Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Presa internationala - Criza zonei euro devine complicata

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 11:20
1983 citiri
Presa internationala - Criza zonei euro devine complicata

Germania si Franta au trasat o strategie prin care fondurile necesare unor state cu probleme - cum a fost cazul recent al Irlandei - sa poate fi utilizate prin proceduri mai rapide, in principal prin obligarea investitorilor privati in titluri de stat sa-si asume o parte din risc.

Efectul contrar al acestei facilitari a modalitatii de sprijin ar putea avea ca efect inrautatirea situatiei pentru tari precum Portugalia sau Spania, de vreme ce marile economii ale zonei euro spun, practic, ca nu mai sunt la fel de dispuse sa isi asume riscul integral pentru economiile slabe ale Uniunii, informeaza The Guardian.

Daca trebuie sa-si asume o parte considerabila din risc, investitorii in titluri de stat s-ar putea gandi de doua ori inainte sa investeasca in Portugalia, chiar cu doi ani inainte ca refroma sa fie implementata - ar urma sa intre in vigoare de la mijlocul anului 2013 - si chiar la dobanzile actuale de 7 procente.

Efectul pozitiv al acestei masuri este faptul ca investitorii in bonduri nu vor mai considera ca sunt complet protejati in momentul in care acorda un imprumut unui stat din zona euro, in conditiile in care desi protecta era integrala, dobanzile la care acordau aceste imprumuturi variau de la stat la stat. Intr-o prima faza, totusi, dobanzile erau foarte apropiate in ciuda faptului ca erau diferente considerabile intre stabilitatea economiilor din zona euro.

Pe viitor, investitorii vor fi nevoiti sa-si stabileasca singuri daca acorda imprumutul statului respectiv si la ce prima de risc sunt dispusi sa acorde respectivul imprumut, pornind de la premiza ca o disciplina sporita a conditiilor de piata ar putea determina o mai mare stabilitate a relatiilor economice.

Economia indiana creste cu 8,9 procente

Economia Indiei a crescut cu 8,9 procente in cel de-al doilea trimestru, o accelerare importanta fata de cresterea din trimestrele anterioare.

Manmohan Singh, primul ministru indian, a prognozat o creste de 8.5 procente anul acesta, dupa o crestere de 7,4 procente anul trecut, in ciuda unei secete severe care a lovit productia agricola si a determinat o crestere spectaculoasa a preturilor mancarii, informeaza Financial Times.

Primul ministru arata ca economia a crescut prin incurajarea cererii locale si are capacitatea de a creste cu peste 10 procente in urmatorii doi ani, astfel incat sa poata rivaliza cu ratele de crestere chineze.

Rajeev Malik, economist la CLSA, a explicat faptul ca pentru India cresterea economica a devenit sacra iar provocarea guvernului a fost mentinerea avantului si evitarea cu orice risc a oricarui soc ce ar putea afecta cresterea.

Confirmarea cresterii in cea de-a treia economie a Asiei a venit din partea biroului de statistica al Indiei, ceea ce poate oferi un moment de relaxare partidului aflat in prezent la guvernare, afectat in prezent de un numar de scandaluri legate de coruptie.

Cresterea puternica a Indiei vine ca o contraparte a restrangerilor politicilor monetare ale bancii centrale indiene care incearca sa incurajeze cresterea economica dar, in acelasi timp, incearca sa lupte cu inflatia in crestere puternica, provenita partial si din politica monetara relaxata a SUA, dolarii americani indreptandu-se catre economii cu randamente foarte mari, cum este cazul Indiei.

Rohini Malkani, economist la Citigroup, arata ca economia indiana a ajuns la nivelurile de crestere anterioare crizei. Totusi, acesta a atentionat cu privire la faptul ca inflatia ramane o problema ingrijoratoare, veniturile in crestere punand presiune pe bunurile agricole. De asemenea, cresterea pretului energiei intr-o tara dependenta masiv de importuri ar putea genera o crestere masiva a preturilor.

O alta problema este legata de lipsa investitiilor pe termen lung, intr-o perioada de crestere masiva a influxurilor de capital speculativ dinspre Occident.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#criza zoan euro, #criza titluri stat, #crestere economica India, #crestere BRIC, #economie Asia , #criza economica mondiala