Basescu vrea sa aplice terapia soc a lui Balcerowicz in Romania. Cu cine?

Joi, 10 Iunie 2010, ora 10:05
4400 citiri
Basescu vrea sa aplice terapia soc a lui Balcerowicz in Romania. Cu cine?

Ieri ne-a vizitat tara Jerzy Buzek (in fotografie), presedintele Parlamentului European. Buzek a fost prim-ministru al Poloniei intre anii 1997 si 2001 din partea formatiunii anticomuniste Akcja Wyborcza Solidarnosc, continuatoarea politica a Solidaritatii.

El este primul presedinte al Parlamentului European din partea fostelor tari comuniste, actualmente membre ale Uniunii Europene.

In afara de prezenta in fata camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei, Jerzy Buzek a fost primit de presedintele Traian Basescu.

In debutul intalnirii, Basescu a afirmat ca Romania va trebui sa aplice reformele initiate in Polonia de Leszek Balcerowicz, cel care este considerat artizanul economiei post-comuniste in aceasta tara.

"Aveti experienta lui Balcerowicz. Ceea ce nu am facut noi, ce a facut Balcerowicz in Polonia, trebuie sa facem acum", i-a spus Basescu lui Jerzy Buzek.

Leszek Balcerowicz este autorul celebrului plan polonez de reforme economice, despre care scriam aici, cunoscut sub numele de terapia de soc. Acest program, denumit simplu planul Balcerowicz, lansat in anii '90, a prevazut o serie de reforme care tinteau hiperinflatia si redresarea bugetului de stat.

Pretul celor mai multe bunuri de consum nu au mai fost controlate, iar cresterile salariilor bugetarilor au fost limitate. Balcerowicz a adoptat foarte repede convertibilitatea interna a zlotului, ceea ce a condus la cresteri masive de preturi si a obligat companiile de stat sa devina competitive.

Permitea intreprinderilor de stat sa declare falimentul, interzicerea finantarii bugetului de stat de catre banca centrala.

De asemenea, Balcerowicz a abolit creditarea preferentiala a companiilor de stat, a introdus taxa unica si a permis companiilor si persoanelor fizice straine sa investeasca in Polonia si sa-si exporte profitul in afara tarii.

Majoritatea economistilor sunt de acord cu faptul ca, fara terapia de soc implementata de Balcerowicz, care a sacrificat bunastarea pe termen scurt in favoarea cresterii economice pe termen lung, Polonia ar fi fost o tara mult mai saraca.

Balcerowicz a fost viceprim-ministru si ministru de finante in guvernul Poloniei, in perioadele 1989-1991 si 1997-2000 si presedinte al bancii centrale a Poloniei din anul 2000.

Din pacate, autoritatile romane nu au fost capabile sa adopte reforme structurale hotarate la timpul lor. Traian Basescu face recurs la istorie in conditii de severa criza economica, dar, din pacate, clasa politica din Romania nu a fost niciodata pregatita sa aplice asemenea reforme.

Sistemul clientelar bine impamantenit este tinut cu dintii de clasa politica romaneasca. Aplicarea unui plan Balcerowicz in Romania ar cere vointa politica, care, cel putin acum, nu exista.

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#terapie soc Balcerowicz, #terapie soc Traian Basescu, #plan criza Romania, #masuri austeritate Romania , #criza economica romania