Presa internationala - Infuzie majora de capital in economia americana

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 12:09
1348 citiri
Presa internationala - Infuzie majora de capital in economia americana

Rezerva Federala - banca centrala americana - a initiat o noua masura menita sa alimenteze cu bani refacerea economica din SUA cu inca o runda de relaxare monetara (QE2 - quantitative easing), cumparand titluri de Trezorerie pe termen lung in valoare de 600 miliarde dolari, pana la mijlocul anului viitor. Ceea ce este un alt nume pentru introducerea in economie a inca 600 miliarde dolari.

La momentul anuntului a existat o dezamagire in piata titlurilor de stat, deoarece FED a facut clar faptul ca va creste nivelul cumpararilor peste suma anuntata doar daca va exista un context economic suficient de pesimist pentru a solicita acest lucru, informeaza Reuters.

Programatic, FED a anuntat ca intentioneaza ajustarea programului pentru urmarirea unui somaj minim si stabilitatea preturilor; pe de alta parte, "se va implica in economie atat cat este nevoie pentru sprijinirea refacerii economice si pentru a se asigura ca inflatia, de-a lungul timpului, este consistenta cu mandatul propriu".

Initierea QE2 este una dintre cele mai importante decizii adoptate in ultimii ani. Miscarea este probabil ultima sansa de a impulsiona cresterea economica si de a scadea rata de 9,6 procente - somaj in SUA, in conditiile in care este putin probabil ca actualul Congres, destul de divizat dupa victoria conservatorilor, va accepta relaxari fiscale suplimentare.

Relaxarea monetara initiata de FED este o metoda de impulsionare economica prin scaderea artificiala a dobanzilor pe termen lung la imprumuturi, in conditiile in care dobanzile pe termen scurt sunt deja apropiate de 0.

Insa multi economisti pun sub semnul intrebarii efectele miscarii FED, in conditiile in care multe gospodarii sunt axate pe economii pentru a compensa scaderea valorii locuintelor proprii - iar masura FED este menita sa impulsioneze consumul. Un alt efect ar putea fi, de asemenea, deprecierea dolarului fata de valutele partenerilor comerciali ai SUA.

"Anuntul este mai precaut decat se preconiza initial", explica economistii de la Goldman Sachs, indicand ca potentialul pentru dezvoltarea programului este doar implicit. "Credem ca in cele din urma FED va face mai mult decat atat, data fiind dezamagirea exprimata de acestia in declaratie".

Banca Mondiala pune presiuni pe China

In alt colt al lumii, surplusul comercial al Chinei (diferenta dintre ceea ce exporta si ceea ce importa) a inceput iarasi sa creasca, iar Guvernul a facut doar "progrese limitate" in rebalansarea economiei proprii inspre consumul domestic, arata Banca Mondiala.

Banca a adus la zi prognozele legate de cresterea economica anul acesta pana la 10 procente, insa a declarat ca dobanzile ar trebui sa continue sa creasca pentru a tine in frau tendintele inflationiste, informeaza Financial Times.

Totusi, in ciuda dezbaterilor internationale cu privire la politicile monetare ale Chinei care ar putea aparea cu ocazia summit-ului G20 din Coreea de Sud, Banca Mondiala a avertizat ca economia chineza va trebui sa faca un salt important in agenda sa de reforme structurale daca intentioneaza sa-si reduca surplusul extern.

"Rebalansarea nu se va intampla de la sine - va presupune ajustari considerabile de politica", se arata in raport.

Noile prognoze ale bancii cu privire la surplusul comercial al Chinei ar putea pune o presiune suplimentara pa negocierile chineze din G20, dat fiind faptul ca reprezentantii chinezi au invocat scaderile de surplus comercial de la inceputul acestui an pentru a sustine faptul ca economia este deja in rebalansare.

Surplusul comercial al Chinei a scazut brusc in 2009 pe masura ce criza financiara se instala in lume, in vreme ce programul stimulativ enorm al Chinei impulsiona importurile. Procesul a continuat in primele luni ale acestui an, incluzand un deficit comercial in martie. Totusi, in lunile recente, surplusul continua sa creasca puternic, fiind cu 26,5 miliarde dolari mai mare in trimestrul 3, fata de perioada similara a anului trecut.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#QE2, #relaxare monetara SUA, #decizie FED QE2, #Banca Mondiala presiuni China , #criza economica mondiala