Era mai bine pe vremea lui Ceausescu?

Joi, 15 Iulie 2010, ora 12:39
10766 citiri
Era mai bine pe vremea lui Ceausescu?

Criza economica i-a facut pe romani sa uite de cat au blamat comunismul si sa-i duca dorul lui Nicolae Ceausescu. Un studiu publicat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) arata ca aproape 60% dintre romani spun ca traiau mai bine pe vremea lui Ceausescu.

Cum sentimentele oamenilor si perceptia lor nu le poate contesta nimeni, Ziare.com a cerut parerea catorva analisti, economisti si fosti ministri pentru a vedea daca si din punct economic era mai bine in comunism.

Nivelul de trai se apropie de cel din 1989

Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii in Guvernul Tariceanu, a declarat, pentru Ziare.com, ca statisticile arata ca puterea de cumparare a romanilor este mai mica acum decat in 1989.

"Exista de curand aparut si un studiu al Institutului de cercetare a calitatii vietii. Eu, din datele pe care le-am detinut, am spus la timpul respectiv si principalele cauze pentru care s-a facut si marirea pensiilor, pentru ca puterea de cumparare, atat a salariatilor, cat si a pensionarilor in raport cu anul 1989 a fost ajunsa abia in anul 2007.

Din 2007-2008 si o parte din 2009, aceasta a fost mai mare, iar acum, cel putin la pensionari, a revenit la puterea de cumparare din '89, nu am datele exacte si la salariati, dar probabil ca dupa aceasta micsorare cu 25% a salariilor si daca luam in considerare si reducerile care au avut loc in sectorul privat si vom compara salariul mediu de la sfarsitul anului 2010 cu cel din 1989, vom constata ca puterea de cumparare este mai mica. Ca atare, intr-adevar, nivelul de trai incepe sa fie la nivelul anului 1989", ne-a declarat Mariana Campeanu.

De informatie poate depinde daca mori sau nu de foame

O opinie diferita o are fostul ministru al Privatizarii Valentin Ionescu. Acesta sustine ca nu este posibil sa fie mai rau acum decat in comunism, pentru ca acum avem un mare atu, pe care insa il ignora multi - accesul la informatie.

"Situatia se poate compara destul de greu, pentru ca, in primul rand, operam intr-un alt sistem economic si fiecare sistem economic are anumiti indicatori de evaluare. Nu putem, de pilda, compara inflatia de acum cu inflatia de atunci, care era in mod artificial tinuta in jos.

Pe de alta parte nu putem compara somajul de acum cu somajul de atunci, din moment ce atunci se luau decizii politice ca somajul sa nu fie ridicat. Prin urmare, comparatiile astea sunt nepotrivite si sunt mai mult de perceptie, deci nu poti sa spui 'domne', era mai bine atunci decat acum'", a declarat, pentru Ziare.com, Valentin Ionescu.

Acesta mai sustine ca accesul la informatie inseamna enorm acum, pentru ca daca ai informatia poti decide ce sa faci ca sa eviti sa mori de foame.

"Parerea mea e ca acum populatia Romaniei are infinit mai multe sanse de a trai bine decat atunci, macar ca ai acces la informatie, desi multi nu dau doi bani pe asta. Dar faptul ca acum avem acces la informatie ne determina sa ne aparam noste drepturi, lucru ce pe timpul lui Ceausescu nu puteai. Accesul la informatie poate determina si daca mori sau nu de foame, adica sa stii foarte bine ce ai de facut, unde sa te duci, cum sa te descurci", ne-a mai spus Ionescu.

Concluzia acestuia este ca studiul IRES este un "instrument de manipulare politica", avand in vedere ca nu are niciun suport sitiintific.

"Prin urmare, un studiu de acest gen porneste in primul rand de la o metodologie gresita. Folosesc pur si simplu numai mediului politic, nu folosesc oamenilor. Alimenteaza niste mesaje politice, niste atitudini mai ales ale extremei stangi si ale socialistilor si comunistilor.

Altfel, ele nu servesc la nimic. De vreme ce pe vremea aceea se luau decizii politice sa nu fie inflatie mare, sa nu fie somaj, cu niste costuri pe care le-am suportat ani de zile, foamete si cozi si frig, atunci nu avem ce sa discutam! Studiul acesta este un instrument de manipulare politica si nu are nimic stiintific in el", a conchis Ionescu.

Vom trai in curand mai rau decat pe vremea lui Ceausescu

Analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca, desi acum inca nu am ajuns sa o ducem mai rau decat pe vremea lui Nicolae Ceausescu, o vom face in curand. Totusi, acesta precizeaza ca nu se poate face o comparatie intre cele doua perioade, deoarece nu exista date reale din comunism.

"Nu o fac in momentul de fata, dar o s-o faca in curand, o sa traiasca mai rau. Somaj nici nu exista pe vremea lui Ceausescu, era mascat, dar nu avem date cu ce sa comparam.

Asa ca povesti d-astea... Trebuie numai aprecieri calitative, singurul indicator real e puterea de cumparare, asa cum poate fi calculata si nu dedusa. Trebuie facute studii speciale pe chestia asta, nu comparand date statistice ca nu e realist", ne-a spus Serbanescu.

Oamenii au uitat cum e fara drepturi si libertati

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu spune ca nu trebuie minimizat impactul psihologic puternic al crizei asupra oamenilor, atat dupa caderea comunismului, cat si acum.

"Nu trebuie sa subestimam impactul psihologic al acestei crize. Romanii au trecut printr-o perioada foarte foarte grea. Dupa caderea lui Ceausescu cand au consumat noile libertati, a existat o stare de euforie si deschiderea sistemului a insemnat foarte mult pentru oameni. In acelasi timp depresiunea economica a afectat multi oameni, mai ales cei cu veniturile mai mici. Insa una peste alta, liberatatile politice, libertatea in general, dreptul de a te misca, de a calatori, de a consuma daca ai bani orice, de a citi ce vrei, toate acestea au compensat necazurile economice de inceput.

Situatia este diferita acum, foare multi cetateni iau ca ceva firesc drepturile castigate la finele lui '89 si necazurile economice sunt acuzate mai mult. Si aici trebuie sa judecam impactul puternic al crizei, pentru ca este prima criza de amploare din istoria recenta capialista a Romaniei. Si, din pacate, aceasta criza este una majora, cu un impact sever asupra veniturilor oamenilor, fie ca sunt bugetari, fie ca lucreaza in economia privata, psihologic, impactul este sever", ne-a explicat Daianu.

Experiment istoric: Ia-i romanului tot ce a castigat dupa '89

Daianu ar propune ca experiment pentru romani rei zile fara niciunul dintre drepturile castigate dupa caderea comunismului.

"Depinde foarte mult de contextul istoric, cand judecam o scadere de venituri, de perspectiva, de distributia poverii intr-o societate. In general economistii nu acorda atentie aspectelor distributionale, de aceea un guvern nu trebuie sa fie indiferent la modul in care este suportata aceasta povara: de cine, cat, pentru ce perioada.

Asa ca nu m-as hazarda sa spun ca romanii traiesc mai rau. Consumul unei populatii include doua categorii mari de bunuri si servicii: cele tangibile, materializabile, si nontangibilele, printre care si libertatile. Ia luati romanilor acum tot ce au castigat dupa '89 ca libertate de exprimare, de circulatie... Daca am putea sa facem un experiment istoric, trei zile romanii sa fie privati de aceste drepturi. Dar nu putem face asta...", a conchis Daianu.

Sunt mult prea mari diferentele sociale

Si fostul ministru al Muncii Alexandru Athanasiu a explicat unul dintre motivele pentru care romanii pot crede ca o duc mai rau - diferentele foarte mari dintre bogati si saraci.

"E greu de spus ca romanii traiesc mai rau deca in perioada finala a regimului comunist, adica, in principal anii '80, pentru ca elementele de comparat sunt extrem de diferite. Daca ar fi sa luam puterea de cumparare, in regimul comunist, puterea de cumparare era relativ mare, pentru ca era o penurie de produse si servicii.

Nu aveai ce cumpara cu banii pe care ii primeai. Oamenii nu puteau investi, nu se putea cumpara o a doua casa, daca iti cumparai inca o masina intrai in vizorul Legii 18, legea privitoare la controlul provenientei unor bunuri, asa ca e foarte greu sa facem o comparatie, puterea de cumparare era mai mare, doar ca se referea la o foare saraca oferta. Acum oferta exista, capacitate de absorbtie e in mare scadere", e declarat, pentru Ziare.com, Athanasiu.

El a explicat ca diferentele dintre categoriile sociale sunt foarte mari, nemaiexistand acel egalitarism din timpul comunismului.

Apoi exista o anumita disparitate la nivel social. Acum sunt cativa oameni foarte bogati, o clasa de mijloc foarte subtire, ceea ce este foarte rau, care nu reprezinta mai mult de 10%, si restul populatiei care are aspiratii mult mai mare decat posibilitatile economice.

Astfel, perceptia ca traiesc mai rau decat pe timpul lui Ceausescu provine din faptul ca in regimul comunist exista un sistem care aplatiza, care egaliza veniturile si creea un egalitarism fals. Acum diferentele sunt foarte mari", a mai explicat Athanasiu.

Citeste si:
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban s-a înscris în PNL în urmă cu 29 de ani, urcând pas cu pas scara de putere a statului: a fost consilier local, apoi viceprimar al Capitalei, ministru al Transporturilor,...
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Deși a intrat în politică abia în 2016, Florin Cîțu, actualul contracandidat al lui Orban la șefia PNL, a avansat foarte rapid în funcțiile politice. Intrat la invitația Alinei Gorghiu,...
Sursa: Ziare.com