Presa internationala - Perspective pozitive pentru economia mondiala

Luni, 24 August 2009, ora 09:49
1510 citiri
Presa internationala - Perspective pozitive pentru economia mondiala

Lumea financiara americana a auzit, intr-un final, primele vesti bune. FMI a anuntat ca economia globala da semne de refacere. Apoi, seful Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat ca perspectivele globale pentru o revenire la crestere economica par incurajatoare, in ciuda problemelor pe care pietele inca le resimt.

Desi problemele sunt departe de a se fi terminat, totusi partea cea mai rea a crizei a fost lasata in urma, a sugerat Bernanke, conform France24.

"Dupa ce anul trecut economia s-a contractat puternic, activitatile economice par sa isi revina acum, atat in Statele Unite, cat si in alte parti ale lumii. Iar perspectivele pentru o intoarcere la crestere economica in curand sunt pozitive", a declarat Bernanke.

Rezultatele aferente celui de-al doilea trimestru al lui 2009 au fost publicate saptamana trecuta, indicand faptul ca atat Germania cat si Franta au inregistrat fiecare o crestere a PIB-ului de 0,3 procente, marcand in felul acesta iesirea din recesiune, dupa patru trimestre consecutive de picaj.

Japonia si China au raportat, de asemenea, cresteri. In Statele Unite, totusi, rezultatele nu au fost la fel de spectaculoase, PIB-ul scazand cu 1 procent.

Presedintele american, Barack Obama, a declarat intr-un discurs tinut pe 11 august ca Statele Unite inca nu au depasit partea dificila a crizei si ca lucrurile ar putea merge inspre mai rau inainte de a merge inspre mai bine.

"Severitatea acestei recesiuni va determina mai multe pierderi de locuri de munca, mai multe falimente si mai multa suferinta inainte de a se incheia", a declarat Obama.

Discursul lui Bernanke, intitulat "Reflectii despre un an de criza", a fost tinut in fata bancherilor Fed, la o intalnire in Jackson Hole, Wyoming.

Bernanke a aratat ca, desi temerile legate de un colaps financiar s-au micsorat substantial, raman totusi unele provocari importante de infruntat.

"Problemele se mentin in multe dintre pietele financiare internationale, institutiile financiare se confrunta cu pierderi substantiale si multe afaceri si gospodarii continua sa aiba dificultati in incercarea de a accesa credite", a declarat Bernanke.

"Din cauza acestor elemente, recuperarea economica e probabil sa fie, intr-o prima faza, destul de lenta, cu o rata a somajului in declin gradual de la nivelul inalt la care a ajuns".

"Trebuie sa lucram impreuna pentru a asigura si a mentine o recuperare economica, ca si pentru a construi un nou cadru de reglementari finaciare care sa reflecte lectiile invatate in actuala criza si sa previna recurenta evenimentelor din ultimii doi ani", a mai declarat Bernanke.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#discurs Bernanke, #statele unite, #recesiune globala, #criza finaciara , #criza economica mondiala