UE si FMI cer Greciei reforme structurale mai ample

Luni, 02 August 2010, ora 23:05
1008 citiri
UE si FMI cer Greciei reforme structurale mai ample

Oficiali din Uniunea Europeana, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana vor cere Greciei reforme structurale mai ample, precum privatizari si restructurarea companiilor care au pierderi, relateaza DPA.

Echipa de oficiali a fost la Atena saptamana trecuta, pentru a revizui finantele tarii si reformele implementate, inainte de acordarea celei de a doua transe de imprumut, in valoare de noua miliarde de dolari, ce ar urma sa fie virata la mijlocul lunii septembrie.

Grecia incearca sa isi refaca finantele publice si sa atinga obiectivele fiscale convenite cu FMI si cu partenerii din Zona euro, in schimbul unui imprumut de urgenta in valoare de 110 miliarde de euro.

Mai multi factori, precum datoria scapata de sub control, statisticile guvernamentale oficiale false si protestele de strada au dus la o scadere a increderii Greciei la inceputul anului.

Echipa urmeaza sa prezinte un raport Ministerului de Finante in care vor fi subliniate progresele facute in reducerea deficitului masiv, dar vor cere eforturi mai mari in lupta impotriva evaziunii fiscale si pentru reducerea cheltuielilor inutile cauzate de administrarea defectuoasa a fondurilor de securitate sociale si spitalelor publice.

Potrivit asteptarilor, oficialii UE si FMI vor exercita presiuni asupra guvernului pentru restructurarea Serviciului de cai ferate elene, care are pierderi, si pentru privatizarea Corporatiei publice de energie.

Guvernul grec s-a confruntat cu mai multe greve si proteste in ultimele luni, din cauza masurilor de austeritate, care includ reduceri salariale, cresteri ale taxelor si reforma sistemului de pensii.

Uniunea Europeana si investitorii monitorizeaza atent reactia publica, pe fondul temerilor ca revolte sociale pe scara larga vor impiedica Guvernul sa adopte masuri prea dure.

Oficialii se pregatesc deja de noi demonstratii si greve in toamna, cand vor incepe implementarea multor reforme nepopulare, ce vor duce la concedieri.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#UE FMI Grecia, #Grecia UE, #Grecia reforme, #Grecia criza economica , #criza economica mondiala