Ziare.com

Adrian Vasilescu: Acestea nu sunt masuri anticriza, nu imping criza inapoi

de Alexandru Toreanik
Joi, 27 Mai 2010, ora 18:29

   

Adrian Vasilescu: Acestea nu sunt masuri anticriza, nu imping criza inapoi
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a afirmat ca masurile de austeritate pe care le-a luat Guvernul nu sunt masuri anticriza pentru ca rolul lor nu este de a opri criza, ci de a repara defectele bugetare ale sistemului romanesc.

"Acestea nu sunt masuri anticriza. Nu imping criza inapoi. Sunt masuri pentru a repara un scurtcircuit din sistemul nostru bugetar. Acest scurtcircuit trebuie reparat ca altfel se opreste motorul", a declarat Vasilescu la Realitatea TV.

Consilierul BNR a explicat ca Romania a fost nevoita sa ia masuri atat de dure, chiar daca alte state europene sunt intr-o situatie mai grava, pentru ca analistii ne asociaza cu Grecia si pentru ca se uita la tendintele deficitului bugetar si ale datoriei publice.

Vasilescu a precizat ca tara noastra avea, in 2007, un deficit bugetar de 2,5% din PIB, acesta explodand in ultima parte a anului 2008 pana la 5,4%.

"In 2009, pana acum cateva saptamani stiam 7,2%. Acum stim sigur ca e 8,3%. Si cu tendinte de a se urca. Trebuie sa se schimbe imediat pentru a schimba imaginea despre noi in lume si sa schimbam trendul", a explicat.

In ceea ce priveste impozitarea dobanzilor, consilierul BNR a afirmat ca politicile fiscale din ultimii ani i-au convins pe romani sa economiseasca bani in banci, suma ridicandu-se in acest moment la 100 de miliarde de lei.

"In 2008 a fost taiata impozitarea dobanzilor si s-a vazut ca a fost o miscare mai vioaie a economisirii care s-a contopit si cu generozitatea bancilor. Dobanzi mari, impozitare taiata, si ne-am trezit ca avem 100 de miliarde in lei si valuta. Nu e o suma mare pentru ca daca o transformam in euro vedem ca sunt 24 de miliarde de euro", a mai spus Vasilescu venind in apararea masurii luate de Guvern.

Prezent si el in emisiunea de la Realitatea TV, fostul ministru Ionel Blanculescu a respins viziunea lui Adrian Vasilescu, afirmand ca impozitarea dobanzilor ii va determina pe romani sa faca din nou economii "la saltea".

"Nu as fi impozitat cu 16% dobanzile, ci as fi acordat un premiu la anumite sume ca sa inzurajez economia. Prin CEC as fi acordat o bonificatie. La CEC s-ar fi dus multe persoane, iar Guvernul avea o sursa ieftina. Acum, oamenii nu vor accepta si vor incepe sa isi retraga banii sa ii tina la saltea. Si vom avea un contraefect", a apreciat Blanculescu.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1600 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

PENTRU CA ESTE ATAT DE DEVOTAT CAUZEI DEPASIRII CRIZEI

NUMAI PRIN SACRIFICII PE CARCA CELOR MULTI, PROPUN CA DL VASILESCU SA CONTRIBUIE CU 50% DIN VENITURI LA BUGETUL STATULUI. CA SA DOVEDEASCA CA SI SIMTE CEEA CE SPUNE.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor