Pun protestele romanilor economia in pericol?

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 12:41
3207 citiri
Pun protestele romanilor economia in pericol?
Foto: Ziare.com/ Alexandru Nistor

Protestele din toata tara au ajuns, deja, la a opta zi de desfasurare. Partidele politice din opozitie au organizat un miting, in timp ce in Piata Universitatii oamenii protesteaza impotriva situatiei politice din ultimii ani, dar, in primul rand, impotriva presedintelui Traian Basescu.

Dupa incidentele violente de duminica si joi si aceasta saptamana marcata de efervescenta stradala, care sunt implicatiile pe termen mediu asupra economiei?

Omul de afaceri Sorin Minea, presedintele Romalimenta, este de parere ca nu ce se intampla in strada poate avea implicatii negative asupra economiei, cat, mai ales, reactia guvernantilor la nemultumirile oamenilor si la ceea ce se intampla in strada.

"Aceste implicatii depind de reactia celor de la conducere, de guvernanti. Nu protestele scad ratingurile de tara, mai ales ca protestele, la noi, sunt pasnice", a declarat omul de afaceri pentru Ziare.com.

Acesta crede ca surprize neplacuta pot exista, prin scaderea increderii investitorilor in tara.

Senatorul PNL, Varujan Vosganian, mentioneaza reviziurea in minus a tintelor economice pentru 2012, facuta publica de catre Banca Mondiala in aceasta saptamana, declarand ca nu vrea sa faca nicio legatura intre aceasta revizuire la 1,5% a cresterii economice si evenimentele din tara.

"Opinia mea este ca efecte economice nu ar putea sa fie in ceea ce priveste politica investitionala, pentru ca investitiile straine oricum s-au prabusit la 15%, fata de 2008. Mai jos de atat, numai la zecimale putem sa mergem si oricum numai la zecimale o sa mergem cu guvernul asta", a afirmat senatorul pentru Ziare.com.

Protestele nu vor avea efect in economia tarii, "dar daca evenimentele degenereaza atunci exista posibilitatea ca, in luni de zile, sa se instaureze instabilitatea politica si, prin urmare, cea economica", a declarat si economistul Ionel Blanculescu.

Acesta este de parere ca pericolul instabilitatii politice este ca ar atrage o penalizare de catre agentiile de rating, prin scaderea ratingului de tara.

"Atunci ar exista posibilitatea unei declasari si abia atunci ar putea sa intervina un efect direct asupra economiei, pentru ca o scadere de rating inseamna, de fapt, o crestere a cheltuielilor de finantare pe imprumuturile interne si externe", a precizat Blanculescu pentru Ziare.com.

Ce inseamna schimbare si pentru ce e buna ea

In ceea ce priveste viitorul apropiat, parerile sunt impartite. Daca omul de afaceri Sorin Minea este de parere ca un guvern de tranzitie format din tehnocrati ar fi cea mai buna alegere, senatorul PNL Varujan Vosganian crede ca transferul de putere, care sa ofere garantii solide in legatura cu respectarea drepturilor cetatenesti si a atingerii tintelor economice din politica europeana a ultimului an, ar fi posibilitatea cea mai necesara.

"Avem nevoie de un guvern de tranzitie care ar putea sa actioneze asupra impozitelor si asupra pietei negre", opineaza Minea.

Acesta atrage atentia ca, daca pana acum investitorii nu au reactionat la evenimentele din strada, acest lucru s-ar putea intampla in cazul in care lucrurile ar incepe sa semene cu o revolutie si "sa zicem, s-ar promite nationalizarea".

"Insa adevaratul pericol este ceea ce se sugereaza. Am vazut cateva pancarte care m-au uluit: 'Nu vrem profitul afara', 'Hidroelectrica este a Romaniei' etc. Exista si televiziuni care bat campii cu niste chestii destul de extremiste, despre nationalizare si cred ca acolo este riscul, nu la miscarile de piata", avertizeaza presedintele Romalimenta.

"Este clar ca acest guvern si-a terminat misiunea istorica de a face aceste reforme", sustine fostul ministru al Finantelor, Varujan Vosganian.

Acesta considera ca orice investitor serios nu s-ar baza pe acest guvern pentru un proiect de lunga durata.

Vosganian isi doreste sa incadreze Romania in actiunea de pact fiscal, dorind la continuarea acestui tip de politica economica si bugetara care sa aduca la stabilizarea Romaniei.

"In privinta continuarii reformelor, nimeni nu trebuie sa fie ingrijorat de un transfer de putere", asigura Vosganian.

Daca Vosganian este preocupat de transferul de putere, economistul Ionel Blanculescu este increzator ca "o schimbare nu poate sa duca decat la semnale pozitive, acest slogan de 'schimbare' fiind prezent pe toate meridianele".

Acesta este de parere ca se doreste un suflu nou in economie, un suflu "mai competent, mai dedicat, mai inteligent, mai putin arogant", iar un astfel de suflu nu poate sa fie decat benefic.

"Daca va fi un suflu tehnocrat, asa cum s-a intamplat in Italia, cu certitudine ca rezultatele asupra economiei ar fi cu mult mai bune. Italia a reusit, in doua luni, din bataia de joc a Europei sa isi castige respectul si, in momentul asta, reuseste sa se imprumute la dobanzi decente", sustine Blanculescu.

Romania se afla in primul an de dupa criza, iar acum am fi in anul in care trebuie sa apara inviorare economica si apoi expansiune, pana in 2015, potrivit acestuia.

Fug investitorii?

"Extremismul este un pericol major pentru economie si pentru tara", declara Sorin Minea, facand referire la diferitele voci aparute prin presa si in strada, care au rostit cuvantul "nationalizare".

"Cine va incerca sa faca acest lucru va trebui sa-si asume pe viitor un dezastru economic", conchide Minea.

Potrivit lui Blanculescu, deocamdata, investitorii straini nu reactioneaza, considerand aceste evenimente ca fiind normale.

"Ei sunt orientati spre crestere si au nevoie de luni de zile sa isi dea seama daca aceste proteste ii pot afecta sau nu", sustine acesta.

"Deocamdata se gandesc la dezvoltare. Ei au nevoie de doua lucruri: de predictibilitate si stabilitate legislativa. Predictibilitate, adica legi fiscale care sa nu-i deranjeze, si acum nu este asa", conculzioneaza economistul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#proteste Romania situatie economica, #Varujan Vosganian situatie economica, #Sorin Minea situatie economica, #Romania economie Minea Vosganian , #criza economica romania
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Prostia a pus de multe ori economia Romaniei in pericol.