Altii au iesit din criza. De ce la ei s-a putut si la noi nu?

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 18:42
3071 citiri
Altii au iesit din criza. De ce la ei s-a putut si la noi nu?
Foto: Project Sindycate

Lingandu-si ranile capatate in lupte grele cu sine, Romania descopera un paradox de o subtilitate strict damboviteana: am iesit din recesiune, dar continuam criza.

Alte state, mai apropiate sau mai indepartate, pana in Asia, Africa si America, nu prea vorbesc de recesiune, iar criza o privesc ca pe ceva din care tocmai au iesit si au ajuns la mal, cu colacul de salvare.

Problema lor este ce se va intampla de aici incolo: se indreapta rapid spre prosperitate, vor bate pasul pe loc sau se intorc sa inoate in criza? Intrebare vine pentru ca, pe un asemenea teren minat, nimic nu este exclus.

Facand o analiza a celor iesiti din criza, profesorul Machael Spence, de la Stern School of Business din New York, laureat al premiului Nobel, face aprecierea globala ca, in actuala faza post-criza, principalele tari avansate (cu exceptia Germaniei) se confrunta in continuare cu o crestere lenta a economiei si un somaj ridicat, scrie Project Syndicate.

In schimb, principalele tari emergente (Brazilia, China, India, Indonezia si Rusia) si-au regasit aceeasi dinamica in crestere pe care o aveau inaintea crizei.

Contrastul se reflecta cel mai clar in finantele publice. In timp ce raportul dintre datoria publica si PIB a tarilor emergente scade, apropiindu-se de 40%, in tarile dezvoltate acest parametru creste, cu tendinta de a atinge nivelul 100%.

Europa si SUA se sufoca in datorii

In tot acest rastimp, nici Europa si nici SUA nu si-au facut un plan realist de stabilizare a politicii bugetare, pe termen mediu. Cursul de schimb euro-dolar, prin fluidiatea sa, pune in dificultate pe cine ar cauta sa afle de ce parte a Atlanticului se gaseste partea cea mai expusa la riscuri.

Europa simte presiuni asupra datoriei suverane, din toate partile. In ce priveste SUA, agentia de rating Moody's a avertizat ca datoria tarii poate deveni o problema grava, in cazul in care Congresul va obstructiona in continuare ridicarea plafonului datoriilor.

In faza actuala, cresterea economica a SUA nu pare semnificativa si se bazeaza indeosebi pe export, in avantajul net al tarilor emergente, dar insuficient ca sa relanseze economia. Locurile de munca aparute prin cresterea exporturilor compenseaza cu greu somajul din economia interna, care persista de doua decenii.

In contrast, dezvoltarea rapida a emergentilor se concretizeaza intr-un "boom" economic fara precedent. Ne putem astepta, in urmatorii ani, la o crestere in ce priveste costurile capitalului. Devin inevitabile presiunile asupra celor indatorati, ideosebi asupra acelor state care s-au obisnuit sa primeasca imprumuturi preferintiale, cu dobanzi modeste.

Arta de a fierbe in suc propriu

Intr-un astfel de moment, tarile inca "rasfatate" in prezent, vor fi nevoite sa-si faca ajustari. Ele vor demara cu economii in activitatea interna si vor continua apasand pe cresterea productivitatii si competitivitatii.

Asemenea masuri pot lovi multe tari din zona euro, care astazi se simt iesite din criza, dar sunt puternic afectate de datorii si nu vor putea stapani fluctuatia schimbului valutar.

Inainte de criza, multe din aceste probleme erau mascate, determinand absenta unor decizii in sensul reducerii dezechilibrelor. Economia SUA a stimulat consumul intern pe baza creditelor, fara sa tina seama de dezechilibre. Europa a contat tot pe rata scazuta a creditelor, facandu-si iluzii privind perspectiva pe termen mediu.

Pe de alta parte, capacitatea de afirmare economica a Chinei intervine crucial pe piete emergente ca Brazila, India, Coreea de Sud, Japonia si chiar Germania. Oare cat loc mai ramane acolo si pentru altii, mai mici?

Totodata, aceste mari tari pot constitui o speranta pentru Europa si SUA, in conditiile unor bugete echilibrate pe termen lung, chiar daca se mentin cresterile economice moderate. Sunt jocuri complicate si cu mize mari, in fata carora tarilor mici nu le ramane decat sa se chiverniseasca mai mult fierband in suc propriu, decat invatand de la altii.

Sa nu cautam sabloane la altii

Asa cum observa recent Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, orice incercare de a aplica sabloanele altora se izbeste, in cazul tarii noastre, de particularitati greu de definit. Boala noastra trebuie s-o tratam cu leacurile noastre.

Folosind sabloanele altora, nu vom vindeca ce ne doare pe noi. Singurul leac pentru repornirea economiei noastre este propriul motor, unul care sa porneasca prompt, cand intoarcem cheia de contact. Iar cheia, in cazul nostru, este regimul concurential nestanjenit.

Daca nu lasam concurenta sa zburde libera, dupa legile ei, atunci economia va ramane subordonata intereselor de grup, celor individuale si politice, creandu-ne singuri sablonul romanesc de mentinere a crizei la nesfarsit.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#criza economica mondiala, #masuri iesire criza, #criza economica Romania , #criza economica romania