Angajatii romani, pe primul loc in topul european al saraciei

Duminica, 10 Iunie 2012, ora 11:24
8213 citiri
Angajatii romani, pe primul loc in topul european al saraciei
Foto: associatedcontent

Este tot mai limpede ca Romania face mari eforturi pentru a nu se alatura tarilor angajate dramatic pe toboganul neputintei financiare. Noul Guvern se afla acum intre ciocanul politic si nicovala economica. Trebuie sa-si respecte promisiunile referitoare la salariile bugetarilor si pensii.

Pe de alta parte, poticnelile din zona euro dau mari batai de cap la Bucuresti. Un vant uscat matura batranul continent de la un capat la altul, adaugand griji suplimentare celor ce se ocupa in tara de sectorul banesc. Din nefericire, Romania a devenit un stat al angajatilor cu salarii mici, ce traiesc de pe o zi pe alta.

S-a pus intrebarea cati dintre cei care lucreaza pe cuprinsul Europei isi duc traiul la limita subzistentei. Definitia europeana a saraciei este atinsa atunci cand o persoana are un venit mai mic de 60% din venitul mediu net din respectiva tara. Subliniere: din venitul mediu, nu din salariul mediu.

Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica, venitul mediu pe economie a fost in penultimul trimestru al lui 2011 de 835 lei. Cele 60 de procente inseamna cativa lei peste 500. Aproximativ 115 euro. Romania este pe primul loc al unui top european ce vizeaza ponderea angajatilor care traiesc la pragul saraciei, cu 17,2%.

Mai bine decat noi, ocupand pozitia secunda, sta falimentara Grecie (13,8%), in timp ce Spania se gaseste pe treapta a 3-a (12,7%). Bulgaria este pe 10 (7,7%). Ultimele doua locuri sau, ma rog, primele daca intoarcem clasamentul, revin Finlandei si Cehiei, cu cate 3,7%.

Sa fie criteriul demografic o cauza a acestei situatii de neinvidiat? Deoarece, tot pe un trist loc intai se gaseste Romania si in ceea ce priveste scaderea populatiei din ultimii 10 ani. Daca la recensamantul din 2002 aveam 21,68 milioane de locuitori, dupa ultima numaratoare am ajuns la 19,04.

In perioada 2002-2011, tara noastra a inregistrat cel mai brutal declin din intreaga Uniune Europeana. Anume, 12%. Totalmente vorbind, populatia s-a micsorat in 9 state din UE, dar a crescut in celelalte 18. In clasamentul amintit, dupa Romania urmeaza Lituania (7%) si Bulgaria (5%). La polul opus, pe pozitiv, gasim Ciprul (14%), Irlanda si Luxemburg, cu cate 15%. Chiar si Portugalia are 3 procente cu plus.

Asadar, performantele economice nu se regasesc intotdeauna intr-un raport direct proportional cu numarul locuitorilor dintr-un stat. Unul dintre principalele motoare il constituie IMM-urile de pilda. Acest capitol a fost metodic ignorat. In sfarsit, cel putin la nivel declarativ, catre acolo s-ar indrepta atentia ministrului delegat pentru mediul de afaceri si IMM, Lucian Isar.

Acesta a mentionat la o recenta intalnire cu oamenii de afaceri din Suceava ca intentioneaza sa dezvolte sectorul micro-intreprinderilor si sa identifice solutii la obsedanta problema birocratica in accesarea fondurilor destinate micilor intreprinderi.

"Vrem sa avem o crestere neinflationista", a conchis ministrul. S-o vedem si pe asta. Mai ales in conditiile in care Banca Nationala a intervenit masiv pe piata valutara in ultima perioada pentru sustinerea leului.

Potrivit economistilor de la ING Bank, presiunea pe moneda nationala va continua, ceea ce va atrage mai multe ingerinte din partea bancii centrale, iar efectul va fi un deficit de lichiditate. In luna aprilie a acestui an lipsa de bani pesin a fost estimata la circa 6 miliarde lei.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#top saracie Europa, #top saracie Romania , #criza economica romania