Ziare.com

Andreea Paul Vass: Reducerea salariala a fost solutia economica de recurs

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 13:48

   

Andreea Paul Vass: Reducerea salariala a fost solutia economica de recurs
Diminuarea salariilor din sistemul bugetar a fost ultima solutie de recurs pe fondul unei contractii severe a economiei, iar ideea de acordare a compensatiilor salariale in sistemul bugetar este ilegala, a declarat, marti, in cadrul unei dezbateri de specialitate, Andreea Paul Vass, consilier economic al premierului Emil Boc.

Totodata, consilierul economic al primului ministru a precizat ca propunerea de acordare a compensatiilor salariale in sectorul public este ilegala, in conditiile in care o parte din banii economisiti de pe urma reducerilor de salarii s-a acoperit deficitul bugetar.

In replica, Mircea Ionescu, lider in cadrul sindicatului functionarilor publici si consilier in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a spus ca actualul Cod al Muncii presupune o acordare de compensatii salariale, dar acest lucru nu se respecta.

Potrivit unei statistici prezentate, marti, in deschiderea dezbaterii de specialitate, privind situatia existenta in aste tari europene, in multe cazuri s-a trecut fie la diminuare mai mica de salarii, fie la inghetarea acestora.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Astfel, in Ungaria salariile au fost reduse numai cu 15% si s-a desfiintat al 13-lea salariu si bonusurile, in Bulgaria au fost doar inghetate salariile bugetarilor, in Slovacia a preferat o reducere salariala in sectorul public de 10%, in timp ce in Slovenia a ales varianta inghetarii salariilor.

In acelasi timp, in Danemarca nu s-au taiat salariile, ci doar au fost reduse 20.000 de posturi in sectorul public, in Estonia s-a mers pe reduceri salariale de 18%, dar in prezent s-a revenit deja la valoarea anterioara, Germania a optat ca in 2011 sa faca o reducere a posturilor din sistemul bugetar cu 10.000 de posturi, in Italia a prefetat reducerea salariala cu 10% progresiva pentru cei care au salarii mari si cu 15% salariilor ministrilor, in Portugalia si Spania salariile au fost diminuate cu cu 5%.

Marti, la Bucuresti, publicatiile Financiarul si Saptamana Financiara, organizeaza o dezbatere privind identificarea unor solutii pentru compensarea reducerilor de salarii din sectorul bugetar.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1402 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ratele la banca nu se platesc cu explicatii.Sau gresesc?

Dna Vlas ne explica mereu de ce nu merge economia, in loc de a ne spune cum merge asa de bine economia tarilor din Europa din care si noi facem parte.
Poate la noi problema e ca avem un PDL si un guvern Boc???

 

Piaza rea !

Spalata asta la creer incepe sa ma enerveze. Daca s-ar limita doar sa "lustruiasca bastoane " ar mai gasi clienti si in afara Cotrocenilor,dar sa lipit precum timbru de scrisoare in Paradigma si nu se lasa ! E nevoe de un picior in fund ? Cred ca ...Da !

 

Iar asta?

ti-am mai zis tanti, du-te si spala vasele!

 

FUGI FA DE AICI

de unde poate scoate asa aberatii?!?!?!?

 

uitati-va la ea,

ce moaca de scorpie!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor