Nouriel Roubini: Cresc sansele sa avem o criza dubla

Luni, 08 August 2011, ora 23:40
5602 citiri
Nouriel Roubini: Cresc sansele sa avem o criza dubla

Nouriel Roubini, economistul american care a prezis criza economica, a declarat luni ca decizia Standard & Poor's de a reduce rating-ul Statelor Unite creste sansele de a exista o criza dubla.

Roubini a scris pentru "Financial Times", sustinand ca recenta cadere a burselor elimina speranta ca problemele economice sunt temporare si ca urmeaza o perioada de creste economica, urmand ca Statele Unite si alte economii puternice sa se confrunte cu o "recesiune severa", informeaza CNBC.

"Ultimele statistici din Statele Unite au fost slabe: s-au creat putine locuri de munca, a fost o crestere economica slaba si consum scazut, dar si productie slaba. Piata imobiliara ramane pe minus. Increderea consumatorilor, a patronilor si a investitorilor scade si va scadea in continuare", sustine Roubini.

In zona euro, economiile periferice se contracta, iar celelalte cresc cu greutate, in vreme ce Marea Britanie stagneaza.

"Mai rau, indicatorii de productie la nivel global scad drastic si in economiile emergente cum sunt China, India si Brazilia si in tarile orientate catre export sau bogate in resurse ca Germania sau Australia", scrie Roubini.

"Decizia prost inspirata a S&P de a retrograda Statele Unite intr-o perioda cu turbulente atat de mari pe piete si economie slaba creste sansele de a avea o criza dubla si deficite fiscale si mai mari", sustine economistul.

Roubini adauga ca incercarile statelor de a tempera criza prin intervetii pe piata nu vor ajuta, urmand ca inflatia sa amortizeze orice interventie. Roubini sustine ca cea mai buna interventie ar fi masurile de stimulare pe termen scurt, urmand ca pe termen mediu sa se ia masuri de austeritate.

"Retrogradarea SUA va grabi cererile pentru reducere fiscala, insa America, in special, trebuie sa urmareasca reduceri semnificative pe termen mediu, nu o deflatie care ar inrautati perspectiva de crestere economica si ar creste deficitele", sustine Roubini, adaugand ca, deoarece este vorba despre o criza a solventei, dar si a lichiditatilor, este nevoie de restructurarea datoriilor.

Roubini mai sustine ca masurile de salvare a economiei SUA ar fi reducerea creditelor ipotecare in cazul gospodariilor care nu isi mai pot plati datoriile, dar si ajutoare pentru creditorii bancilor care au probleme financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Nouriel Roubini, #Roubini criza, #Roubini criza dubla , #criza economica mondiala