Agricultorii primesc ajutoare de 209,9 lei pe hectar

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 16:41
2108 citiri
Agricultorii primesc ajutoare de 209,9 lei pe hectar

Agricultorii romani vor primi, din 16 octombrie, suma de 209,9 lei/ha, dupa ce Comisia Europeana a avizat acordarea avansului de 70% din platile pe suprafata destinate producatorilor agricoli pentru anul 2009.

In cadrul campaniei SAPS 2009, au fost depuse 1.121.107 cereri. Pentru aceasta, Romania beneficiaza de o alocatie financiara de 623,3 milioane de euro, bani din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), la care se adauga fonduri de la bugetul national si din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), se arata intr-un comunicat transmis vineri de APIA.

De acest avans beneficiaza fermierii din regiunile in care, in urma controlului, nu s-au constatat discrepante fata de datele declarate in cereri si care indeplinesc conditiile impuse de regulamentele europene.

Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata sunt persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune.

Potrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata in cauza va fi acordat celui care lucreaza terenul.

Conform regulamentelor europene, plata pe suprafata se poate acorda incepand cu data de 1 decembrie, insa pentru acest an, conform Regulamentului CE nr.691/2009, plata se poate efectua incepand cu 16 octombrie.

Potrivit HG 1210/07.10.2009, avansul este de 209,98 lei/hectar, reprezentand 70% din suma aprobata a se acorda beneficiarilor schemei de plata unica pe suprafata finantata din FEGA.

De asemenea, potrivit HG 1211/07.10.2009, publicat in Monitorul Oficial 696/16.10.2009, pentru anul 2009, cuantumul platilor directe unice pe suprafata este de 71,12 euro/hectar.

Platile sunt efectuate in lei, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru ziua anterioara datei de 1 octombrie a anului pentru care este acordat sprijinul.

Pentru data de 30 septembrie 2009, BCE a stabilit un curs de 4,2180 lei/euro.

Masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#subventii lucrari agricole Romania, #plata avans lucrari agricole , #criza economica romania
Comentarii
Q
qwe.-
rank 1
da romanul si agricultura