Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Relansarea economiei, posibila? Vezi sapte masuri ce ne-ar putea salva

Joi, 05 August 2010, ora 18:20
3119 citiri
Relansarea economiei, posibila? Vezi sapte masuri ce ne-ar putea salva

Economistii din lumea intreaga si de la noi au spus ceea ce au avut de spus despre cauzele crizei economice globale cu care omenirea se confrunta inca, ba chiar au avansat solutii imediat aplicate in practica de catre guverne care au limitat efectele crizei si au dus in unele cazuri chiar la reluarea cresterii economice.

In lucrarea "Criza economica si capitalismul", Marinescu, Glavan, Enache si Staicu de la Centrul pentru economie si libertate fac o radiografie completa a crizei plecand de la cauze si vinovati, masuri de redresare si impactul crizei asupra Romaniei:

"Originile recesiunii actuale trebuie cautate in anii de expansiune monetara promovata generos de Federal Reserve System - Banca Centrala a SUA. Din 2001 si pana in 2008, FED a invadat pietele financiare cu valuri de moneda, care s-au scurs in credit artificial ieftin si, in consecinta, in dezvoltari economice cu insuficienta prudenta investitionala.

In ultimii cinci ani, rata dobazii de politica monetara a evoluat sistematic, in termeni reali, in banda zero si chiar negativa. Aceeasi politica a banilor ieftini a fost adoptata si de Banca Japoniei, care a varsat in bancile subordonate bani cu dobanda nominala zero. In acelasi sens, Banca Centrala Europeana a cautat sa sufle in panzele ciuruite ale cresterii economice din Europa cu reducerea ratei dobanzii, vreme de mai multi ani, la circa 2%".

Mai departe stie toata lumea ce s-a intamplat: Intre 2001 si 2008 o maree de bani fictivi a inundat pietele, capitalul fictiv fiind filtrat prin intermediul sistemului bancar mondial.

De creditele cu dobanda reala de multe ori in banda negativa, au beneficiat sute de milioane de clienti ai bancilor din intrega lume in majoritatea cazurilor fara nicio bonitate pentru a primi credite. Aceasta a creat o iluzie de prosperitate si o lasat sa se vada o iluzorie crestere economica la nivel mondial.

Lucrurile au sfarsit catastrofal pentru planeta Pamant prin prabusirea gigantilor americani: Fannie Mae, Freddie Mac, Lehman Brothers, gigantul din Asigurari AIG fiind in genunchi si, rand pe rand, ca intr-un joc de domino s-a clatinat structura sistemului financiar bancar mondial.

Trilioane de dolari s-au evaporat in eter pe pietele bursiere ca si cand nu ar fi existat vreodata. Conform filozofiei keynesiene statele au intervenit prin masuri de bailout anticiclice pompand bani in salvarea a ceea ce mai era de salvat.

Schema de bailout americana a transferat pe seama contribabillului de rand mai multe trilioane de dolari pentru salvarea sistemului financiar. Celelate state au venit cu masuri similare si atat America - epicentrul crizei cat si Europa de Vest si Asia par sa fi trecut cu bine dezastrul inregistrand mai multe trimestre succesive de crestere economica.

Dar Romania?

Romania ca tara emergenta, ferita de inventii financiare de genul activelor toxice, ar fi trebuit sa continue cresterea economica inregistrata in 2008. Cum se face ca acest tsunami al finantelor mondiale a aruncat Romania pe fundul oceanului? Ba chiar din aceasta vara direct in Groapa Marianelor.

Cauzele sunt analizate cu precizie de chirurg de economistul Liviu Voinea de la Grupul de Economie Aplicata in cartea sa "Sfarsitul economiei iluziei" cand spune: "Nu trebuie sa asteptam iesirea din criza economica interna odata cu iesirea marilor economii ale lumii din criza economica globala - Criza lor este una, criza noastra este alta".

Criza din Romania este de natura structrala, intarzierea reformelor ducand la amplificarea fara precedent a deficitului de cont curent in perioada 2000 - 2008.

Pe de o parte consumismul pe bani imprumutati de la filialele din Romania ale bancilor straine a facut posibila o explozie a importurilor in acesta perioada, iar pe de alta parte dezmatul pe bani publici fara nicio retinere a dat un alt puseu cresterii importurilor, dar si adancirii deficitului bugetar. Ponderea cheltuielilor curente in buget, din care cea mai mare parte salarii si cheltuieli sociale, a tins catre 90-100%.

Avand in vedere premisele de mai sus si faptul ca suntem in situatia in care ajustarea structurala a economiei, de care pomeneste guvernatorul BNR Mugur Isarescu la ultima interventie publica, se va face de bine, de rau pana la sfarsitul anului, adica Guvernul termina de facut in 2010 ce trebuia facut de ani de zile, propunem analiza unui minim set de masuri care vizeaza urmatorele obiective in special de crestere a veniturilor bugetului, de incurajare a principalului motor al economiei - sectorul privat, dar si de reducere a evaziunii fiscale prin masuri coerente, dar necesare.

Toate aceste propuneri sunt minimale si exista loc pentru discutii si imbunatatirea lor de catre cei care le citesc sau chiar de catre specialisti. Propunerile au fost inintate si la ministerul. Cei care le citesc le pot critica, imbunatati cu alte idei sau sa nu le ia deloc in seama. Una din cele 7 propuneri daca e binevenita, tot este mai bine decat niciuna.

Pana acum guvernul a adoptat cu consecventa numai masuri situate in categoria celor prociclice, care adancesc criza si nu ajuta cu nimic la reluarea cresterii economice. Romania fie nu are resurse pentru a aplica masuri de stimulare economica anticiclice, care sa duca la stimularea consumului si la crestere economica, fie nu a avut vointa sa identifice aceste resurse.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#program relansare economica, #masuri anticriza Romania , #criza economica romania