Deficit mare, efecte negative in lant

Joi, 29 Decembrie 2011, ora 07:22
3400 citiri
Deficit mare, efecte negative in lant

Economistii de la Morgan Stanley au ajuns la concluzia ca Romania ar fi foarte afectata de retragerea bancilor straine din tara, iar suma de 5,4 miliarde de euro, pe care tara noastra o are la dispozitie in caz de urgenta de la institutiile internationale, ar fi insuficienta.

Insa acest scenariu are o probabilitate mica de concretizare, economistii considerand ca Romania se va confrunta cu alte probleme grave in 2012.

O micsorare a expunerii bancilor ar putea determina mai multe tari din Europa de Est, nu numai Romania, sa apeleze la FMI.

Insa banii de la creditorii internationali ar putea fi insuficienti pentru tara noastra, se arata in raportul Morgan Stanley.

Analistul Aurelian Dochia considera ca acest scenariu este unul nefondat, deoarece o retragere a bancilor nu se poate face imediat, acest proces durand mai multi ani.

"Mereu se poate gasi un scenariu catastrofic in care se poate intampla orice. Mie mi se pare ca acesta e mult exagerat. Bancile nu pot sa plece peste noapte, pur si simplu, din Romania. Ele au active aici, care sunt investite pe termen lung, iar procesul de retragere de pe piata romaneasca poate dura mai multi ani", a declarat Dochia pentru Ziare.com

"Nu este un lucru care se poate intampla peste noapte, iar, peste cativa ani, se pot intampla atat de multe. Nu cred ca este un percol iminent, este un proces care, in cazul in care se va declansa, va dura foarte mult", a completat acesta.

El considera ca mediul bancar roman este inca destul de sigur si ca doar bancile care au probleme in tara de origine vor lua in considerare vanzarea subsidarelor din Romania.

"Nu cred ca este un motiv real pentru care sa-si retraga capitalul din Romania. Evident, multe dintre ele au probleme acasa si nu-si pot sustine filialele si subfiliale din alte parti, in cazul in care aceste subsidare vor merge bine, probabil le vor vinde pentru a-si rezolva problemele de acasa. Insa pentru bancile care-si pot permite acest lucru, ar fi absurd din partea lor sa lase din mana asa-numita 'lista de aur'. Insa pentru cele care au probleme, care au acumulat multe credite neperformante, trebuie sa si le rezolve urgent, insa la nivel local", a precizat Dochia.

Grecii pleaca din Romania - ATE Bank vinde subsidiara din tara noastra

El considera ca ne vom confrunta cu o restructurare in sectorul bancar, in urmatoarea perioada, vor disparea unele filiale de banci straine, pentru ca vor fi cumparate de altele.

Deja acest proces a inceput, ATE Bank si Volksbank anuntand ca vor sa vanda in cativa ani subsidarele din Romania.

Si Volksbank pleaca din Romania?

Fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu, e explicat ca cei de la Morgan Stanley au luat in considerare trei elemente cand au intocmit raportul, si anume costul ridicat al finantarii si refinantarii, prezenta grupurilor straine pe piata locala si datoria publica a tarii noastre.

"Costul in ascensiune al finantarii si refinantarii poate sa mareasca mult datoria publica si sa anuleze din beneficiile consolidarii fiscale. Un al doilea aspect ar fi acela legat de prezenta grupurilor strainte pe piata locala, care doresc sa-si limiteze expunerea, ceea ce conduce la o incordare pe piata creditului si la o circulatie tot mai precara a banului", a mentionat Daianu pentru Ziare.com.

El a explicat faptul ca datoria publica este o particularitate a noastra, care ne deosebeste de celelalte piete est-europene.

"Datoria publica a unei tari, cand vorbim despre gestiunea ei, pentru a nu reprezenta o povara pentru economie, ne conduce la o administrare inteligenta, care inseamna printre altele sa existe o esalonare a platilor, adica sa nu se concentreze platile intr-un an, adica sa fie o esalonare care sa faca serviciul datoriilor publice sa nu cunoasca varfuri de plata care sa nu striveasca bugetul public. Noi avem scadente ingramadite in 2012, ceea ce pentru bugetul public reprezinta o mare provocare, mai ales in cazul in care pietele sunt atat de tensionate", a precizat Daianu.

Care vor fi problemele Romaniei in 2012

Aurelian Dochia considera ca adevarata problema a Romaniei este o micsorare a finantarii.

"Sunt multe nevoi care trebuie acoperite in perioada urmatoare. In primul rand, bancile trebuie sa-si mareasca fondurile pana la sfarsitul anului 2012, in al doilea rand exista o cerere mare pentru datoria suverana, exista state care continua sa se imprumute, iar abia in al treilea rand va ramane finantarea sectorului privat. De aceea, concurenta pentru finantare va fi destul de stransa. In aceasta privinta, ma pot ingrijora, pentru ca finatarea defictiului pe 2012 nu va fi simpla si nici finantarea companiilor si a populatiei nu va fi usoara", a explicat analistul.

Pentru a preveni efectele nocive ale contagiunii, Dochia spune ca singurele lucruri pe care le putem face tin de disciplina fiscala si bugetara. Nu trebuie sa avem derapaje in aceasta privinta, pentru ca altfel vor aparea efecte negative in lant, mai ales ca anul viitor vor fi alegeri si exista tentatii de cheltuieli mai mari.

"Oprirea efectului e contagiune nu e prea simpla pentru o tara care face parte din UE, pentru ca nu putem ridica dintr-o data niste bariere la frontiera, avem nevoie si de schimburile comerciale si cele de capital, ba chiar si forta de munca din strainatae e o supapa de echilibru pentru economia noastra. Deci nu putem actiona pe niciunul din aceste planuri privind introducerea unor masuri restrictive", a zis Dochia.

El considera ca BNR supravegheaza bancile straine si ca si-a creat intrumentele cu care sa intervina daca vor aparea probleme in sistem, insa pana acum nu exista motive de ingrijorare in aceasta privinta.

In schimb, Daniel Daianu crede ca cea mai mare provocare pentru 2012 nu o reprezinta deficitul, ci ingramadirea scadentelor.

"Refinantarea se poate face prin rostogolire, care poate inseamna un cost foarte piperat, ceea ce e pobabil, avand in vedere conditiile de pe piata. Daca se va adanci criza din zona euro, in 2012, atunci va fi lovita clar si Romania pe aceasta filiera, a costului finantarii deficitului si a refinatarii datoriei publice", a conchis Daianu.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#economie Romania 2012, #previziuni 2012, #retragere banci Romania , #criza economica romania