Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Daianu: Romania poate fi coplesita de ce se intampla pe pietele financiare

Vineri, 18 Mai 2012, ora 14:57
2619 citiri
Daianu: Romania poate fi coplesita de ce se intampla pe pietele financiare

Grecia este intr-un faliment organizat al economiei si este tinuta pe perfuzii, iar Romania poate fi coplesita de ceea ce se intampla pe pietele financiare, considera consilierul de stat al prim-ministrului, Daniel Daianu.

"O iesire a Greciei din zona euro ar insemna de fapt declararea unui faliment efectiv. Grecia este intr-un faliment organizat al economiei, care este tinuta pe perfuzii. Declararea efectiva a falimentului ar insemna pentru grupuri bancare europene, pentru alte tari membre ale Uniunii Europene consemnarea de pierderi efective (...) Pierderile devenite efective ar scoate la iveala o deteriorare puternica a bilanturilor", a explicat Daniel Daianu, vineri, la RFI Romania.

Daianu: Economia romaneasca ar putea reveni pe crestere in trimestrul doi

Daianu, totodata si profesor la SNSPA, a atras atentia ca mai exista un risc, daca Grecia iese din zona euro: contagiunea. "Intervine un alt aspect, o accentuare a contagiunii, cu repercusiuni majore, intrucat Grecia este o parte mica a Uniunii Europene, a zonei euro, in timp ce daca procesul de contaminare ia amploare, este foarte complicat de a-l stavili, atunci cand se pune problema unei tari precum Spania. Nu mai vorbesc de Italia

Dincolo de contaminare, este crearea precedentului. Parintii fondatori ai zonei euro nu au vrut sa gandeasca la posibilitatea unei iesiri din zona euro, pentru ca de aceea nici aranjamentele nu au fost potrivite si pentru un asemenea scenariu. Iesirea Greciei ar crea un precedent. Nu putini se vor intreba ce se va intampla cu Portugalia", a subliniat Daniel Daianu.

"Tratatele nu sunt ca Vechiul Testament"

Cum s-ar putea realiza o iesire a Greciei din zona euro, din moment ce tratatele europene nu prevad aceasta posibilitate? Daniel Daianu e de parere ca "tratatele nu sunt precum Vechiul sau Noul Testament, care si acelea pot fi interpretate. Tratatele nu sunt de nemiscat (...) Tratatele nu sunt date pentru totdeauna. Viata bate un tratat! Finalmente, se modifica o legislatie europeana, tocmai pentru a tine cont de ceea ce te obliga realitatea sa faci".

In opinia analistului economic, "marea provocare este cum se vor limita stricaciunile, fie ca Grecia ramane in zona euro, fie ca iese. Si cand spun limitarea stricaciunilor, nu ma gandesc numai la programul de corectie fiscala in Grecia. Si el impune corectii (...) Trebuie sa te gandesti la un plan de restructurare economica a acestei tari, intrucat Grecia nu are posibilitatea instrumentului de corectie care este cursul de schimb.

Daianu: Relaxarea fiscala in 2012, o prostie

O restructurare economica de o asemenea amploare nu se poate face in doi-trei ani, este o naivitate! Este un demers pe termen lung, care nu trebuie sa implice numai austeritate. Este un drum catre pierzanie, daca unei populatii ii transmiti intr-o democratie ca opt-zece ani de acum inainte, ceea ce este un termen cu totul si cu totul aproximativ, va trebui sa treaca printr-un purgatoriu. Trebuie sa acorzi si perspectiva de revenire".

Ce risca Romania?

Cat despre Romania, ea ar putea fi "coplesita" de situatia de pe piete, crede fostul ministru de Finante. "Finantele publice ale Romaniei sunt intr-o stare mult mai buna decat cu ani in urma (...) Dar Romania poate fi coplesita de ceea ce se intampla pe pietele financiare, iar daca nu va exista decizie, adica interventie decisiva pentru a preveni reinghetarea pietelor financiare, (...) daca nu vor exista masuri care sa limiteze stricaciunile, fie ca Grecia ramane, fie ca va iesi din zona euro, ne putem astepta chiar la mai rau decat observam in momentul de fata", conchide profesorul Daniel Daianu.

Citeste mai multe despre Daianu: Romania poate fi coplesita de ce se intampla pe pietele financiare pe RFI Romania

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Daniel Daianu Romania faliment Grecia, #Grecia familent zona euro, #Romania afectata criza Grecia, #economie Romania Daniel Daianu , #criza economica romania