Opinii: China a pus ochii pe Europa

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 10:19
2779 citiri
Opinii: China a pus ochii pe Europa

Dupa ce a strans rezerve valutare uriase, cele mai mari din lume, in urma excedentelor comerciale sistematice realizate anual pe baza exporturilor de bunuri cu care a ocupat intaia pozitie pe plan mondial, China a trecut la exporturi de capital, la fel de masive, iesind la cumparaturi de titluri si active pe toate continentele.

Se observa lesne o strategie de expansiune mondiala bine pusa la punct, in stil chinezesc: in pasi mici - ma rog, mici la dimensiunile Chinei! -, dar pe un front larg, atat geografic, cat si din punctul de vedere al instrumentelor financiare.

De departe cele mai consistente ca valoare sunt achizitiile de titluri guvernamentale ale altor state. Acestea au dublu rol.

Pe de o parte, asigura un plasament financiar profitabil si relativ sigur, fara riscuri, iar, pe de alta parte, deschid porti pe piete inchise sau reluctante.

China este cel mai mare detinator de titluri guvernamentale americane, fiind cu cele circa 900 miliarde dolari cel mai important finantator al imenselor deficite, bugetar si de cont curent, ale SUA.

Citeste mai mult despre China a pus ochii pe Europa pe Business24.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#China Europa criza economica, #China Europa afaceri, #China Europa comert , #criza economica mondiala