Ziare.com

Ce face Guvernul pentru a relansa economia?

de Teodora Bodeanu
Marti, 01 Iunie 2010, ora 18:14

   

Ce face Guvernul pentru a relansa economia?
Fondul de salarii din sistemul public a crescut cu 166 la suta in 2009, fata de 2004, de la 17,6 miliarde de lei la 46,8 miliarde de lei, potrivit unei statistici realizate de Guvernul Romaniei.

De asemenea, cheltuielile cu pensiile s-au majorat cu 168%, in 2010, fata de 2004, de la 15,78 de miliarde de lei la 42,35 de miliarde de lei, potrivit statisticii trimise Ziare.com de Andreea Vass Paul, consilierul premierului Emil Boc.

De altfel, pensia medie actuala a ajuns de la 232 de lei la 711 lei, iar cea corelata cu inflatia si cresterea economica de la 227 de lei la 374 de lei.

O crestere fulgeratoare au inregistrat si cheltuielile pentru asistenta sociala, de la 22,40 de miliarde de lei la 64 de miliarde de lei (186 la suta).

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Potrivit datelor furnizate de Guvern, in timp ce productivitatea muncii a scazut, in 2008, comparativ cu 2004, salariile si pensiile au continuat sa creasca. De altfel, productivitatea a fost, in toata aceasta perioada, cu mult sub nivelul salarial.

Romania nu sta prea bine nici la capitolul datoriilor publice guvernamentale. Daca, in 2009, cu pachetul financiar, acestea au fost de 30,1 la suta din PIB (34,9% PIB fara pachetul financiar), pana in 2013, vor ajunge la 40,9% PIB (respectiv 70,4% din PIB).

Cum se lupta restul Europei cu problemele economice?

Guvernul a facut si o comparatie intre masurile din Romania si cele luate de alte tari din Uniunea Europeana.

Astfel, in Grecia, TVA-ul a fost crescut de la 19% la 23%, salariul mediu a fost redus cu 20 la suta, iar pensiile cu 10%. In Lituania, au fost concediati 20% din bugetari, iar salariile celor ramasi au fost reduse cu 20%, impozitul pe venit a crescut de la 15% la 20%, iar TVA de la 18% la 20%.

De asemenea, Marea Britanie, Germania si Franta au facut planuri pentru reduceri ale cheltuielilor cu 6,24 de miliarde de lire sterline, 10 si respectiv 5 miliarde de euro.

In Romania, Fondul Monetar International a propus sa fie ridicat TVA-ul la 24 la suta, cota unica la 20 la suta, iar salariile bugetarilor sa fie reduse cu 20 la suta, iar Guvernul a ales sa reduca salariile cu 25 la suta, iar pensiile si alte transferuri sociale cu 15%.

In schimb, nu se vor diminua salariul minim de 600 de lei, pensia sociala minim garantata de 350 lei, venitul minim garantat, renta viagera acordata sportivilor de performanta si bursele pentru studenti, doctoranzi, elevi de liceu si auditori de justitie.

De asemenea, nu vor fi afectate de reducerea de 15% alocatiile pentru copii, indemnizatiile pentru persoane cu handicap, cele pentru persoanele persecutate politic si veterani, printre altele.

Combaterea evaziunii si investiile, planul pentru redresare economica

In plus, pentru combaterea crizei economice, Guvernul are in plan plata datoriilor catre companii, in valoare de 1 miliard de euro, sprijinirea IMM-urilor prin extinderea plafonului de garantii guvernamentale, combaterea evaziunii fiscale si promovarea exporturilor.

Pana la sfarsitul anului, urmeaza a fi investiti aproximativ 1,7 miliarde de euro, din fonduri europene, si sa fie finalizata reabilitarea a 500 de kilometri de drumuri judetene, dar si construirea a 4.000 de locuinte ANL.

Pentru a combate evaziunea fiscala, Guvernul intentioneaza sa infiinteze Registrul operatorilor intracomunitari si sa instituie un control mai strict asupra modului de stabilire a sediului social, pentru a putea fi identificate firmele "fantoma".

De asemenea, intentioneaza sa implementeze taxarea inversa pentru livrarile in interiorul tarii de bunuri din categoriile cu risc ridicat de frauda: cereale si plante tehnice si produse oleaginoase, legume si fructe, flori, carne si preparate din carne, lapte si produse lactate, oua de consum, peste, preparate din peste si fructe de mare, zahar, faina, paine si produse de panificatie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1725 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cum ce face?...

fura cat mai poate si isi plateste datoriile la clientela politica...toate bune

 

Teodora ! MANIPULEZI !

Nu lua referinta 2010,referiti-va la finalul lui 2008. Asta pentru adevar . Sau nu va place adevarul ci pmanipularea ?

 

Lui ORD

Stii vorba aia: CU TELEVIZORU AM MINTIT POPORUL? Ei, acum o facem si cu ziarul si cu radio-ul, cu tot ce avem, intrucat ne-am impartit in doua tabere: cei ce inteleg si vor si in cei ce inteleg dar accepta sa se murdareasca!

mai doamna ! iti cade pixul daca scrii si cand au avut loc acele cresteri salariale si cine sau de ce le-a facut ?

poate amintesti si cat era in trezorerie la sfarsitul lui tariceanu . (al mandatului,buneinteles)

 

Ce face Guvernul pentru a relansa economia?

Intrebarea din titlu a ramas fara raspuns . deci guvernul nu face nimic pt. a relansa economia. Asta rezulta din informatiile transmise de un cosilier al primului ministru, asa ca este credibil.

 

Fata Morgana !

Vise, taica, vise! Cu masurile balbaite de Boc sau Basescu (nici nu mai stii care) nu se face nimic constructiv.Cel mai sanatos este sa se curate intai toate angajarile clientelare din sistem de stat, revizuirea salariilor de la parlamentar la portar, de la ministru la sofer si portar, in tot ce inseamna sector de stat;imputarea tuturor premiilor acordate de la septembrie 2009 (asa cum nu a luat nici "prostimea"-mai nou asta-i termenul pentru popor)pana'n prezent;apoi reducerea cu 5% a salariilor sectorului de stat (de la presedinte la ultimul muncitor necalificat).Asta poate ar fi fost niste reduceri de cheltuieli.Pentru cresterea veniturilor ar fi mers ori un procent la tva combinat cu introducerea impozitarii globale progresive, eliminarea impozitului forfetar si reintroducerea impozitului pt.IMM sau impozitului pe profit si va garantez ca pana la sfarsitul anului nici nu trebuiau celelalte transe de imprumut.Mai era necesara revizuirea pensionarilor pe caz de boala cat si a sistemului de constituire si utilizare a fondului de pensie.Dupa sistemul actual, la care contribuie f. putini si de care beneficiaza si cei cu pensii nesimtite (pe care am uitat sa-i enumar ca masutra de reducere a cheltuielilor), acest sistem va exploda cat de curand.Daca cei sub 35 ani mai contribuie la fonduri private (in care sincer nu am incredere, daca cheltuielile de administare nu-s mai mari ca venitul)ar trebui sa aderam la un fond privat din Germania, Austria ceva sa produca la ei ca la noi nu mai ai incredere, chiar si pt.ceilalti peste 35 ani.Pt.o contributie benevola (suplimentara) chiar nu mai ai de unde!

 

Salariile si pensiile au crescut?

Cine au fost principalii beneficiari ai acestor nasuri. Nu cumva sant aceia care au votat in parlament pentru pensiile privilegiate si pentru sporuri pe care nici prin cap nu ne-ar fi trecut ca ar exista?Si...de ce nu plateste nimeni pentru acest desfrau si aceste nedreptati create de-a lungul celor peste 2o de ani de asa zisa democratie.Explicatia ar fi una singura:toti au fost in cardasie si tuturor le-au convenit sa-si propuna si sa-si aprobe fel si fel de amendamente care sa-i avantajeze pe ei si numai pe ei. Merita amintit doar un sigur exemplu si anume acela cand au trebuit sa-si voteze parlamentarii legea pensiei(pensia alesilor).Cata concordie a axistat si fara nici un fel de intepatura.SSSSSST!

 

nimic,..

Nu face nimic. Cum de ce? Ca s-au pus acolo doar pentru ciordeala,au investit in campaniile PD-L multi bani care trebuiesc recuperati. Asa ca n-o sa faca doar datorii mai departe ,..pina vor fi dati afara,..dupa aia "cauta-i" ca s-au dus cu banutii.

 

ABERATII MARCA....

bacos_lucian !

mai Bau bau,..

poate crezi tu asta,e dreptul tau,dar sa nu-ti schimbi avatarul si numele peste citeva luni,..cind oa sa aiba PD-L alta situatie,...vor fi pe tusa. Nu am nimic cu ei ca pertid ,dar de ce nu fac nimic? taiem taiem,..dar sofer la minister cu 4030 ron ,..tu cistigi atita ? Nu cred. mai gindeste-te si uitate si la alte televiziuni,...ca doar OTV,B1 TV ,nu arata decit in folosul PD-L. Eu sint in virsta, pe ntru mine nu mai conteza asa mult,dar din 488 imi taie 80 ,o fi ea cumva dar,...ma gindesc la tinerii de azi ca trebuie sa ia calea pribegiei ,..ca tara noastra ii alunga. Toti au furat ,ca asa sint politicienii dar astia de acuma au intrecut orice imaginatie,...au reusit sa "toace" citeva miliarde care le-au primit ultima oara ,in asa timp scurt. Nu te mai plictisesc,...dar poate odata ma vei intelege.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor