Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cutremurul din Japonia poate influenta economia Romaniei - Guvern

Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 17:52
1345 citiri
Cutremurul din Japonia poate influenta economia Romaniei - Guvern
Foto: Daylife

Efectele cutremurului din Japonia, care au readus in discutie recesiunea mondiala, pot afecta si Romania, avand in vedere "climatul de psihoza a cataclismelor", care poate avea un impact asupra pietelor, se arata in Strategia fiscala 2012 - 2014 a Guvernului.

In document se arata ca Romania poate obtine o crestere economica 1,5 la suta din PIB, in acest an, dar pot aparea si riscuri, informeaza Mediafax.

"Strategia este elaborata intr-un context international marcat inca de riscuri si incertitudini, de tipare divergente de crestere economica de la o tara la alta, de reintensificarea tensiunilor geopolitice, precum si in contextul prognozelor interne inca fragile ale principalilor indicatori macroeconomici", se arata in document.

"Efectele cutremurului din Japonia readuc in discutie recesiunea globala, care poate afecta si Romania, avand in vedere climatul de psihoza a catalicsmelor care pot avea un impact asupra pietelor. Acesta ar putea fi simtit si in tara noastra", mai spune Executivul.

Totusi, Guvernul are incredere in capacitatea ridicata a economiei japoneze si precizeaza ca scaderea unor exporturi va fi doar pe durata scurta.

Pe de alta parte, in strategie se arata ca posibila abatere a politicii fiscale de la coordonatele programate ar putea determina un ritm mai lent de redresare economica decat era estimat, iar tensiunile politice si sociale ar putea amana procesul de consolidare fiscala.

"Redresarea este dificila si oarecum intarziata din cauza dezechilibrelor acumulate in perioadele dinainte de criza, precum si faptului ca programul de austeritate a intrat in vigoare incepand cu trimestrul II 2010", se arata in document.

Riscurile politice din timpul alegerilor din 2012 sunt luate si ele in calcul, precizandu-se ca reformele trebuie continuate, fara a ceda tentatiilor electorale sau presiunilor politice privind reducerea fiscalitatii sau majorarea salariilor.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#efecte cutremur Japonia, #economie efecte cutremur Japonia, #strategie fiscala guvern , #criza economica romania