Bloomberg: Romania, prinsa in capcana cheltuielilor pe masura ce populistii forteaza masuri care risca retrogradarea tarii in ''junk''

Vineri, 05 Iunie 2020, ora 13:12
6398 citiri
Bloomberg: Romania, prinsa in capcana cheltuielilor pe masura ce populistii forteaza masuri care risca retrogradarea tarii in ''junk''
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania este blocata intr-o situatie dificila cu privire la cheltuieli in conditiile in care populistii forteaza masuri care risca sa duca la retrogradarea ratingului suveran la categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii), scrie vineri Bloomberg intr-o analiza despre tara noastra.

Statul din estul Europei s-a alaturat tarilor din restul continentului in majorarea cheltuielilor publice pentru a atenua impactul economic al pandemiei de coronavirus (COVID-19). Dar fortele din opozitie, care pot respinge cu majoritate de voturi guvernul minoritar in Parlament, vor de asemenea majorarea pensiilor si a alocatiile copiilor.

In timp ce UE permite o abatere bugetara, nu este de asteptat ca agentiile de evaluare financiara sa fie atat de intelegatoare. Trei agentii majore de evaluare financiara acorda Romaniei un rating situat cu doar o treapta peste categoria "junk", cu perspective negative. Vineri urmeaza sa aiba loc o revizuire din partea S&P Global Ratings.

Pentru premierul Ludovic Orban, care se confrunta cu alegeri in toamna, este dificil sa gaseasca un echilibru.

"Guvernul este in impas. Cum pot fi evitate un deficit bugetar scapat de sub control, ca rezultat al majorarii pensiilor, si riscurile asociate unei retrogradari a ratingului, fara indepartarea potentialilor votanti?", intreaba Alexandra Bechtel, economist la Commerzbank in Frankfurt.

Problema distrage atentia de la planurile pentru atenuarea impactului economic al masurilor de izolare adoptate pentru a stopa raspandirea pandemiei. Ele includ accesarea a aproape 30 de miliarde de euro - ajutorul alocat de UE.

Agentiile de evaluare financiara si-au exprimat ingrijorarile fata de promisiunea fostului guvern al PSD, care deja facuse cel mai ridicat deficit bugetar din UE, de a majora pensiile cu 40% in septembrie. Esecul implementarii acestei masuri ar putea afecta sperantele lui Orban de a castiga o majoritate parlamentara.

In perspectiva, ar putea insemna sfarsitul perioadei in care Romania beneficiaza de un rating din categoria "investment-grade" (recomandat pentru investitii), comenteaza Bloomberg.

In fata acestei amenintari iminente, Ministerul de Finante a accelerat planurile de imprumuturi. Deja investitorii estimeaza o retrogradare: costurile de finantare ale Romaniei sunt mai ridicate decat cele ale tarilor cu acelasi rating suveran sau cu un calificativ mai redus.

"Ceea ce fac social-democratii in Parlament este terorism economic", a scris saptamana aceasta ministrul Finantelor, Florin Citu, pe pagina sa de Facebook.

O solutie pusa in discutie de Orban este majorarea pensiilor cu un procent care este mai acceptabil in actualele circumstante, iar o majorare de 40% sa fie realizata in timp. Problema este cum vor reactiona votantii - care cer servicii si o infrastructura mai buna in unul din cele mai sarace state membre ale UE - la o astfel de intarziere.

"Sigur ca, social, avem o necesitate enorma de a creste cheltuielile, atat salariale cat si de pensii, cat si alocatiile de copii. E o necesitate sociala uriasa. Cum acomodam aceasta necesitate sociala cu realitatile economice, asta este o alta intrebare si va trebui sa gasim un alt raspuns", a declarat joi purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.

Citește și:
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat luni, 3 octombrie, că pensiile vor putea fi majorate cu aproximativ 11%. Șeful guvernului a explicat că procentul de majorare nu...