Sfarsitul capitalismului?

Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 07:46
7769 citiri
Sfarsitul capitalismului?
Foto: badpolitics.ro

"Capitalismul este facut sa aloce capitalul catre cele mai profitabile proiecte, nu catre ceea ce societatea are nevoie".

Acesta este mesajul implicit al Adunarii Generale a Clubului de la Roma, care s-a intrunit la Bucuresti, in zilele de 1-2 octombrie, sub inaltul patronaj al Bancii Nationale Romane, cuprins in afirmatia lui Jorgen Randers, unul dintre co-autorii istoricului raport "The Limits to Growth" remis publicitatii de Clubul de la Roma cu 40 ani in urma.

Discutiile dintre membri participanti la intrunirea Clubului de la Roma au fost marcate de faptul ca previziunile apocaliptice ale Raportului The Limits to Growth se apropie de adeverire: epuizarea resurselor naturale ale planetei, cresterea in progresie geometrica a populatiei in raport cu cresterea lenta, in progresie aritmetica a capacitatilor de satisfacere a necesarului de trai, degradarea ireversibila a ecosistemului planetar.

Cea mai importanta constatare este aceea ca actualul model capitalist de functionare a economiei genereaza tot mai putine beneficii materiale, financiare si culturale pentru majoritatea populatiei planetei si are efecte tot mai nocive asupra mediului inconjurator.

Intr-un articol publicat in The Guardian, Joss Tantram, specialist in strategii corporatiste durabile, afirma ca "aproximativ 80% din resursele lumii sunt consumate de doar 16% din populatia lumii. Mai mult decat atat, consumul este extrem de risipitor, economia SUA, de exemplu, fiind estimata a avea o eficienta totala intre 1% si 10%".

In acelasi articol, despre mecanismul de formare a pretului marfurilor pe piata se afirma ca raritatea este o componenta fundamentala in constituirea preturilor.

Economia actuala utilizeaza raritatea unui bun sau serviciu pentru a determina pretul acestuia printr-o combinatie de cerere si oferta.

Cu toate acestea, pretul nu a reusit sa fie echivalat in mod adecvat cu valoarea sistemelor naturale care sustin viata si care a fost tratata ca o componenta secundara, externa si in mare parte ignorata de mecanismul de constituire a preturilor. Raritatea poate oferi o modalitate simpla si eficienta de a genera un pret, dar in acelasi timp, aceasta abordare este fatal gresita daca ne dorim sa oferim un viitor durabil unei planete suprapopulate.

In cadrul lucrarilor Clubului de la Roma, Dennis Meadows, specialist american in managementul sistemelor si coautor al Raportului The Limits to Growth, a declarat ca "in urma cu 40 de ani, peste 70% din tranzactiile valutare aveau ca scop operatiuni comerciale.

In 2007, desi tranzactiile valutare crescusera enorm, depasind de peste 14 ori PIB global, doar 3% aveau scop comercial, restul de 97% constituind speculatii, fapt care demonstreaza ca avansul economic si-a pierdut sustenabilitatea".

Mecanismul capitalist de functionare a economiei globale are efecte puternice si negative asupra sistemului democratic, fapt care infirma teza conform careia doar economia de tip capitalist este capabila sa genereze si sa sustina un sistem democratic.

Astfel, in studiul intitulat "Indicele Democratiei 2011: Democratia in conditii de stres", realizat de "Economist Intelligence Unit (EIU) - The Economist", se arata ca democratia a fost sub o presiune intensa in multe zone ale lumii.

In majoritatea regiunilor, scorul mediu al democratiei pentru anul 2011 este mai mic decat in 2010, inclusiv in tarile dezvoltate din America de Nord si Europa de Vest.

A fost inregistrat un declin si in scorul mediu pentru Europa de Est si pentru Asia si America Latina. Aceste scaderi au fost relativ compensate de o mica crestere a scorurile medii din Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Africa sub-sahariana.

Marile puteri politice - Uniunea Europeana, SUA, Federatia Rusa, China - nu ezita in a interveni asupra drepturilor cetatenilor proprii, atunci cand o cer interesele economice ale companiilor transnationale, de a caror prosperitate depinde ramanerea la putere a elitelor politice.

Masurile de securitate adoptate dupa 11 septembrie 2001 si razboaiele declansate in Orient de SUA, protectia absoluta acordata de guvernul rus marilor companii rusesti care exploateaza resursele naturale, promovarea agresiva a intereselor propriilor companii de catre guvernul chinez, interventia directa a institutiilor si unora dintre liderii Uniunii Europene in modul de administrare a bugetelor nationale de catre statele membre, dar si in protejarea intereselor unor multinationale vest-europene, toate acestea si multe altele sunt expresia penultimei faze a capitalismului - aceea a structurilor supra-statale continentale ca instrumente in promovarea intereselor capitalului.

Credem ca o concluzie necesara la aceste constatari trebuie sa apartina lui Guillaume Goubert, redactorul-sef al publicatiei franceze "Le Croix", care afirma intr-un recent editorial dedicat mortii astronautului Neil Armstrong:

"Am pierdut inocenta anilor '60. Acesta a inclus o doza de naivitate, care nu trebuie sa fie regretata. Dar odata descoperita, aceasta a provocat, din pacate, o mare dezamagire si o pierdere a increderii in capacitatea oamenilor de a descoperi noi orizonturi.

Cu toate acestea, exista atat de multe de facut si inventat pentru a realiza progrese in mod eficient. Moartea lui Neil Armstrong si amintirile pe care le trezeste in noi este o invitatie de a redescoperi indrazneala ca omul continua, mai mult decat oricand, sa faca umanitatea sa avanseze."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#sfarsit capitalism, #sfarsit capitalism Clubul de la Roma, #criza economica mondiala , #criza economica mondiala