Presa internationala - Irlanda a primit, in mod oficial, sprijinul UE si FMI

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 10:20
1739 citiri
Presa internationala - Irlanda a primit, in mod oficial, sprijinul UE si FMI

Ministrii de Finante europeni au ratificat duminica acordul prin care se acorda pachetul de sprijin financiar, in valoare de 85 miliarde euro, pentru Irlanda, la o zi dupa ce zeci de mii de protestatari au manifestat pe strazile capitalei irlandeze fata de masurile prea dure de austeritate si fata de interventia UE.

Din suma anuntata formal duminica, 10 miliarde sunt meniti pentru "recapitalizarea imediata" iar alti 25 de miliarde pentru eventualitatea aparitiei altor probleme in sistemul bancar irlandez, a declarat coordonatorul grupului de ministri care a decis acordarea acestui imprumut, informeaza France24.

Ministrii de Finante din cele 16 tari ale zonei euro si, in plus, reprezentantii Marii Britanii, Danemarcei si Suediei, in conditiile in care fiecare dintre aceste tari non-membre acorda imprumuturi bilaterale Irlandei, "au fost de acord in mod unanim sa acorde asistenta financiara Irlandei", a declarat primul ministru al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, care este si liderul grupului UE al ministrilor de finante.

Programul de imprumuturi consta din 50 de miliarde de euro meniti sa "acopere nevoile de finantare bugetara" restul urmand sa fie virati "pe trei piloane".

Acestea sunt: intarirea imediata a sistemului bancar irlandez, o "ajustare bugetara ambitioasa" care ar urma sa reduca deficitul bugetar al Irlandei, in prezent de 32 de procente din PIB, in limitele permise de UE de doar 3 procente pana in 2015, dar si "reforme economice consistente, in special in privinta pietei muncii", se arata in declaratia facuta dupa ratificarea acordului.

Imigratia - o problema care devine serioasa

Imigrantii care trec granitele in cautarea unui loc de munca mai bun sau a unei vieti mai usoare ar putea depasi 400 milioane pana in 2050, adica aproape 7 procente din populatia globala, se arata intr-un raport facut public luni.

Raportul, emis de catre International Organization for Migration (IOM), cu sediul in Geneva, arata ca miscarile de mase intre tari cresc pe masura ce oamenii parasesc mediul rural si se muta in orase, astfel incat numarul total de oameni care au emigrat anul acesta a fost de 1 miliard, informeaza Reuters.

"In urmatoarele decenii, miscarile umane la nivel international s-ar putea transforma la nivelul scarii, dar si al complexitatii", se arata in raportul emis o data la doi ani.

"Daca numarul celor ce isi parasesc tara de origine continua sa creasca cu o rata similara celei din ultimii 20 de ani, numarul pe care il vor atinge pana in 2050 ar putea fi de 405 milioane".

IOM considera ca guvernele ar trebui sa adopte din timp masuri si politici pe termen lung pentru a se asigura ca reusesc sa controleze efectele si beneficiile unei astfel de miscari de mase. Studiul arata ca numarul de oameni care si-au schimbat tara de origine a crescut de la 191 milioane in 2005, pana la 214 milioane anul trecut.

Raportul considera ca riscul este incalculabil si inevitabil la nivelul schimbarilor demografice mondiale dat fiind numarul in crestere de muncitori cautand locuri de munca in economiile emergente dar si din cauza faptului ca multi oameni fug de efectele incalzirii globale.

De asemenea, considera ca modul in care guvernele raspund acestei provocari este inca foarte slab, in ciuda sumelor mari de bani cheltuite pentru a obtine o mai buna capacitate de management a situatiei.

Raportul considera ca daca nu vor avea loc investitii majore in problemele colaterale ale acestor migrari masive - asigurarea de locuinte, educatie si servicii medicale - problemele asociate cu integrarea imigrantilor in societatile gazda vor deveni si mai acute decat in prezent.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#sprijin financiar Irlanda, #pachet sprijin Irlanda, #imigratie Europa, #probleme imigranti , #criza economica mondiala