Presa internationala - FMI face predictii negative privind economia mondiala

Vineri, 20 Martie 2009, ora 08:52
1579 citiri
Presa internationala - FMI face predictii negative privind economia mondiala

Fondul Monetar International a prognozat "recesiuni adanci" in acest an, pentru economiile avansate, in frunte situandu-se Japonia cu o contractie economica de 5.8 procente, zona euro cu 3.2 procente si 2.6 procente in Statele Unite.

Intr-un raport pregatit pentru intalnirea G20 si facut public joi, FMI a ajustat profnozele facute in urma cu doua luni, anuntand o posibila contractie economica globala intre 0.5 si 1 procent, conform AFP.

"Activitatea economica globala incetineste - cu economiile avansate care inregistreaza cel mai acut declin de dupa cel de-al doiela razboi mondial - impunandu-se eforturi politice grabnice", se spune in raport.

Modificarile reflecta "criza financiara continua, profiturile negative, scaderea increderii si efectele limitate, pana in acest moment, ale raspunsurilor politice in privinta refacerii functionalitatii sistemului financiar".

Se asteapta ca economia globala sa inceapa o "recuperare modesta" in 2010 cu cresteri intre 1.5 si 2.5 procente, insa riscurile scaderii sunt in continuare consistente. Economiile avansate ar urma sa sufere "recesiuni adanci" in 2009, cuprinse intre 3 si 3.5 procente, ceea ce se va resimti si anul viitor.

Grupul celor 7 cele mai industrializate economii - Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia si Statele Unite - va suferi, ca grup, cea mai abrupta contractie din perioada postbelica. Statele Unite vor avea o contractie economica anuala de 2.6 procente iar Japonia, a doua mare economie a lumii, o contractie de pana la 5.8 procente, conform Deutsche Welle.

Cele 16 tari din zona euro se vor contracta cu 3.2 procente.

FMI a avertizat ca Statele Unite si Japonia prezinta risc ridicat de deflatie, in vreme ce riscul deflationist este moderat in cateva tari ale zonei euro, printre care Germania, Italia si Franta. Institutia financiara a coborat, de asemenea, si tintele de crestere pentru tarile emergente si in dezvoltare, intre 1.5 si 2.5 procente.

FMI a declarat ca tarile din G20 nu au facut suficente eforturi pentru a lupta impotriva recesiunii si a aratat ca a fost ignorata recomandarea de a fi introduse stimulente fiscale. "Raspunsurile tarilor la criza globala sunt inca in prima faza ... este inca nevoie de adoptarea unor masuri pentru a restaura stabilitatea financiara".

Recuperarea proiectata pentru anul viitor depinde implementarea unor politici adecvate pentru stabilizarea conditiilor financiare, suport fiscal, o imbunatatire graduala a conditiilor de acordare a creditelor, atingerea unui punct limta in piata imobiliara americana si stabilizarea pretului petrolului si a principalelor marfuri, dupa scadere abrupta a preturilor acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#fmi, #prognoze, #recesiune, #contractie economica, #criza financara , #criza economica mondiala