Presa internationala - Merkel avertizeaza impotriva riscurilor protectionismului

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 10:50
1006 citiri
Presa internationala - Merkel avertizeaza impotriva riscurilor protectionismului

Cel mai mare pericol cu care se poate confrunta economia globala este reintoarcerea comertului la protectionism, a avertizat cancelarul german, Angela Merkel, inaintea intalnirii liderilor G20 de la Seul.

Merkel a sugerat ca ar trebui convinsa China "cu fapte si etaloane clare" pentru a fixa "o rata de schimb corecta" pentru renminbi, mai degraba decat sa fie atacata pentru politicile sale monetare, informeaza Financial Times.

Ratele de schimb ar trebui sa reflecte forta economica a unei tari, a explicat cancelarul. In acelasi timp, a respins propunerea SUA de a stabili niveluri clare pentru surplusurile si excedentele balantei de plati, considerand ca aceasta este mult prea restrictiva. Germania a fost la randul ei criticata pentru surplusurile comerciale.

"Nu este vorba doar despre ratele de schimb, dar si o problema de competitivitate". Merkel si-a exprimat ingrijorarea cu privire la noile exemple de tendinte legislative, inclusiv in Statele Unite, de a limita accesul bunurilor straine pe pietele interne.

"Cel mai mare pericol care ne ameninta este protectionismul si in continuare nu adoptam suficiente masuri pentru a ne asigura un comert liber". Merkel a insistat pentru definitivarea tratatelor care definesc comertul liber si interactiunea libera intre piete, la nivel mondial, considerand ca astfel de pasi ar putea contrabalansa tendintele protectioniste prezente.

Merkel a sprijinit, din nou, planurile guvernului propriu de a reduce stimularile economice in 2011, considerand ca o discutie despre renuntarea la sprijinul de stat este necesara pentru toti membrii G20. Berlinul a fost criticat pentru impunerea de masuri de austeritate extreme.

Aceasta a declarat ca surplusul comercial al Germaniei, care a atins nivelul maxim de 15,6 miliarde euro in septembrie, nu ar trebui calculat separat fata de balanta comerciala a Europei.

China discuta agresiv cu SUA

Pe de alta parte, China a avertizat ca banii gratuiti cu care Fed-ul a invadat economia americana ar putea incuraja diverse bule speculative, continuand sa faca presiune asupra Washingtonului, cu doua zile inaintea inceperii negocierilor G20.

Noul program al Rezervei Federale americane de infuzare a economiei cu 600 miliarde dolari a atras multe critici din intreaga lume, din cauza inundarii economiei cu bani gratis, fara ca acestia sa contribuie efectiv la inbunatatirea situatiei economice locale, informeaza Reuters.

Ma Delun, adjunct al guvernatorului Bancii Populare a Chinei - banca centrala -, si-a declarat ingrijorarea cu privire la masurile de incurajare a cheltuirii din SUA, ce ar putea avea ca efect o destabilizare a eforturilor globale de crestere economica.

Programul FED-ului "ar putea spori riscul de dezechilibre globale, ar putea pune presiune pe pietele emergente pentru ca acestea sa-si ajusteze balanta internationala de plati si, de asemenea, de a initia si incuraja formarea unor bule speculative. Toate acestea ne solicita vigilenta", a decalrat viceguvernatorul in cadrul Forumului Financiar International in Beijing.

Cresterea neintelegerilor cu privire la manipularea ratelor de schimb, inaintea intalnirii G20, indica neintelegeri majore la nivel international, in vreme ce situatia debitelor Irlandei devine din ce in ce mai primejdioasa, reamintind economiilor mari ca exista in continuare pericolul reiterarii situatiei din Grecia.

"Fortele centrifuge care divid economiile avansate si emergente determina dezechilibre si politici periculoase ce pot genera instabilitati si pot afecta refacerea economica", a declarat Eswar Prasad, fost oficial al FMI, care preda economie la Cornell University.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#protectionism UE, #dezechilibre economice UE, #instabilitate UE, #critici China SUA , #criza economica mondiala