Risca zona euro sa se destrame?

Sambata, 19 Iunie 2010, ora 18:12
2647 citiri
Risca zona euro sa se destrame?

Franta s-a aliat cu Germania in ceea ce priveste guvernanta economica, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel convenind, in urma discutiei avuta luni, asupra acestui aspect. O veste foarte rea pentru zona euro, a caror supravietuire este amenintata maimult ca niciodata, este de parere Eloi Laurent, economist la OFCE (Observatorul Francez de Conjuncturi Economice).

"Este o victorie totala in ceea ce priveste punctul de vedere al Germaniei, in fata Frantei, care a propus institutionalizarea unui Eurogrup format de sefi de stat si de guvern din zona euro. In cele din urma, presedintele Sarkozy a optat pentru solutia propusa de cancelarul german, in apararea guvernarii economice a celor 27 de state membre ale UE.

Guvernanta economica, care corespunde unei pilotari automate prin stabilirea de norme (de exemplu, o tinta de inflatie pentru Banca Centrala Europeana, o limita a deficitului si a datoriei), este deja in Tratatul de la Maastricht", a declarat specialistul, intr-un interviu pentru L'Expansion.

Germanii si-au aratat insa ostilitatea in ceea ce priveste un guvern economic pentru zona euro si interpreteze acest eveniment ca o intruziune in politica economica, inclusiv in domeniul monetar. Prin urmare, propunerea este vazuta ca o provocare pentru independenta BCE. Intr-adevar, coordonarea economica ar trebui sa aiba loc atat asupra politicilor fiscale, cat si in politica monetara. Dar germanii nu doresc o provocare pentru independenta BCE.

"Franta a luat conducerea cuplului franco-german la inceputul crizei, in timpul presedintiei franceze a UE. Acum este timpul pentru a sprijini economia prin intermediul cheltuielilor guvernamentale. Astazi este timpul pentru disciplina fiscala. Nu auzim nimic despre relansarea economiei, ci doar de reducerea deficitelor. Acest lucru este cerut de catre piete. Liderii politici, si in primul rand cei ai Germaniei, au cedat acestor 'strigate'", a adaugat Laurent, intrebat fiind de ce pozitia franceza nu este mai sonora.

Reforma finatelor publice este o strategie corecta, dar in detrimentul cresterii economice. Ar trebui sa fie o dezbatere cu privire la conditiile legate de sustenabilitatea datoriei. Dar, pentru a asigura sustenabilitatea financiara, trebuie sa ne redescoperim calea cresterii economice. Din pacate, zona euro si-a luat cu totul alte angajamente si ar putea reintra in recesiune sau chiar sa se destrame.

Sarkozy si Merkel ridica dreptul de vot tarilor cu deficit peste 3 la suta

Franta a sprijinit, de asemenea, ideea prezentata de Germania pentru intarirea sanctiunilor asupra tarilor care nu respecta un deficit de 3%. Germania a obtinut, de fapt, o consolidare a regulilor existente in Pactul de Stabilitate.

"Dar aceasta masura nu este suficienta pentru a garanta intoarcerea zonei euro la o crestere economica. Liderii europeni vor repeta greselile facute in timpul negocierii Tratatului de la Maastricht. Sa impuna o sanctiune financiara intr-o tara in dificultate financiara este o sanctiune inteligenta. Sa suspende drepturile de veto ale tarilor UE mai sarace, asa cum a solicitat de Germania, pare imposibil.

Acest lucru ar schimba tratatele europene. In plus, o suspendare a drepturilor de veto este un paranteza a democratiei. Acest lucru este foarte grav. Eu nu pot vedea modul in care oamenii ar putea accepta acest lucru. In cele din urma, consolidarea aparenta a disciplinei fiscale nu este deloc credibila".

Abordarea aceasta este mai degraba una disciplinara, in timp ce ar trebui sa preocupe competitivitatea tarilor membre, pentru a imbunatati perspectivele de crestere din zona euro. Fara un mecanism de cooperare reciproc avantajoas, intarirea disciplinei lipsita de credibilitate.

Care sunt, de fapt, problemele?

Responsabilii politici europeni subestimeaza gravitatea crizei actuale, care este cea mai grava de la crearea Europei din punct de vedere economic si politic. Adevarata intrebare legata de viitorul zonei euro, pe care liderii refuza sa si-o puna, este cum se va restabili competitivitatea economica a tarilor din Europa de Sud, vizavi de Germania.

Riscul ca zona euro sa se destrame este major. Zona euro se confrunta acum cu doua probleme: de a restabili viabilitatea finantelor publice din statele membre si a rezolva problemele legate de competitivitate, acumulate de-a lungul anilor de unele tari.

Solutiile actuale, care trateaza cele doua probleme separat, in loc sa le trateze la comun, sunt sortite esecului. Daca nici o decizie curajoasa privind coordonarea economica nu este luata in termen de doi sau trei ani, adica daca un guvern economic demna de acest nume nu se va forma, zona euro s-ar putea disloca. Moneda euro este o moneda muritoare.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...
Comentarii
Siegfried
rank 1
Prostii. Nu risca zona € NIMIC. Ia vizionati 10 minute sa va edificati