Statele BRIC nu mai pot salva economia mondiala

Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 18:43
3319 citiri
Statele BRIC nu mai pot salva economia mondiala
Foto: Newscollective

Tarile emergente, precum Brazilia, Rusia, India si China, asa-numitele BRIC, au fost motorul economiei mondiale in timpul recesiunii occidentale, din 2007 pana in 2009. In prezent, aflandu-ne aproape de o noua criza, acestea nu ar mai putea sa salveze economia inca o data, potrivit analistilor.

Desi aceste state emergente au contribuit cu aproximativ 85 la suta la cresterea economica globala din 2009 pana in prezent, China, India si Brazilia si-au incetinit ritmul, pe masura ce au ridicat ratele dobanzilor de politica monetara, pentru a tine in frau inflatia, in urma acordarii unor stimulente financiare in valoare de peste 870 de miliarde de dolari, in timpul crizei.

"Boom-ul din ultimii ani, bazat pe politicile fiscale, nu se va repeta prea curand. Este greu de crezut ca tarile emergente vor veni in ajutor inca o data", a declarat Stephen King, economist-sef la HSBC Holding din Londra.

Incetinirea economiilor emergente se reflecta foarte bine pe burse. De exemplu, pretul actiunilor Avon si Siemens s-a depreciat cu valori duble in comparatie de indicele MSCI World, luna trecuta. Avand in vedere stagnarea din SUA, Europa si Japonia, precum si cererea mai scazuta din Brazilia, Rusia, India si China, economia mondiala ar putea avea de infruntat o noua criza.

In China, indicele de productie a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele 29 de luni, de 50,9 puncte.

De asemenea, Africa de Sud, pe care unii investitori o includ in grupul BRIC, a avut o crestere de numai 1,3 la suta, in al doilea trimestru, cel mai scazut nivel din ultimii doi ani.

"Economiile emergente vor evita, probabil, o 'aterizare fortata', dar nu vor putea sa salveze lumea", a declarat si Joachim Fels, economist-sef la Morgan Stanley din Londra, citat de Bloomberg. De altfel, banca a revizuit in scadere estimarea pentru cresterea economica a tarilor in curs de dezvoltare, de la 6,1 la suta la 6,7 la suta.

Companiile cu venituri din pietele emergente, in dificultate

De la sfarsitul lunii iulie pana pe 30 august, indicele Goldman Sachs a pierdut 8,7 procente, in timp ce indicele MSCI pentru pietele emergente a scazut cu 11 la suta, iar MSCI pentru pietele dezvoltate s-a depreciat cu 8,4%.

Avon, unul din cei mai mari comercianti de produse cosmetice, a raportat o scadere de 4,5 la suta a veniturilor din Asia, in trimestrul al doilea. De asemenea, afacerile sale din Europa de Est s-au incetinit, inregistrandu-se o crestere de numai 5,4%, in comparatie cu 9,7%, in aceeasi perioada a anului trecut.

Citigroup, al treilea creditor din Statele Unite, dupa active, isi castiga peste jumatate din venituri in pietele emergente. Insa profitul sau a scazut cu 14 la suta, in perioada aprilie - iunie 2011.

Whirlpool se bazeaza pe tarile emergente pentru aproximativ 32 la suta din veniturile sale. Insa, in al doilea trimestru, profitul sau operational din piata asiatica s-a prabusit cu 92 la suta, iar, in America de Nord, cu peste 62 la suta.

Expansiunea Siemens in pietele emergente a contribuit cu 11 procente la cresterea vanzarilor in prima parte din 2011, comparativ cu anul trecut.

RBC si Morgan Stanley au revizuit in scadere, la randul lor, estimarile pentru cresterea economica din tarile emergente, dupa ce vanzarile masive care au avut loc luna trecuta pe burse au taiat 5 trilioane de dolari din piete.

De asemenea, Michael Spence, profesor la Universitatea de Afaceri Stern, care a castigat premiul Nobel pentru economie in 2001, a declarat ca exista o posibilitate de 50 la suta ca economia mondiala sa intre intr-o noua recesiune.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#tarile BRIC, #economie globala, #crestere economica, #criza economia globala , #criza economica mondiala