Roubini ne da fiori: criza va aduce un dezastru economic si un nou razboi

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 21:28
10203 citiri
Roubini ne da fiori: criza va aduce un dezastru economic si un nou razboi

Cunoscutul economist Nouriel Roubini face previziuni sumbre referitoare la economia mondiala: actuala criza va genera un dezastru economic, ce ar putea fi urmat de un razboi.

Economistul Nouriel Roubini spune ca austeritatea fiscala ar putea aduce un dezastru economic, urmat de razboi, conform Money News.

"Eu nu prezic inceperea celui de-al Treilea Razboi Mondial, dar privind in mod serios, daca a existat o criza financiara globala, dupa prima, atunci vom merge in regres: instabilitatea politica si sociala din Europa si din celelalte economii dezvoltate va deveni extrem de severa", a declarat Roubini.

In anii '30, pentru ca am facut o greseala politica majora, am trecut printr-o instabilitate financiara, devalorizarea valutelor, tiparirea de bani in exces, razboaie comerciale, regimuri populiste, radicale si agresive au venit la putere din Germania pana in Italia, din Spania pana in Japonia si apoi am sfarsit prin cel de-al Doilea Razboi Mondial.

"Si pentru asa ceva trebuie sa va faceti griji. Vom face aceeasi greseala ca in timpul Marii Crize, cand am folosit stimulente financiare prea repede. Acesta este un risc foarte mare acum", a spus economistul.

Si nici China nu va fi scutita de probleme economice. "China va avea peste doi ani o aterizare fortata. Exista o supraincarcare atat de mare, de la imobiliare pana la infrastructura si daca ea nu va schimba modelul de crestere economica, care sa se bazeze mai mult pe consum si mai putin pe investitii, in cele din urma China va avea o aterizare dura", a prezis Roubini.

Programul de stimulare economica a Chinei a suportat o crestere cu doua cifre, dar a alimentat si inflatia, a crescut si datoria. Au aparut si lucruri nedorite, precum tulburarile sociale, scria The Wall Street Journal.

In 2010, China a fost zguduita de 180.000 de proteste, revolte si alte incidente sociale, de patru ori mai multe decat in urma cu un deceniu.

Pacific Investment Management Co., care ruleaza cel mai mare fond de obligatiuni, se asteapta ca economiile avansate sa stagneze in anul viitor, iar Europa se va afla in pragul recesiunii.

Nu va fi nicio crestere economica in tarile industrializate in cursul urmatoarelor 12 luni, iar economia Europei va scadea cu 1 sau 2 procente, in timp ce in Statele Unite va stagna, a spus Mohamed El-Erian, CEO al Newport Beach, California.

Citeste si:
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării...
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...