Cum arata economia Romaniei, in prag de referendum

Duminica, 29 Iulie 2012, ora 12:07
3153 citiri
Cum arata economia Romaniei, in prag de referendum
Foto: Arhiva

Din cauza tensiunilor politice, economia Romaniei a avut mult de suferit, cursul inregistrand maxim dupa maxim, iar perspectivele de crestere au fost reduse substantial.

Instabilitatea politica s-a resimtit puternic in economie, astfel ca investitorii au inceput sa ocoleasca tara noastra.

In primele cinci luni ale anului, investitiile straine directe au scazut cu 384 milioane de euro, fata de aceeasi perioada din 2011, guvernatorul Bancii Nationale Romane (BNR), Mugur Isarescu, estimand ca in urmatoarea perioada nu mai putem spera la mari investitii de capital.

"Tara depinde in continuare de investitii externe. Nu cred ca in continuare noi am putea sa atragem foarte multe investitii de portofoliu", a declarat acesta, saptamana trecuta.

In consecinta, dobanda la obligatiunile cu maturitate la 10 ani a oscilat, in perioada 27 mai-27 iulie, intre valorile 6,6% si 7%, un nivel ingrijorator, la care unele state, precum Grecia sau Portugalia, au cerut finantare externa.

Leul, victima tensiunilor politice

Incepand cu 3 iulie, cand liderii USL au revocat presedintii celor doua Camere si Avocatul Poporului, leul a inregistrat minime istorice, in mod repetat.

Cum va afecteaza aprecierea euro? - Sondaj Ziare.com

In ultima luna, moneda nationala s-a depreciat cu 3,6% in raport cu euro, cel mai mic nivel atins fiind de 4,6397 leu/euro.

Leul ramane fragil la fiecare miscare de pe scena politica, iar acest lucru afecteaza direct romanii, care se confrunta cu rate la credite, facturi si preturi mai mari.

Primul efect vizibil este cresterea numarului de restantieri cu aproximativ 5 - 10 la suta. Astfel, la finalul lunii mai, 210.000 de persoane aveau restante la plata ratelor mai mari de 30 de zile.

De altfel, valoarea restantelor acumulate de persoanele fizice era, la sfarsitul lunii mai, de 5 miliarde de lei (aproximativ 1,1 miliarde de euro), reprezentand 5,7 la suta din totalul sumelor datorate bancilor.

In plus, daca la inceputul anului un roman ar fi platit, pentru o chirie de 200 de euro, circa 865 de lei, la cursul de joi, de 4,6205 lei/euro, suma a ajuns la aproximativ 925 de lei.

Cresterea economica, revizuita in scadere

Din cauza crizei politice, institutiile financiare internationale isi revizuiesc prognoza de crestere pentru acest an.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit joi prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 1,2%, la 0,8%, avertizand ca situatia externa dificila si criza politica interna ar putea afecta avansul PIB pe termen scurt.

Si Comisia Europeana si-a revizuit recent prognoza, de la 1,6-2,1% la 1,4%. De asemenea, analistii economici locali se asteapta acum la un avans mai mic de 1%.

Un nou acord cu FMI

De teama ca economia Romaniei ramane fragila, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a anuntat ca Guvernul doreste continuarea acordului cu FMI, pentru inca doi ani.

Ministrul de Finante: Guvernul vrea sa mai incheie un acord preventiv cu FMI pe doi ani

"Este prematur sa vorbim acum despre sume, dar importanta este decizia de natura strategica vizand un termen mediu. Vorbim de un acord care probabil va fi tot pe doi ani, 2013-2015", a spus Georgescu.

Aceasta idee a fost reiterata si de premierul Victor Ponta, care si-a exprimat dorinta de a continua acordul cu FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#economie Romania referendum, #tensiuni politice efecte economie, #tensiuni politice economie Romania , #criza economica romania