Tara care va genera urmatoarea criza

Duminica, 05 Mai 2013, ora 11:14
6730 citiri
Tara care va genera urmatoarea criza

In vremuri imprevizibile, capacitatea de anticipare este cea mai valoroasa arma, lectie ilustrata exemplar de evenimentele recente din Cipru. Investitorii, dar si persoanele pur si simplu curioase se intreaba care va fi tara care va genera urmatoarea criza financiara.

Pietele se prabusesc vara, observa Matthew Lynn de la Market Watch, motivul fiind fie faptul ca vremea frumoasa distrage atentia oamenilor de la munca, fie ca optimismul noului an a disparut pana in vara. Sau poate este o simpla coincidenta.

Insa posibilitatea declansarii unei noi crize exista, sustine Lynn, care plaseaza in fruntea listei de candidati Turcia.

Turcia a avut in ultimii ani o crestere economica anuala de 9%, beneficiaza de o uriasa forta de munca tanara si o pozitie privilegiata intre Asia si Europa. Dar in prezent economia tarii isi reduce brutal ritmul de crestere, partial pentru ca Europa aluneca in recesiune.

Astfel, economia a avansat cu doar 1,7% in primul trimestru al anului, reprezentand jumatate din nivelul estimat. Turcia a atras intr-un ritm rapid capital strain in cautare de castiguri mari, dar acesta ar putea iesi din tara la fel de repede.

Prabusirea Turciei ar putea genera o retragere a investitorilor din pietele emergente, ceea ce va avea repercusiuni la nivel global.

Criza recenta din Cipru a evidentiat, printre altele, pozitia vulnerabila a Sloveniei. Aceasta a cunoscut o crestere rapida in anii ce au urmat castigarii independentei, iar ulterior a aderat la zona euro. Insa Slovenia a experimentat acelasi tip de probleme ca Irlanda, Cipru sau Portugalia.

Capitalul intrat in Slovenia a creat o bula imobiliara si de creditare care a explodat in prezent. Rata imprumuturilor neperformante este de peste 20%. Uniunea Europeana nu va mai fi dispusa sa plateasca, iar sectorul bancar din Slovenia ar putea inregistra pierderi uriase.

Daca se repeta scenariul din Cipru pentru deponenti, retrageri masive ar putea avea loc in Italia si Spania si fiecare piata din lume va intra in panica.

Germania?

Este intr-adevar Germania cea mai puternica economie din Europa? Cresterea economica a incetinit puternic, fiind afectata de depresiunea de pe continent.

Angela Merkel va candida in septembrie pentru un nou mandat. De la inceputul crizei din zona euro, niciun lider dintr-o tara importanta nu a fost reales. De ce ar fi diferit in cazul Angelei Merkel? Planurile de salvare pe care le-a finantat si ingrijorarile cu privire la propria economie au alimentat nemultumirea germanilor. Investotorii au contat pe rolul ca lider si banii Germaniei pentru a tine zona euro unita. Un rezultat incert in toamna i-ar putea speria.

In Italia, instalarea lui Enrico Letta ca premier a fost primita cu bucurie de piete. Letta este moderat, sustine reformele si zona euro, Problema este ca intelegerea prin care a devenit prim-ministru il face pe fostul premier Silvio Berlusconi, aflat in tabara anti-euro, adevarata forta politica. Iar el poate deconecta Italia in orice moment.

Candidati din toate continentele

Si Richard Rahn de la Washington Times analizeaza potentialele noi focare de criza.

Printre acestea se afla Japonia, despre care Rahn aminteste ca a trecut prin doua decenii de stagnare. Statul nipon are cea mai mare datorie publica raportata la PIB dintre tarile mari si o criza demografica atat de acuta incat sunt vandute mai multe scutece pentru adulti decat pentru copii.

Guvernul a numit un nou sef al bancii centrale, al carui scop declarat este sa scape tara de deflatie pentru a stimula cresterea. Exista insa riscul destul de ridicat ca strategia sa nu functioneze, iar banca centrala sa scape de sub control ratele de dobanda.

De asemenea, in Statele Unite, Barack Obama si senatorii democrati neaga ca ar exista o problema legata de cheltuieli si ar putea bloca o reducere majora a acestora, o decizie riscanta pentru SUA.

Rehn mentioneaza si Egiptul, unde combinatia dintre o situatie economica dezastruoasa si o populatie de peste 80 de milioane de locuitori are toate sansele sa conduca la mai multa instabilitate politica, care s-ar putea extinde in alte state arabe.

Samsung domină piața Europeană de smartphone-uri. Care sunt cele mai vândute dispozitive
Samsung domină piața Europeană de smartphone-uri. Care sunt cele mai vândute dispozitive
Un raport recent al firmei de studii de piață Canalys evidențiază schimbări semnificative în clasamentul vânzărilor de smartphone-uri din Europa. Samsung, unul dintre cei mai mari jucători...
Amazon Prime Day oferă jocuri gratuite prin Prime Gaming. Cum se pot obține
Amazon Prime Day oferă jocuri gratuite prin Prime Gaming. Cum se pot obține
Amazon a anunțat că va oferi gratuit trei titluri AAA în timpul Amazon Prime Day prin serviciul său Prime Gaming. Începând de marți, 16 iulie, pentru o perioadă de 48 de ore, utilizatorii...
#tara criza, #criza zona euro, #criza SUA, #economie Japonia , #criza economica mondiala
  1. Samsung domină piața Europeană de smartphone-uri. Care sunt cele mai vândute dispozitive
  2. Amazon Prime Day oferă jocuri gratuite prin Prime Gaming. Cum se pot obține
  3. Funcția din Google Maps care îi poate scăpa pe șoferi de amendă. Cum se activează
  4. Autoritățile Europene avertizează X, fosta Twitter, pentru încălcarea legislației privind protecția datelor personale
  5. Au apărut noi detalii despre smartphone-urile din seria Realme 13 Pro și Pro+. Când se lansează și cu ce specificații vin
  6. Trucuri pentru Google Chrome care pot îmbunătăți productivitatea. Al șaptelea este o adevărată revelație!
  7. Ce dispozitive Samsung vor primi upgrade la actualizare One UI 6.1.1. Lista completă
  8. Cum vrea NASA să trimită astronauți pe Marte până în 2030
  9. Situația datoriei publice a României pe termen scurt ne împinge spre catastrofă. Rezervele valutare ale BNR nu fac față împrumuturilor
  10. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO