Ziare.com

Basescu despre fondurile europene: La stadiul cum suntem acum, ne calificam pe podium

de Ana Ilie
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 20:56

   

Basescu despre fondurile europene: La stadiul cum suntem acum, ne calificam pe podium
Presedintele Traian Basescu a prezentat, luni, la Cotroceni, obiectivele si realizarile Romaniei la Consiliul European de saptamana trecuta.

Seful statului a aratat ca Romania se situeaza printre primele trei tari din UE care au beneficiat, procentual, de cea mai mare crestere a bugetului in urmatorul exercitiu bugetar.

Romania "este unul din primele trei state in ceea ce priveste cresterea procentuala a bugetului in urmatorul exercitiu bugetar. La stadiul cum suntem acum, ne calificam pe podium", a spus Basescu.

Basescu a subliniat: "la ultimul Consiliu European s-a inregistrat un succes, nu este niciun esec, nu o spun cu niciun parti pris, nu am ceva de aparat personal".

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Spun ca a fost un succes: au fost 27 de state care au rezolvat doua dispute formidabile anterioare. Prima a fost legata de cifra bugetului. Erau state care cereau reducerea cu 50 de miliarde fata de proiectul CE, altele solicitau reducerea cu 70 de miliarde, altele cu 100, altele cu 200 de miliarde. Extrem de important a fost ca in cele doua zile s-a ajuns la o cifra care nu e nici 50 nici 200, ci 100. Bugetul ce va fi distribuit celor 27 de state este de 933 de miliarde de euro, distribuite pe sase capitole", a inceput Basescu sa expuna situatia.

Basescu il acuza pe Ponta de minciuna si il compara cu Ceausescu

"Al doilea element asupra caruia s-a ajuns la consens era legat de introducerea tratatului fiscal in concluziile Consiliului. Acel tratat si parte din pachetul de sase reglementari care vizeaza stabilitatea macro-economica a fost acceptat a fi introdus in concluziile Consiliului.

Devine un element care creeaza CE obligatia de a verifica parametrii macroeconomici ai celor 27 de state si creeaza Consiliului Uniunii (care se adreseaza numai guvernelor) ... aplica sanctiuni statelor membre care nu respecta, nu indeplinesc parametrii macro-economici. Sunt doua categorii de sanctiuni. Una este pentru depasirea deficitului bugetar. Pot fi legate de taierea de fonduri, care se pot face etapizat, de la 50-100% pe un an. Nu mai mult de 0,5-1% din PIB. De asemenea, o alta categorie de sanctiuni se aplica pentru dezechilibre macro-economice. Spre exemplu, deficitul de cont curent. Si aici se aplica suspendarea fondurilor cu 20-50%.".

Basescu a explicat care a fost obiectivul principal al Romaniei: conditiile de accesare a banilor. "Pentru ca noi avem niste probleme. Pana acum doi-trei ani nu puteam trage banii pentru ca nu aveam componenta autohtona in buget. Pentru a nu mai fi in aceasta situatie si privind la cheltuielile pe care bugetul urmeaza sa le aiba, obiectivul nostru a fost sa diminuam presiunea pe bugetul de stat".

Basescu: Nu ma implicati in campanie, pentru ca ma obligati sa raspund

Seful statului a explicat si care sunt presiunile suplimentare pe buget: "In Romania mai intervin trei lucruri importante: va trebui sa dam o solutie pentru proprietarii care nu au fost despagubiti, pana in iunie sa prezentam la CEDO o lege. Nivelul de despagubiri ar atinge nivelul de 17 miliarde.

Poate e mai mica, sper sa nu fie mai mare, dar Romnaia va trebui sa ia o decizie. Va fi rolul Parlamentului si al Guvernului sa propuna nivelul de despagubiri, dar de la anul trebuie sa inceapa sa plateasca.

A doua cheltuiala care schimba fata bugetului si pentru care trebuia sa negociem la UE este plata medicamentelor. Din martie suntem obligati sa platim facturile la 60 de zile in baza unei directive europene, nu putem sta ca pana acum la 180 zile etc".

"Batalia noastra a fost ca TVA sa fie eligibil si platibil din bani europeni. Aceasta masura obtinuta si cresterea cofinantarii Uniunii de la 75% la 85% inseamna o salvare de cheltuieli din bugetul de stat de 2,2-2,4 miliarde de euro pe an, ceea ce este extraordinar de bine pentru noi. Am avut si un obiectiv partial indeplinit: cresterea pre-finantarii de la 2% la 6-7%. In proiectul Van Rompuy este 2%, am obtinut 4%, dar nu consider discutia incheiata, i-am spus si lui Van Rompuy", a explicat seful statului.

"O prioritate a fost sa obtinem o flexibilizare a finantarii pentru agricultura. Am solicitat si am obtinut dreptul statului beneficiar sa mute 15% din suma dintr-un pilon in altul. La dezvoltare rurala vom avea 8 miliarde, care poate fi mutat la plati directe pentru agricultura sau animale", a continuat acesta.

Basescu a aratat ca "sumele alocate Romaniei pentru plati in agricultura cresc cu 5,3 miliarde, ceea ce ne va permite o crestere gradata a platilor directe catre agricultori de la 112 euro pe hectar la 183 de euro pe hectar in 2016.

Obiectivul nostru, chiar daca nu exista niciun document care sa reglementeze acest lucru, sunt doar declaratii si documente politice, este sa incepem procesul de convergenta propus de comisarul roman, Dacian Ciolos. Este clar ca nu se va accepta propunerea unei accelerari a convergentei pe un program de patru ani, dar se va accepta un program pe sase ani, 2015-2020 inclusiv".

"In sfarsit, plecand de la premisa ca acum dorim sa mai avem acord cu Fondul, am solicitat sa sa se mai adauge 10% la co-finantarea UE pentru statele membre care sunt in acord cu FMI de restructurare. Inseamna ca, daca ramanem in acord cu Fondul in 2014 sau in 2014-2020 vom avea un acord, vom beneficia de cofinantare de 95%, nu de 85%", a mai spus Basescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2246 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ponta si-ar prinde urechile in datele prezentate si sectoarele

...unde actioneaza banii europeni
CAPRA RAIOASA,Ponta, e cu VETO in pizdamasi de ***.
Ar fi mmers degeaba la Bruxelles doar sa-i traga un clei neveste-si.

 

Dragi tovarasi USLa-misti...

Aici sint citeva rinduri bune pt voi si mai ales pt Prim Mistretul poNta"Spun ca a fost un succes: au fost 27 de state care au rezolvat doua dispute formidabile anterioare. Prima a fost legata de cifra bugetului. Erau state care cereau reducerea cu 50 de miliarde fata de proiectul CE, altele solicitau reducerea cu 70 de miliarde, altele cu 100, altele cu 200 de miliarde."

 

Extrem de important a fost

Extrem de important a fost ca in cele doua zile s-a ajuns la o cifra care nu e nici 50 nici 200, ci 100. Bugetul ce va fi distribuit celor 27 de state este de 933 de miliarde de euro, distribuite pe sase capitole", a inceput Basescu sa expuna situatia.
i-a aminte copile poNta si vezi si tu ce s-a discutat la Bruxelles!!!

 

@B22

Si?! Ce importanta va avea pentru noi? Ai vazut vreun politician ca vine cu solutii pentru atragerea fondurilor europene? Ai vazut Guvernul preocupat de cheltuirea banilor alocati de UE? Poate fi bugetul alocat de la UE cat de mare, daca politicienii nostri nu doresc sa-l cheltuiasca, tot de pomana.

Luați-vă de mină......

...și țipați in cor : Băsescu e cel mai tare ! ( pardon...are capu TARE ). Trăim in țara lui Papură Trăian,și pedeapasa e binemeritată că stăm pasivi și ii ascultăm delirurile alcoolice !

Basescu despre fondurile europene: La stadiul cum suntem acum, ...

... ne calificam pe podium!
Te "califici" TU pe podium!
Cu shleahta ta de nemernici cu tot!

Pe noi ne-ai "calificat", de cand te-ai cocotzat acolo sus, cazatura khazara, sub piatra de mormant!

 

Moftangiule !

La vasta ta ar trebui sa fii intelept nu ignorant.

Ca in bancul cu Pravda

E adevarat ca Ivan Ivanovici a castigat un autoturism Pobeda!?? E adevarat, cu doua mici mentiuni: in primul rand ca nu a fost un autoturism Pobeda ci o bicicleta Pobeda. Si in al doilea rand ca nu a castigat, ci i s-a furat! Altfel stirea , am adauga noi este exacta.
Cam asa si cu Basescu dar pe dos. Noi stiam ca ni se taie, dl Basescu ne spune ca ni s-a dat!!! Sa fie primit!!! Stirea e exacta ca in Pravda!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor