Articol citit de 2671 ori
ungaria e mult prea indatorata
a facut cam tarziu pasul de independenta
romania nu are de ce sa se lege la cap trebuie sa isi faca ordine
fmi poate sa fie doar un partener pentru supliemnt de credibilitate
credibilitate necesar pentru ca nu avem asa ceva deoarece nu ne facem ordine in ograda si lasam hotii liberi si la putere si in opozitie
Seviciul datoriei externe reprezinta o piatra de moara legata de picioarele Ungariei. Costurile mari necesita noi imprumuturi si bancile cer randamente mari, peste 7,5% ceea ce este inrobitor. Programul FMI care cere la reduceri drastice de deficit
bugetar conduce la diminuarea cresterii economice ceea ce este iarasi rau.
Cand te-au prins bancherii nu te mai scapa din mana...
@grasu - "cer randamente mari, peste 7,5% ceea ce este inrobitor"
uiti de riscul pe care bancile il iau - ce se intampla daca Ungaria face cum a facut Argentina si zice "nu mai platim"? Daca un om care in opinia ta nu prezinta incredere vine si iti cere niste bani imprumut ce faci? Ori il refuzi ori ii ceri o dobanda foarte mare. Asa si cu tarile. fiecare tara este considerata de incredere sau nu. Germania imprumuta la sub 3% dobanda in timp ce Grecia care are tot euro ca moneda nationala imprumuta la 7-9%. Germanii au avut grija sa isi faca o imagine de partener de incredere pe cand Grecii numai asa ceva nu emana. La fel si Ungaria. La fel si Romania - asa ca nu mai da tu bina pe bancheri (nu le iau apararea - au si ei bubele lor) dar aici e si vina tarilor in cauza (Grecia, Ungaria, Romania). Cand o s ainvatam sa ne organizam cum se organizeaza germanii, cand Carpa va intelege mentalitatea de om increzator dar nu laudaros, atuunci poate nu vom mai depinde atat de mult de bancheri si vor depinde ei de noi.
@pericle
Argumentele dumneavoastra mi se par foarte corecte.
Eu ma gandeam numai la ce solutii poate gasi un guvern care este intre ciocan si nicovala, ciocanul fiind cererile populatiei (mai educata in Ungaria si mai putin educata in Romania) referitoare la investitii si confort iar nicovala fiind costurile creditelor(dobanzile cerute de banci).
@grasul
"la ce solutii poate gasi un guvern care este intre ciocan si nicovala, ciocanul fiind cererile populatiei (mai educata in Ungaria si mai putin educata in Romania) referitoare la investitii si confort iar nicovala fiind costurile creditelor(dobanzile cerute de banci)." - foarte bine pusa problema. Umila mea parere ca fost patron de firma in Romania este ca nu poti sa tai la infinit costurile (pt. o firma si cheltuielili bugetare pt. o tara). Deci primul lucru la care te uiti este sa sporesti veniturile. Mai multe vanzari pt. o firma - economie mai dinamica si venituri mai mari la buget pt. o tara. Eu personal nu cred ca daca impozitezi pensiile de mizerie aduci mai multi bani la buget. La fel nu cred ca impozitarea averilor este o masura (este o masura de stanga de care si Dej si ceasca ar fi fost mandrii). Sa faci economia mai dinamica peste noapte este foarte greu deci ultima solutie ar ramane marirea veniturilor prin introducerea unui impozit progresiv (care nu este nici de stanga nici de dreapta). Chiar si impozitarea dividendelor cu 16% (in loc de 5%) ar aduce mai multi bani la buget decat impozitarea pensiilor mici. La impozitarea progresiva lumea se plange ca nu e cinstit ca cineva sa plateasca mai mult impozit pt. ca munceste mai mult. dar atunci eu inteb: este cinstit sa castigi mai multi bani si sa platesti impozit mai mic? Deci inainte de a te indatora obligatia guvernului este sa gaseasca alte surse de venituri.
ciudat articol.
In afara de intentia Ungariei de a apela din nou la FMI,restul este o ciudata paralela intre Ungaria si Romania,in care,desi Ungaria pare a fi in dificultate ,Romania este blamata pentru ca,alaturi de Ungaria "face declaratii hazardate care influenteaza investitorii".Se mai precizeaza ca presedintii Romaniei si Unzariei sunt prieteni (in rele probabil)si din tonul celor scrise putem deduce ca si noi suntem pe urmele vecinilor. Dl. Valentin Nicolae este un nou colaborator al Ziare .com ,care se straduie sa calce pe urmele dlor. Leca si compania ,dar care deocamdata nu merita citit.
Relatia de prietenie
despre relatia de prietenie dintre presedintele Ungariei si al Romaniei, ca si despre similitudinea de temperament intre cei doi lideri, s-a scris nu numai pe ziare.com.
In fapt articolul se bazeaza pe informatii si analize publicate de Reuters si alte surse. Nu putem nega totusi numeroasele contradictii intre declaratiile diversilor oficiali de la Bucuresti in chestiuni economice.
Cu Stima,