De ce Ungaria poate si Romania nu?

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 21:36
3722 citiri
De ce Ungaria poate si Romania nu?

Vineri s-a aflat in vizita in Romania Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei. In cursul convorbirilor cu oficialitatile romane, Semjen Zsolt a facut referiri la masurile de austeritate adoptate in Ungaria, aflata in adanca criza economica.

Asa cum scriam in articolul Va urma Ungaria Greciei?, Noul guvern format de Viktor Orban a gasit o situatie dezastruoasa a finantelor publice ale tarii.

Vicepresedintele FIDESZ, Lajos Kosa, totodata primar al orasului Debrecen, a declarat la o conferinta pe tema dezvoltarii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii organizate de cotidianul Napi Gazdasag, conform cotidianului Portfolio: "Se pare ca scopul nostru actual este sa nu intram in incapacitate de plata; exista o sansa mica de a evita soarta Greciei, deoarece situatia este mult mai grava decat credeam."

In aceasta situatie, guvernul Ungariei s-a aflat in situatia de a lua masuri ferme de reducere a cheltuielilor bugetare. printre altele, salariile din sistemul public vor suferi reduceri drastice.

"Noi am obligat ministerele sa nu micsoreze salariile din sanatate si educatie, ci sa-si indrepte atentia spre birocratie. Sunt convins ca Romania ar trebui sa ia masuri foarte urgente", a declarat Semjen Zsolt.

Romania, care a fost pusa in situatie de a face si el reduceri drastice ale cheltuielilor bugetare, a decis prin intermediul guvernului Boc sa reduca salariile de-a valma, nediferentiat, in sectorul bugetar. Iata ca Ungariei nu i s-a parut prea complicat sa protejeze educatia si sanatatea.

Mai mult decat atat, guvernul Ungariei a decis sa nu se atinga de pensii. Se aude oare si la palatul Victoria?

#Ungaria Romania criza, #Ungaria Romania comparatie, #Ungaria Romania economie , #criza economica romania