu se incadreaza in categoria celor dezvoltate, ea confruntandu-se cu o perioada de tranzitie si de reforme, axate pe reducerea saraciei extreme (aproape 100 milioane de chinezi traiesc sub limita de saracie de 1 dolar/zi) si sustenabilitatea cresterii economice (in contextul dezvoltarii foarte rapide, care a atras o serie de dezechilibre: urbanizare fortata, adancirea diferentelor intre clasele sociale, poluare extrema, etc.).

Yuanul chinezesc s-a apreciat foarte mult in ultimii 5 ani, strans legat de cursul dolarului, la un curs stabilit artificial de Banca Populara Chineza. Totusi, de la inceputul anului 2014, a inceput sa se deprecieze in raport cu dolarul american, cu 8% pana acum.

Si piata imobiliara chineza pare a fi supraevaluata, pe fondul cresterii masive a preturilor din anii 2000-2008, 2013 si 2015, in pofida corectiilor derulate in 2009, sau 2014, generate de politicile de acordare a creditelor imobiliare. Astfel, nivelul actual al preturilor activelor imobiliare ar putea antrena o noua corectie pe acest segment.

2. Topirea preturilor marfurilor

O alta problema cu care se confrunta economia vine de la pietele globale de marfuri, care dau nastere unei cascade de deflatie care se revarsa asupra producatorilor de materie prima si asupra restului lumii, considera specialistul Certinvest.

Preturile marfurilor au scazut continuu incepand cu anul 2011. Aurul, argintul, carbunele, bumbacul sau cafeaua au acum niveluri similare celor de la inceputul anului 2009. De departe insa, petrolul este marfa cu cea mai spectaculoasa evolutie negativa din ultimii ani, pretul barilului de petrol coborand sub pragul de 30 de dolari la inceputul acestui an.

Pretul petrolului s-a prabusit iar: Cel mai scazut nivel din 2003 - Ce rol joaca Iranul

Declinul accelerat al pretului petrolului a inceput in septembrie 2014, plecand de la 97 de dolari si ajungand, in doar 5 trimestre, la 30 de dolari, nivel pe care nu l-a mai atins din februarie 2002.

Cauzele acestei evolutii negative sunt corelate cu riscurile geopolitice din Rusia si Orientul Mijlociu, precum si cu supraoferta din piata, determinata recent de ridicarea embargoului privind comertul cu produse petroliere, impus Iranului in 2006 de Consiliul de Securitate al ONU, arata specialistul citat.

Criza petrolului ramane un subiect fierbinte, cu toate ca in piata incepe sa se formeze un nivel minim rezistent.

3. Acumularea de datorii

Dobanzile sunt la minime istorice si determina o cresterea a gradului de indatorare din partea companiilor. Din pacate, creditele acumulate nu au generat profituri pe masura, iar acest lucru este vizibil analizand gradul de corelare intre datoriile contractate de companiile non-financiare si unul dintre principalii indicatori ai profitabilitatii companiilor - EBITDA.

Grecia a inceput sa-si plateasca datoriile - cat a primit FMI

Rusia are probleme cu datoriile regiunilor: Suma colosala ce ar trebui platita in 3 ani

4. Bursele sangerii

Corectia burselor a inceput deja: piata americana a pierdut aproape 10% de la inceputul anului, pietele europene au pierdut 7-8 procente, piata din China peste 22%, iar bursa romaneasca a sters deja peste 10% din profituri in primele saptamani de tranzactionare ale anului.

Din ce directie rasare soarele?

"Este clar ca ne aflam intr-un punct de inflexiune pentru toti indicii majori, iar acest lucru poate genera oportunitati. Una dintre ele ar fi de a genera profit pe termen lung prin cumpararea de actiuni la un nivel cu 15-20% mai jos fata de cel actual.

Insa este necesara orientarea catre fundamentele economice si catre companiile care au fost trase in jos de corectiile generalizate, dar care realizeaza profituri in crestere, cum sunt cele din sfera tehnologiei, a bunurilor de consum, telecomunicatiilor, din industria farmaceutica, a serviciilor medicale, etc", a incheiat Daniela Vasile.

C.P.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#factori risc economie 2016, #riscuri economie 2016, #prognoze 2016 , #criza economica mondiala