Tara care ameninta cel mai mult economia globala acum - raport OCDE

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 18:41
3046 citiri
Tara care ameninta cel mai mult economia globala acum - raport OCDE

Incertitudinile cu privire la politicile fiscale din SUA si cele ale bancii centrale americane prezinta un risc ridicat pentru redresarea economiei globale.

Aceasta este deja afectata de reducerea ritmului de crestere in cazul mai multor tari in curs de dezvoltare, se arata intr-un raport al Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), preluat de Wall Street Journal.

Institutia cu sediul in Paris recomanda ca pragul de indatorare al Statelor Unite sa fie eliminat si inlocuit cu un "plan credibil pe termen lung pentru consolidarea bugetara, cu un sprijin politic solid".

Raportul marcheaza o mutare semnificativa a centrului preocuparilor OCDE, care s-a concentrat in ultima perioada asupra incercarilor zonei euro de a combate criza fiscala si bancara.

Desi institutia continua sa fie ingrijorata de cele doua vulnerabilitati specifice blocului cu moneda unica, respectiv criza fiscala si cea bancara, amenintarile imediate la adresa economiei globale vin in prezent din partea SUA.

Potrivit OCDE, mai multe evenimente au subminat increderea si stabilitatea in legatura cu aceasta tara in ultimele luni, printre care reactia "surprinzator de puternica" a investitorilor cu privire la posibilitatea reducerii programului de achizitii de obligatiuni derulat de Fed si criza cu "potential catastrofal" care a premers negocierilor cu privire la datoria SUA.

Banca centrala a SUA a indicat ca ar putea sa reduca programul prin care preia din piata in fiecare luna obligatiuni in valoare de 85 miliarde de dolari, introduse in contextul crizei financiare mondiale. Masura este menita sa incurajaze creditarea si consumul in SUA.

In ceea ce priveste pragul de indatorare al SUA, republicanii si democratii au ajuns in octombrie la o intelegere provizorie privind ridicarea limitei pentru a evita intrarea tarii in incapacitate de plata.

WSJ: Viitorul zonei euro se decide la Roma. Strigatul mediului de afaceri: "Statul ne sugruma"

Pe langa fragilitatea cresterii din zona euro, prezinta riscuri si situatia fiscala din Japonia, se mai arata in raportul OCDE.

Prognozele de crestere pana in 2014, reduse

In acelasi timp, OCDE prognozeaza o crestere economica globala de 2,7% in acest an si de 3,6% in 2014, in scadere fata de estimarile anterioare, din luna mai (de 3,6%, respectiv de 5,8%).

Pe regiuni, zona euro va cunoaste o crestere de 0,4% in acest an si 1% in 2014, in timp ce in SUA avansul va fi de 1,7%, respectiv de 2,9%.

Prognozele de crestere pentru 2014 au fost, de asemenea, reduse in cazul tarilor in curs de dezvoltare: Brazilia (la 2,2% de la 3,5%), India (la 4,7% de la 6,7%), Indonezia (la 5,6% de la 6,2%) si China (la 8,2% de la 8,4%).

Aceasta este explicata prin faptul ca problemele structurale din aceste tari "au fost ascunse de fluxurile abundente de capital care au intrat in aceste tari".

OCED sustine in raport criticile cu privire la rolul Germaniei de a ajuta la reechilibrarea economiei din zona euro, notand ca, in timp ce natiunile din sudul Europei si-au redus deficitele comerciale, "in tarile cu surplus comercial au loc mult mai putine ajustari, aproape de loc".

Citeste si:
Inflaţia din zona euro a atins în noiembrie un nivel record de 4,9%
Inflaţia din zona euro a atins în noiembrie un nivel record de 4,9%
Inflaţia din zona euro a atins în noiembrie un nivel record de 4,9%, cel mai ridicat din cei 25 de ani în care au fost colectate date, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor...
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Târgul de Crăciun din București a pornit într-o nouă ediție, după ce anul trecut acesta a fost anulat din cauza restricțiilor pandemice. Spre deosebire de anii anteriori, bucureștenii...