Adrian Vasilescu: Acestea nu sunt masuri anticriza, nu imping criza inapoi

Joi, 27 Mai 2010, ora 18:29
1600 citiri
Adrian Vasilescu: Acestea nu sunt masuri anticriza, nu imping criza inapoi

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a afirmat ca masurile de austeritate pe care le-a luat Guvernul nu sunt masuri anticriza pentru ca rolul lor nu este de a opri criza, ci de a repara defectele bugetare ale sistemului romanesc.

"Acestea nu sunt masuri anticriza. Nu imping criza inapoi. Sunt masuri pentru a repara un scurtcircuit din sistemul nostru bugetar. Acest scurtcircuit trebuie reparat ca altfel se opreste motorul", a declarat Vasilescu la Realitatea TV.

Consilierul BNR a explicat ca Romania a fost nevoita sa ia masuri atat de dure, chiar daca alte state europene sunt intr-o situatie mai grava, pentru ca analistii ne asociaza cu Grecia si pentru ca se uita la tendintele deficitului bugetar si ale datoriei publice.

Vasilescu a precizat ca tara noastra avea, in 2007, un deficit bugetar de 2,5% din PIB, acesta explodand in ultima parte a anului 2008 pana la 5,4%.

"In 2009, pana acum cateva saptamani stiam 7,2%. Acum stim sigur ca e 8,3%. Si cu tendinte de a se urca. Trebuie sa se schimbe imediat pentru a schimba imaginea despre noi in lume si sa schimbam trendul", a explicat.

In ceea ce priveste impozitarea dobanzilor, consilierul BNR a afirmat ca politicile fiscale din ultimii ani i-au convins pe romani sa economiseasca bani in banci, suma ridicandu-se in acest moment la 100 de miliarde de lei.

"In 2008 a fost taiata impozitarea dobanzilor si s-a vazut ca a fost o miscare mai vioaie a economisirii care s-a contopit si cu generozitatea bancilor. Dobanzi mari, impozitare taiata, si ne-am trezit ca avem 100 de miliarde in lei si valuta. Nu e o suma mare pentru ca daca o transformam in euro vedem ca sunt 24 de miliarde de euro", a mai spus Vasilescu venind in apararea masurii luate de Guvern.

Prezent si el in emisiunea de la Realitatea TV, fostul ministru Ionel Blanculescu a respins viziunea lui Adrian Vasilescu, afirmand ca impozitarea dobanzilor ii va determina pe romani sa faca din nou economii "la saltea".

"Nu as fi impozitat cu 16% dobanzile, ci as fi acordat un premiu la anumite sume ca sa inzurajez economia. Prin CEC as fi acordat o bonificatie. La CEC s-ar fi dus multe persoane, iar Guvernul avea o sursa ieftina. Acum, oamenii nu vor accepta si vor incepe sa isi retraga banii sa ii tina la saltea. Si vom avea un contraefect", a apreciat Blanculescu.

Citeste si:
Accesul la nunta lui George Simion se face pe bază de brățări, ca la festival. Mesajul de pe accesoriile cu motive tradiționale
Accesul la nunta lui George Simion se face pe bază de brățări, ca la festival. Mesajul de pe accesoriile cu motive tradiționale
Președintele AUR, George Simion, care urmează să se căsătorească la finalul lunii august, a publicat joi, 18 august, un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care îi îndeamnă pe cei care vor...
Continuă „răfuiala” dintre Clotilde Armand și PNL Sector 1. „Primarul scandal nu a reuşit să coboare cu picioarele pe pământ”
Continuă „răfuiala” dintre Clotilde Armand și PNL Sector 1. „Primarul scandal nu a reuşit să coboare cu picioarele pe pământ”
Reprezentanţii PNL Sector 1 i-au transmis joi, 18 august, edilului Clotilde Armand că o aşteaptă la şedinţa de joi a Consiliului Local cu raportul Curţii de Conturi, în contextul în care...