Amanarea deciziei CCR duce economia intr-un vartej periculos

Luni, 06 August 2012, ora 07:02
4122 citiri
Amanarea deciziei CCR duce economia intr-un vartej periculos
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala Romana (CCR) a amanat luarea unei decizii in ceea ce priveste referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu. In aceste conditii, continuarea crizei politice va afecta enorm economia tarii, sustin analistii.

"Efectele asupra economiei vor fi urmatoarele: blocarea totala a fondurilor europene pentru Romania, iesirea investitorilor din tara, atat cei financiari, cat si a investitiilor directe, precum si deprecierea puternica a leului", a opinat analistul Dragos Cabat, pentru Ziare.com.

Referendum 2012: CCR decide pe 12 septembrie - Antonescu ramane interimar

Astfel, el estimeaza ca, in urmatoarele zile, cursul valutar va fi cotat la 5,5 leu/euro.

O previziune mai putin pesimista o are analistul sef al X-Trade Brokers, Claudiu Cazacu.

"Prelungirea perioadei de instabilitate este un motiv de depreciere suplimentara a leului, mai ales ca si contextul european este putin propice asumarii de riscuri - deci cumpararii de monede est-europene. Este, totusi, putin probabil ca deprecierea sa conduca la un curs de 5 lei pentru un euro in lunile urmatoare, cu exceptia intrarii intr-o spirala negativa greu de controlat in Europa. Urmatoarele niveluri tehnice de urmarit sunt 4,7 si 4,78 pentru un euro", a afirmat analistul, pentru Ziare.com.

Leul se va deprecia pana la decizia CCR - Capital Economics

Ilie Serbanescu da vina pe guvernatorul Bancii Nationale Romane (BNR), Mugur Isarescu, pentru cresterea din ultima vreme a monedei europene, considerand ca acesta a tinut in frau cursul timp de trei ani de zile, fara o justificare economica.

"El (cursul - n.red.) a fost platit de salariatii si pensionarii prin scaderea veniturilor si l-au platit contribuabilii prin cresterea TVA. Ei nu mai pot sustine acum un curs stabil. Oricum, suma necesara pentru interventiile in piata a fost luata de Mugur Isarescu de la FMI, iar acum a venit timpul ca sa fie returnata", a explicat analistul Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

Economia Romaniei, subrezita de criza politica?

Turbulentele de pe plan politic se resimt in economia tarii, astfel ca diversi indicatori vor fi afectati in mod negativ de continuarea incertitudinii, odata cu amanarea deciziei CCR cu privire la referendum.

"Acest lucru a facut si va face rau in continuare, s-a vazut deja in modul in care a reactionat cursul, investitorii vor ramane in expectativa si s-ar putea ca si vizita FMI-ului sa se incheie intr-un mod deschis, adica va ramane ca 'vom sta de vorba mai tarziu'", a mentionat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

De asemenea, el considera ca economia Romaniei este intr-o situatie mult mai proasta decat chiar in urma cu o saptamana, deoarece atunci exista speranta ca rezolvarea crizei politice va veni si vom putea depasi aceasta situatie.

"Acum, lucrurile s-au amanat pentru septembrie, astfel ca nu cred ca vom mai avea timp sa recuperam ceva", a continuat analistul.

Potrivit lui Claudiu Cazacu, exista un impact pe termen scurt, usor de cuantificat prin cresterea costului de accesare a resurselor externe si deprecierea cursului de schimb, plus afectarea increderii care diminueaza consumul.

"Cel putin la fel de important este efectul pe termen lung, vizand investii straine amanate, de exemplu. Impactul va fi limitat, daca actiunea mediului politic va fi rapida, dar poate avea efecte semnificative daca situatia se prelungeste", a adaugat analistul X-Trade Brokers.

El ofera o solutie pentru ca tara noastra sa opreasca acest fenomen.

"Pentru a recastiga macar partial increderea investitorilor, e nevoie de o demonstrare clara a dorintei de a tine deficitul bugetar sub control, a continua reformele din economie, a dezvolta infrastructura si a moderniza legislatia", a cocnhis acesta.

O alta problema determinata de criza politica este cresterea costurilor de finantare ale tarii. Astfel, daca Romania va decide sa se imprumute de pe pietele externe, o va face la dobanzi mult mai mari ca ultima data.

"In plus, pe plan intern, asistam deja de luni de zile la o lupta intre Ministerul Finantelor si banci in ceea ce priveste finantarea, deoarece MFP a beneficiat de rezervele acumulate de trecut si a putut sa refuze sa se finanteze de la banci, dar acest lucru nu se poate intampla la nesfarsit", sustine Aurelian Dochia, care afirma ca investitorii vor ramane in expectativa pana cel putin in septembrie.

Situatia Romaniei a fost si va ramane problematica

Potrivit analistului Ilie Serbanescu, economia tarii noastre se afla de cativa ani intr-o stare jalnica, iar criza politica nu are cum sa o afecteze mai mult.

"Eu nu imparatasesc aceasta parere a unora, cum ca criza politica afecteaza economia, deoarece Romania se afla deja intr-o stare foarte proasta, astfel ca nu mai are cum sa mai fie trasa in jos. Nivelul investitiilor straine este la pamant de mult timp, iar ratingul de tara este si asa mic", a opinat acesta.

De asemenea, el nu vede nicio implicatie a dezbaterilor politice asupra economiei Romaniei.

"Nu vad ce ar putea sa ne mai faca. Sa ne dea afara din lume? Sa nu mai primim fonduri europene? Oricum nu le-am folosit. Nu avem nimic de pierdut", a sustinut analistul Ilie Serbanescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#economie Romania amanare decizie CCR, #economie Romania referendum demitere Traian Basescu, #evolutie curs amanare decizie CCR, #evolutie curs, #previziuni curs valutar , #criza economica romania