Ziare.com

Dovada ca economia Romaniei n-a iesit din criza - evolutia corelata a deflatorului PIB

Luni, 18 Martie 2013, ora 22:45

   

Dovada ca economia Romaniei n-a iesit din criza - evolutia corelata a deflatorului PIB
Trecerile frecvente din teritoriul pozitiv in cel negativ ale produsului intern brut trimestrial din ultimii trei ani au depins puternic de evolutia preturilor la nivelul intregii economii, masurate prin deflatorul PIB.

Acesta este utilizat pentru a obtine cresterea economica reala, prin aducerea PIB in preturile perioadei de baza.

Sa luam un exemplu concret.

PIB 2011 a fost de 556,7 miliarde lei iar cel din 2010 de 523,7 miliarde lei. Impartirea simpla ne-ar da o crestere economica de 6,3%. Dar, intrucat leul din 2010 a fost cu 4,1% mai puternic decat cel din 2010 (ce se cumpara cu un leu in 2010 s-a cumparat cu 1,041 lei in 2011), se face ajustarea cu 4,1% si rezulta cresterea reala de 2,2%.

Pentru conformitate, strict matematic ar trebui sa se imparta si nu sa se scada valorile (1,063 : 1,041 ar da atunci rotunjit 1,021, adica o crestere de 2,1%), dar simpla scadere da un rezultat apropiat la valori mici.

Citeste mai departe despre Dovada ca economia Romaniei nu a iesit din criza: Evolutia corelata a deflatorului PIB pe cursdeguvernare.ro.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3110 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

n-a iesit din criza,urmeaza noi restructurari...concedieri !

in 2009 bocciu,a mascat salariu de merit,in salariu de baza,iar sporurile astronomice,de peste 80 la suta,au ramas(la sefi,desigur).vada ca tontalaii au preluat aceasta nedreptate si merg mai departe cu ea ! brava tavarisci,tot inainte ! sa facem totul pt salvarea salariilor si sporurilor sefilor....adica concedieri,falimentari etc ! spasiva tonta !

 

Articolul merita citit in intregime

Daca ajungeti pe cursdeguvernare.ro veti vedea ce inseamna o sursa de informatii serioasa. Stul are doar vreo 500 de vizitatori /zi fata de suta de mii a ziare.com ceea ce spune ceva de dorinta de informare corecta a majoritatii romanilor.

 

il consider dement pe cel care...

....se gindeste cu gindul numai ca Romania iese din criza sau poate iesi din criza cu o asemenea structura economica.Deasemenea ii consider prosti ,incompetenti pe cei care au semnat tratul fiscal cu deficit structural de 3% ,atentie neimpus de nimeni,se putea semna tratatul fara aceasta prevedere.Tratatul fiscal ar fi trebuit conform Constitutiei trecut prin parlament si apoi prin referendum.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor