Spiritul negustoresc al Germaniei va distruge Uniunea Europeana?

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 08:18
3955 citiri
Spiritul negustoresc al Germaniei va distruge Uniunea Europeana?
Foto: The Telegraph

Discutiile purtate la conferinta din domeniul economic, ce se desfasoara la Tokio, cu participarea a numeroase tari de pe trei continente, s-au concentrat spre strategia Germaniei de a forta tarile din Uniunea Europeana sa adopte modelul economic german, care insa poate duce la o prabusire a acestei comunitati de pe batranul continent.

In ziua de deschidere a reuniunii economice trilaterale a Fundatiei Marshall (Uniunea Europeana, Statele Unite, Japonia), care are loc la Tokio, problema viitorului monedei euro s-a transformat intr-o dezbatere despre mercantilismul german, potrivit Foreign Policy.

Lideri si analisti din Europa, Statele Unite si Japonia par sa fie de acord cu ideea ca Germania este pe cale sa distruga Uniunea Europeana.

Consensul in acest sens se refera la faptul ca nu doar impunerea unor masuri de austeritate nesustenabila in restul Europei (in special in tarile din sudul continentului, precum Portugalia, Spania, Italia si Grecia), dar si dorinta de extindere a consumului propriu si de reducere a surplusului de exporturi ar insemna o modalitate de stimulare a cresterii economice din Uniunea Europeana.

In loc sa se cumpere mai mult de la partenerii oficiali din cadrul Uniunii Europene, se spune ca se insista pe strategia de extindere a exporturilor in tari din afara Uniunii, deci cu alte cuvinte, aceste state sa devina precum Germania.

Termenul de mercantilism a fost pronuntat foarte des in privinta Germaniei. Ea s-a orientat mult mai mult spre pietele libere si mai putin spre piata franceza, suedeza si italiana.

Mercantilismul german este un instrument de piata, mai degraba decat un scop in sine. Germania este astfel considerata, deoarece a acumulat un surplus de cont curent, ea extinzand exportul, care a condus la o crestere economica.

Mercantilismul implica de obicei o protectie a pietei interne si/sau o subventionare a producatorilor autohtoni. Penetrarea pietelor mercantile de catre producatorii externi este mult mai redusa.

Aceasta situatie nu este caracteristica numai Germaniei. Ea se regaseste si in Japonia, Coreea de Sud, China, Taiwan, Singapore, Olanda, Malaezia, Vietnam si Brazilia. Cu alte cuvinte, cea mai mare parte a economiei mondiale este orientata mai mult spre mercantilism decat spre comertul liber.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#modelul economic german, #Germania distruge Uniunea Europeana, #viitorul monedei euro, #mercantilismul Germaniei , #criza economica mondiala