Motinea de cenzura de marti, 15 iunie 2010, a fost intoarsa pe toate partile din punct de vedere politic. Sa vedem, insa, ce consecinte ar avea trecerea sau caderea motiunii din punct de vedere strict economic.
1. Motiunea trece
Daca motiunea trece, practic, din punct de vedere economic, Romania revine in situatia de la sfarsitul anului 2009, cand, ca urmare a unei prelungi instabilitati politice, lucrurile pareau foarte sumbre. Efectul imediat ar ai deprecierea monedei nationale, scumpirea imprumuturilor pe piete internationale (exprimate prin CDS) si marirea riscului de intrare in incapacitate de plata.
Daca motiunea de cenzura trece, inseamna ca legea care face obiectul ei si care prevede micsorarea salariilor bugetarilor cu 25%, a pensiilor cu 15% si alte masuri complementare, nu va mai intra in vigoare. Drept consecinta, reducerea cheltuielilor bugetare pentru atingerea deficitului bugetar de 6,8%, convenit cu Fondul Monetar International si celelalte institutii internationale, nu se va mai produce. Simplu de intuit faptul ca acordul va cadea, iar increderea in Romania se va diminua si se va reflecta prin marirea dobanzilor la eventuale credite solicitate pe pietele financiare internationale.
Formarea unui nou guvern ar putea dura destul de mult, dat fiind precedentul din toamna lui 2009, si nu este exclusa organizarea de alegeri anticipate, care ar prelungi si mai mult instabilitatea politica si lipsa unui guvern capabil sa ia masuri alternative care sa scoata tara din criza.
In acelasi timp, reformarea sistemului public ar fi si ea intarziata, conducand la noi pierderi.
Consecinta ar fi terminarea anului 2010 cu un deficit bugetar de 9-10%, in cel mai bun caz. Calculul este simplu: 6,8% din PIB deficitul prognozat plus 2,1% din PIB cheltuieli facut prin neluarea masurilor de austeritate amintite mai sus, la care se adauga eventualele cheltuieli suplimentare facute din motivele de mai sus.
2. Motiunea cade
Daca motiunea nu va trece, implementarea legilor care formeaza obiectul asumarii raspunderii ar insemna reducerea consumului, ceea ce, tradus in cifre, ar insemna o slabire a ritmul uiunei economii si asa in stare proasta si reducerea cresterii economice cu circa 2% din PIB.
Actualul guvern si-a dovedit inabilitatea de a gestiona criza. Ar fi necesara o remaniere guvernamentala cu o echipa in care sa se gaseasca specialisti de prima mana.
Daca motiunea nu trece, acordul cu FMI si celelalte institutii internationale va continua, dar transa care urmeaza nu este capabila sa rezolve problemele tarii. Ar mai fi necesare circa 8 miliarde euro, care ar trebui obtinuti de pe pietele externe.
In paralel, guvernul ar trebui sa purceada la o restructurare serioasa a sistemului public, ceea ce, pana acum, nu a fost dispus sa faca.
Concluzie
Daca incercam sa cantarim cele doua variante, probabil ca, din punct de vedere strict economic, cel mai bine ar fi ca motiunea sa cada la vot. Insa sunt si multe alte considerente in afara celui economic. Ambele posibilitati deschid cai greu de parcurs si greutati cu care romanii se vor confrunta in continuare.