Ziare.com

Tara care ameninta cel mai mult economia globala acum - raport OCDE

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 18:41

   

Tara care ameninta cel mai mult economia globala acum - raport OCDE
Incertitudinile cu privire la politicile fiscale din SUA si cele ale bancii centrale americane prezinta un risc ridicat pentru redresarea economiei globale.

Aceasta este deja afectata de reducerea ritmului de crestere in cazul mai multor tari in curs de dezvoltare, se arata intr-un raport al Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), preluat de Wall Street Journal.

Institutia cu sediul in Paris recomanda ca pragul de indatorare al Statelor Unite sa fie eliminat si inlocuit cu un "plan credibil pe termen lung pentru consolidarea bugetara, cu un sprijin politic solid".

Raportul marcheaza o mutare semnificativa a centrului preocuparilor OCDE, care s-a concentrat in ultima perioada asupra incercarilor zonei euro de a combate criza fiscala si bancara.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Desi institutia continua sa fie ingrijorata de cele doua vulnerabilitati specifice blocului cu moneda unica, respectiv criza fiscala si cea bancara, amenintarile imediate la adresa economiei globale vin in prezent din partea SUA.

Potrivit OCDE, mai multe evenimente au subminat increderea si stabilitatea in legatura cu aceasta tara in ultimele luni, printre care reactia "surprinzator de puternica" a investitorilor cu privire la posibilitatea reducerii programului de achizitii de obligatiuni derulat de Fed si criza cu "potential catastrofal" care a premers negocierilor cu privire la datoria SUA.

Banca centrala a SUA a indicat ca ar putea sa reduca programul prin care preia din piata in fiecare luna obligatiuni in valoare de 85 miliarde de dolari, introduse in contextul crizei financiare mondiale. Masura este menita sa incurajaze creditarea si consumul in SUA.

In ceea ce priveste pragul de indatorare al SUA, republicanii si democratii au ajuns in octombrie la o intelegere provizorie privind ridicarea limitei pentru a evita intrarea tarii in incapacitate de plata.

WSJ: Viitorul zonei euro se decide la Roma. Strigatul mediului de afaceri: "Statul ne sugruma"

Pe langa fragilitatea cresterii din zona euro, prezinta riscuri si situatia fiscala din Japonia, se mai arata in raportul OCDE.

Prognozele de crestere pana in 2014, reduse

In acelasi timp, OCDE prognozeaza o crestere economica globala de 2,7% in acest an si de 3,6% in 2014, in scadere fata de estimarile anterioare, din luna mai (de 3,6%, respectiv de 5,8%).

Pe regiuni, zona euro va cunoaste o crestere de 0,4% in acest an si 1% in 2014, in timp ce in SUA avansul va fi de 1,7%, respectiv de 2,9%.

Prognozele de crestere pentru 2014 au fost, de asemenea, reduse in cazul tarilor in curs de dezvoltare: Brazilia (la 2,2% de la 3,5%), India (la 4,7% de la 6,7%), Indonezia (la 5,6% de la 6,2%) si China (la 8,2% de la 8,4%).

Aceasta este explicata prin faptul ca problemele structurale din aceste tari "au fost ascunse de fluxurile abundente de capital care au intrat in aceste tari".

OCED sustine in raport criticile cu privire la rolul Germaniei de a ajuta la reechilibrarea economiei din zona euro, notand ca, in timp ce natiunile din sudul Europei si-au redus deficitele comerciale, "in tarile cu surplus comercial au loc mult mai putine ajustari, aproape de loc".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1899 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

tiparirea de dolari

este modul prin care america isi pastreaza un nivel de trai ridicat in timp ce fraierii economisesc niste hartii

 

Fraierii persoane fizice,

ca de rezervele valutare ale statelor se ocupa baieti "destepti" in slujba Cia & friends, ca sa cumpere $ si sa le scada inflatia generata de "tiparnita". Baietii aia ( gen mugurel in cazul nostru) sunt un fel de agenti comerciali de top, primesc telefon si cumpara la ordin. Prin rotatie ca sa nu bata la ochi.

Punct ochit! Punct lovit.

Cu mentiunea ca Mugurel nu-i numa' un agent comercial, fie el si de top. El este masca care rade de pe fata diavolului, trimisul lui Skaraoski de la FMI.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor