Ilie Serbanescu: Romania nu va mai fi primita in zona euro

Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 16:01
5866 citiri
Ilie Serbanescu: Romania nu va mai fi primita in zona euro

Analistul economic Ilie Serbanescu este de parere ca Romania nu va mai fi primita in zona euro si ca economia va continua si in 2011 sa resimta efectele politicilor nefaste din anii anteriori.

"Nu vedeti ca s-au lecuit de Romania? Nu mai vor sa ne primeasca nici in Schengen. Le-a venit mintea la cap. Astea sunt povesti politice (n.r. - ca tara noastra va adopta euro), de interese, gen Banca Nationala. Oamenii s-au prajit cu Grecia. Nu vor mai primi altii si mai si", a declarat Ilie Serbanescu, intr-un interviu acordat AGERPRES.

Vorbind despre multimea de banci universale in Romania, acesta a spus ca sunt atatea cat le tine viata.

"Ele sunt atatea pentru ca in Romania bancile sunt intr-un cartel. Nu sunt intr-o concurenta. Altfel le-ar scoate viata. O piata mica in fond, de oameni saraci si care mai e si in cadere. Ar trebui sa fi disparut banci universale sau neuniversale. Dar nu au disparut pentru ca sunt intr-un cartel. Pentru ca sunt toate banci straine. Daca ar fi romanesti ar fi dat unele faliment. La noi nu e piata, nu e concurenta, nu e piata concurentiala", a mai spus analistul.

"Economia Romaniei va continua in 2011 plata delirului anilor anteriori

Referitor la economia Romaniei in 2011, Serbanescu este de parere ca va continua "plata delirului anilor anteriori".

"Daca vom fi pe 0 va fi chiar bine. Altfel, va continua plata si altcineva sa plateasca decat cererea interna, adica oamenii, nu vad alti platitori. Scaderea doar a salariilor nu duce nicaieri. Nu e de ajuns. Ar trebui pusi la plata cei care au dus Romania in starea asta, respectiv bancile care au dat si cei care au luat credite. Astia ar trebui pusi la plata ca sa se redreseze economia. Nu ii pui la plata numai pe aia care nu au nicio legatura", a explicat Serbanescu.

2010, un an predictibil

Referitor la anul 2010, analistul este de parere ca a fost un an predictibil. Vorbind despre afirmatiile unor analisti, care spun ca anul acesta Romania ar fi putut avea crestere economica, Serbanescu a afirmat ca astea sunt povesti de adormit copiii.

"Nu avea din ce sa fie crestere economica. 2010 a fost extrem de semnificativ din acest punct de vedere din cauza faptului ca s-a intamplat ceva ce este cam trecut cu vederea, respectiv cresterea fulminanta a exporturilor de 25-27%. Un an cu totul remarcabil. Dar nu a putut sa miste decat o mica portiune din economie care nu reprezinta decat vreo 25% aratand in mod semnificativ ca ceea ce poate trage occidentul din economia din Romania e o parte mica si ca acest lucru s-a incheiat. Ce a fost, a fost.

Mai mult de atat nu se poate. Poate sa creasca Occidentul cu 200%, mai mult nu are. Restul de 75% din economie traieste pe cerere interna, iar cererea interna trebuia sa scada pentru ca o luase razna in cei 4 ani anteriori intr-un mod nesustenabil.

Asadar, povestile cu daca faceam, masuri anticriza daca etc. sunt povesti. Adica ce e anticriza? Masuri de stimulare a consumului. Cine sa plateasca? Statul e in faliment, iar bancile nu-ti mai dau bani pentru chestiile de consum. Asadar, nu avea de unde sa provina cresterea economica', a conchis Ilie Serbanescu.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...