Firmele de asigurari se plang de cresterea fraudelor, pe fondul crizei economice

Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 17:47
1494 citiri
Firmele de asigurari se plang de cresterea fraudelor, pe fondul crizei economice
Foto: Arhiva

Frauda si incercarile de frauda in asigurari au luat amploare in Romania pe fondul crizei, motiv pentru care asiguratorii au alocat resurse importante umane si financiare pentru a tine fenomenul sub control.

"In perioada 2008-2009, asigurarile Casco, in special cele aferente contractelor de leasing, au fost motorul de crestere a fraudei in asigurari auto. Incidenta simularilor de accidente auto si a ciocnirilor intentionate a crescut semnificativ, stimulata de mediul economic ostil", se arata intr-un comunicat transmis duminica de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

Doar in primele trei luni din acest an, unul dintre asiguratorii importanti pe piata auto a refuzat la plata 43 de dosare de dauna (unul pe Carte Verde, 12 pe Casco si 30 pe RCA), dovedite ca frauda. Valoarea totala a daunelor solicitate depasea 400.000 lei, se mai arata in comunicat.

In anul 2009, o companie care detine o pondere importanta in piata de asigurari a identificat si prevenit de la plata despagubiri necuvenite, ca urmare a savarsirii unor fraude sau acte de neglijenta, in valoare de peste 8,5 milioane lei.

Frauda creste costurile daunelor, iar acest lucru produce efecte in lant conducand la majorarea preturilor produselor de asigurare si la scaderea competitivitatii asiguratorilor. In final, cel care are de suferit este asiguratul, pentru ca este obligat sa plateasca prime de asigurari mai mari pentru compensarea pierderilor.

Decalajul dintre revenirea economiei si a pietei asigurarilor de viata va fi de 5-6 luni

Decalajul dintre revenirea economiei si cea a industriei asigurarilor de viata va fi de cinci-sase luni, iar factorul care va determina relansarea pietei va fi cresterea increderii consumatorilor intr-un viitor mai sigur, a declarat vicepresedintele UNSAR, Cornelia Coman.

"Chiar daca economia Romaniei isi va reveni, pentru piata noastra va mai dura pana ce oamenii isi vor relua comportamentul de dinainte de criza, atat la nivelul consumului, cat si la cel al economisirii", a precizat Coman in comunicat.

Ea a adaugat ca piata asigurarilor de viata va intra in perioada de recuperare, dupa scaderea inregistrata in 2009, spre sfarsitul acestui an, dar cu efecte vizibile incepand din 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#frauda asigurari Romania, #UNSAR frauda Romania , #criza economica romania