Summit G20: Multe discutii, zero solutii pentru redresarea economica

Sambata, 26 Iunie 2010, ora 10:50
2518 citiri
Summit G20: Multe discutii, zero solutii pentru redresarea economica
Foto: Daylife

Liderii G20 nu reusesc sa ajunga la un numitor comun in privinta strategiei pentru redresarea economica, Statele Unite sustinand ca trebuie continuate programele masive de investitii din partea statului, iar europenii fiind de parere ca, pe primul loc, trebuie sa fie reducerea deficitelor bugetare.

"Tarile cu deficite bugetare trebuie le reduca, iar la nivel global trebuie sa rezolvam aceste dezechilibre", a declarat premierul Marii Britanii, David Cameron, citat de Associated Press, dupa primele discutii din G8 si G20, ambele desfasurandu-se, in acest weekend, in Canada.

Cererea presedintelui american, Barack Obama, de a continua investitiile guvernamentale a fost intampinata de dezaprobarea liderilor din Europa si Japonia, care au pus accentul pe reducerea cheltuielilor si chiar pe majorarea taxelor. Insa Obama este de parere ca pastrarea stimulilor financiari si masurile de austeritate nu se exclud reciproc.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si, intr-o oarecare masura si Obama, au fost de acord ca bugetele trebuie reduse, pe termen lung, iar retragerea sprijinului financiar ar trebui realizata in mai multe etape, potrivit unui oficial.

Portugalia, Spania si Grecia ar avea nevoie de reduceri masive urgente, in timp ce Germania si Franta au spatiu de manevra si ar putea sa se concentreze mai degraba pe reducerea cheltuielilor, decat pe majorarea taxelor, a adaugat oficialul, care a dorit sa ramana anonim deoarece nu era autorizat sa vorbeasca public.

Obama a argumentat ca "ajustarile bugetare nu ar trebui sa fie foarte puternice in Europa", insa nu a pus la indoiala nevoia de ajustare.

Pe de alta parte, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca intalnirea celor mai puternice 8 tari, G8, nu a produs nici un conflict pe teme economice.

"Discutiile nu au fost marcate de controverse, s-a bazat pe intelegere reciproca", a spus Merkel, citata de Reuters. Exista un consens la scara larga intre liderii G8 despre cum sa obtinem crestere durabila, reafirmand, bineinteles, determinarea pentru consolidare fiscala", a adaugat ea.

Barack Obama, care a anuntat, vineri, cea mai mare reforma financiara din ultimii 70 de ani in SUA, a cerut celorlalti lideri mondiali sa-i urmeze exemplul.

"Trebuie sa actionam impreuna dintr-un simplu motiv: criza ne-a dovedit, iar evenimentele continua sa ne arata, ca economiile noastre nationale sunt legate", a spus Obama.

Bani pentru copiii din tarile sarace

Daca liderii G20 nu se pot intelege in privinta urmatorilor pasi pentru redresarea economica, ei au reusit sa ajunga la un acord in privinta altor probleme, cum ar fi confruntarea cu amenintarea nucleara a Iranului si Coreei de Nord, combatarea epidemiei SIDA si fondurile pentru sanatatea infantila in tarile extrem de sarace precum Afganistan, Mali si Tanzania, un program cheie al premierului canadian, Stephen Harper.

De altfel, tarile G8 - SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Franta, Japonia, Italia si Rusia - au promis sa contribuie cu cinci miliarde de dolari, in urmatorii trei ani, pentru aceasta initiativa.

Canada va contribui cu 1,1 miliarde de dolari, SUA cu 1,35 de miliarde dolari, iar Japonia a promis 500 de milioane de dolari.

Desi economia a fost punctul central al primelor discutii, sambata liderii G20 vor vorbi despre razboiul din Afganistan, tensiunile din Orientul Mijlociu si ambitiile nucleare ale Iranului si Coreei de Nord.

SUA si aliatii sai spera sa convinga China sa sprijine Consiliul de Securitate al ONU in actiunea de a trage la raspundere Coreea de Nord pentru scufundarea unei nave militare sud-coreene, in martie.

In privinta Aganistanului, premierul britanic, David Cameron, a declarat ca nu se asteapta ca trupele britanice, in numar de 10.000 de soldati, sa mai fie pe acest front peste cinci ani.

In schimb, atat SUA cat si tarile europene vor sa forteze sanctiuni mai aspre asupra Teheranului pentru programul sau nuclear, lucru ce a intampinat impotrivire din partea Chinei si Rusiei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#summit G20, #summit G8, #solutii redresare economica, #Barack Obama economie, #Angela Merkel , #criza economica mondiala
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Niste hahalere mondiale ! Nu au auzit ei de PNL , de Tariceanu , de Vozganian !??? Astia te scot din criza prin punerea de ventuze la Trezorerie si folosirea vuvuzelelelor la nivel intrenational .