Ziare.com

Daianu: Fara risipa si deturnare de fonduri, am avea alt efect real in economie

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 17:41

   

Daianu: Fara risipa si deturnare de fonduri, am avea alt efect real in economie
Cheltuielile publice ar avea un efect mult mai amplu in economie daca nu ar mai fi risipa si deturnari de fonduri europene, afirma fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu.

"Daca reusim sa absorbim 3-4% din PIB, vom putea evita prociclicitatea consolidarii fiscale. Prociclicitate ceteris paribus, pentru ca noi, daca am elimina din risipa, ca sa ma exprim asa,... si deturnarea de fonduri, noi am putea avea cu acelasi nivel de cheltuieli publice un alt efect real in economie", a spus Daianu la prezentarea raportului Bruegel privind criza in Europa Centrala si de Est, potrivit ziarului Bursa.

Fostul ministru a precizat ca este adevarat ca printr-o consolidare fiscala puternica intr-o perioada de restrangere a intermedierii financiare "poti sa omori economia", dar a adaugat ca fara un efort de consolidare pietele vor reactiona negativ, iar finantarea deficitelor devine imposibila.

Daianu a explicat si ca este o mare diferenta intre o tara care are deficit din cauza crizei si una care are un deficit structural ocultat ani de zile.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Raportul Bruegel privind criza in Europa Centrala si de Est arata si ca, dupa declansararea crizei, iesirile de capital din regiune au fost de pana la 10% din PIB, in timp ce in tarile de origine bancile au fost mai atente.

"Sistemele financiare din regiune erau mult mai curate. A fost un plus. A existat un raspuns multilateral de sprijinire a acestor tari, din care a facut parte si initiativa de la Viena. Pachetele de asistenta din tarile mama au contat foarte mult, au dat o anumita siguranta pentru bancile mama, si nu s-au mai gandit la o fuga, asa cum am avut situatia din Argentina, cand criza financiara a dus la retragerea grupurilor straine", a explicat Daianu.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 837 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Corect dle!

Nu cu măsuri idioate de "criză",pui oamenii la treabă!
Numai că smecherii din tară si din afară,INDIFERENT de PARTID,au pus-o de afacere mare!
Cheltuieli peste puterile unui buget familial modest,
ispită la tot pasul,imbieri la imprumuturi din bănci(si multe imposibilităti de returnare),consum exagerat de lucruri scumpe dar nu prea durabile,electrocasnice cu nemiluita...
Cumpătare?Păi cum,dacă-ti oferă PIAŢA atatea delicii?
Educatie pentru economisire in raport cu salariul personal?Oviată are omul si să o CUMPETE?
Si s-a ajuns la o CRIZĂ DE MORALĂ!
Asta nu are solutii de asanare cu puterea lui Boc si Băse!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor